Να αφήσουν τις παλικαριές…

***

Ο Τρύφωνας έχει το κλειδί…

Σημαντικές τομές στις Εφορίες επιδιώκει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ως νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Πληροφορούμαστε πως μελετά τρόπους ανατροπής κατεστημένων αρνητικών πρακτικών, με αλλαγές προσώπων που δεν έχουν πιάσει τους στόχους που είχαν τεθεί.

*Οι αποκλίσεις, σύμφωνα με πηγές, είναι μεγάλες (διψήφιες), με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός. Αξιοσημείωτο είναι πως ως συνδικαλιστής εφοριακός ο κ. Αλεξιάδης είχε διαφοροποιηθεί από την πρακτική των κομματικών διορισμών που προωθούσε το ίδιο του το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, και φαίνεται να δικαιώνεται.

***

Δικό τους μαγαζί θέλουν…

Σε ποιο εγχειρίδιο χρηστής διαχείρισης γράφει ότι οι αλλαγές στους διορισμένους από την κυβέρνηση επικεφαλής των ημικρατικών εταιρειών θα πρέπει να ακολουθούνται κατά πόδας από μεταβολές στις καίριες διοικητικές θέσεις της ιεραρχίας τους; Αυτό προτάσσουν οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, κυρίες και κύριοι της ΕΥΔΑΠ; Υποτίθεται ότι τουλάχιστον η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου πρέπει να είναι ανεξάρτητη από κομματικές παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας κοινής ωφελείας. Ή κάνουμε λάθος; Πέρα από το διοικητικό της συμβούλιο, συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτήν την επιλογή οι μεγαλομέτοχοι, τα αρμόδια υπουργεία και το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης;

Στο πάρτι και ΜΜΕ…

Δεν ρωτάμε τυχαία! Αλήθεια, κύριε υπουργέ Επικρατείας και υπεύθυνε για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, γνωρίζετε αν μέσα στα περίπου 1.300 φερόμενα ως παρανόμως χορηγηθέντα δάνεια της πρώην ΑΤΕbank βρίσκονται και κάποια ομίλου εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμμετοχών και επικοινωνίας, τα οποία ύστερα από «κούρεμα» τόκων και αρχικής οφειλής εξοφλήθηκαν μερικώς σε είδος, ήτοι με συμψηφισμό (!) των δόσεων με διαφημιστικές καταχωρίσεις;

*Εν μέσω θέρους, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι μύγες και ο λαός κάνει τα μπάνια του, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης να υπογράψει για τον οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου. Το σπάσιμο, πάντως, του έργου σε πολλά τμήματα είναι πολύ πιθανό να εκτοξεύσει το τελικό κόστος.

Τέλος οι σύμβουλοι του Βαρουφάκη

Πλήθος συμβούλων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αποσύρθηκαν, όπως πληροφορούμαστε, με προσωπική απόφαση του νέου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για τους στενότερους συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη (πάνω από δέκα άτομα) και ουσιαστικά τίθεται στο περιθώριο ο αμφιλεγόμενος οικονομολόγος – πολιτικός και το στελεχιακό του δυναμικό.

*Εξακολουθούν, πάντως, να υπάρχουν θύλακες Βαρουφάκη στον χώρο. Και οι εν λόγω υπηρεσιακοί παράγοντες συνεχίζουν να διοχετεύουν πληροφορίες σε διάφορα παράξενα «κέντρα». Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό.

Ευκλείδη, μην ανοίξεις τις πόρτες

Δύσκολο είναι το μάζεμα των 50 δισ. ευρώ για τη δημιουργία του υπερταμείου της χώρας που θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις. Οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Μία από αυτές μιλάει για πέρασμα των αρμοδιοτήτων στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απευθείας, ώστε το νέου τύπου ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργήσει υπό τη συγκεκριμένη ομπρέλα.

*Το μείζον, πάντως, που θα πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση είναι να μην υποχωρήσει σε απαιτήσεις των δανειστών και προχωρήσει σε εκχωρήσεις – εκποιήσεις ακινήτων εθνικής σημασίας. Κρατήστε αυτό που σας λέμε. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι πιέσεις που ασκούνται ισχυρές.

*Συντονισμένα είναι τελευταίως τα πυρά κατά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου από φορείς της επιχειρηματικότητας που μέχρι στιγμής στήριζαν -αν και έχουν αντίθετη πολιτική ταυτότητα- τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δει άμεσα τις σχέσεις του με ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και εμπορικό κόσμο, καθώς τα προβλήματα των τραπεζών πνίγουν την επιχειρηματικότητα.

*Άμεση πρέπει να είναι η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στα προβλήματα που υπάρχουν με τη ρύθμιση 4305 και τις αστοχίες στις πληρωμές, καθώς πολλοί πολίτες έχασαν πληρωμές δόσεων και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το πρόβλημα αφορά τις κατά τόπους ΔΟΥ, οι οποίες ακόμα δεν έχουν λάβει σχετικές οδηγίες για ένα μεγάλο, όπως εξελίσσεται, πρόβλημα.

*Γιατί δεν παραιτείται ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕ Μάνος Μανουσάκης από τη θέση του αφού διαφωνεί πολιτικά με την κυβέρνηση και τις επιλογές της; Αυτό δεν έκανε ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας με βαρύγδουπη δήλωση; Τώρα τι τον σταματάει; Μήπως οι Γερμανοί; Και η κυβέρνηση τι κάνει για όλα αυτά τα στελέχη που μένουν εντός, αλλά υβρίζουν καθημερινά; Οι υπόλοιποι που μένουν και στηρίζουν πώς νιώθουν, άραγε;

***

*Κάτι για μαζικές περαιώσεις έπιασε η κεραία της στήλης. Περαιώσεις για χρέη προς τις Εφορίες αλλά με σκληρούς -πολύ σκληρούς- ελέγχους.

*Τι δουλειά έχει η φαρμακοβιομηχανία στα πολιτικά πράγματα; Για ποιον λόγο ενδιαφέρεται για think tanks αμφιβόλου σκοπού;

*Ρουσφετάκια στο υπουργείο Τουρισμού; Ας είναι προσεκτικοί ορισμένοι με το ΕΣΠΑ γιατί μαθαίνουμε άσχημα πράγματα.

*Quiz: Ποια εισηγμένη που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με εποπτική αρχή, σχετικά με πρόστιμο που της έχει επιβληθεί, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για πιθανές νομικές δαπάνες;


Σχολιάστε εδώ