«Μοντέλο Χιλής» στο Ασφαλιστικό!
Η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα ακολουθήσει την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές και προσδιορίζεται για την ερχόμενο Οκτώβριο, έχει τεθεί ήδη «στο τραπέζι» των συζητήσεων.
Η βασική της κατευθυντήρια γραμμή προσιδιάζει στο μοντέλο των τριών πυλώνων, όπου εκτός της κρατικής συμμετοχής, που θα εξαντλείται στη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης μέσω της φορολογίας, θα περιλαμβάνει ενσωμάτωση της επικουρικής (μειωμένης κατά πολύ λόγω και της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος) στην κύρια ασφάλιση.
Η σύνταξη θα είναι πλήρως ανταποδοτική (σαν ασφαλιστήριο συμβόλαιο), ωστόσο θα έχει «ταβάνι» στις αποδοχές τα 1.000 έως 1.200 ευρώ. Η πλήρης εξέλιξη του νέου μοντέλου εκτιμάται μετά το 2025, καθώς μετά το 2021 θα έχει καθιερωθεί με τα περίφημα προαπαιτούμενα της επικείμενης συμφωνίας η συνταξιοδότηση στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας.
Σύμφωνα με τους δανειστές, το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα «είναι υπό κατάρρευση» και επιπλέον «δεν μπορεί να συνεχίζει να βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό».
Στα βήματα Σπράου και Τήνιου
Οι πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ» επιβεβαιώνουν ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα προσιδιάζει σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καθιερώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με προεξάρχουσα τη Χιλή πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, ενώ επιχειρήθηκε και μεταφέρθηκε μερικώς μετά τη δεκαετία του 2000 σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που επιχείρησαν μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για «Μοντέλο Χιλής» στο ασφαλιστικό σύστημα είχαν καταθέσει οι κ. Σπράος και Τήνιος επί κυβέρνησης Σημίτη. Τότε απορρίφθηκε, αφού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, και ακολούθησε η περίφημη μεταρρύθμιση Γιαννίτση που… κατέρρευσε μετά την πρόβλεψη για μείωση των κατώτατων συντάξεων, που μετατρέπονταν σε πλήρως ανταποδοτικές (δηλαδή χωρίς το προνοιακό τμήμα).
«Ψαλίδι» στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα που μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει τη βασική σύνταξη, η οποία δεν θα είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας.
Σε αυτήν υποστήριξε ότι θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές. Με δεδομένες, δε, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που απορρέουν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν θα αφορούν καμία σύνταξη μέχρι τα 1.000 ευρώ. Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 1.000 και θα είναι μεγαλύτερες όσο το ποσό της σύνταξης αυξάνεται.
Ο υπουργός Εργασίας φαίνεται να ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια αυτά πρέπει να τα επεξεργαστούν αναλογιστές προκειμένου να μετρηθούν και να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων περικοπών στο σύστημα, καθώς δεν μπορεί τα θέματα αυτά να αντιμετωπίζονται σε θεωρητικό επίπεδο.