«Μονά-ζυγά δικά τους» τα θέλουν

Ο Μποζκίρ, όπως ήταν φυσικό, αναφέρθηκε στον «μεγάλο ηγέτη», επανέλαβε το γνωστό «ποίημα» για τη μειονότητα της Δ. Θράκης και… ξέχασε πως αυτοί οι εναπομείναντες Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δεν είναι… «Τούρκοι ελληνικής καταγωγής».

Μιλώντας στο μνημόσυνο του Σαδίκ, ο αρχιδιαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ επέλεξε την αναμενόμενη φρασεολογία. Χαρακτήρισε «κοινότητα» τα μέλη της μειονότητας στην ελληνική Θράκη, επέλεξε να την αποκαλεί «Δ. Θράκη», ξεχνώντας σε ποια χώρα βρίσκεται, και φυσικά δήλωσε εξαρχής την περηφάνια του για το ότι συναντά τους «”Τούρκους” της Δ. Θράκης».

Τα… ρέστα του, ωστόσο, έδωσε όταν χαρακτήρισε «γέφυρα φιλίας» τους… «”Τούρκους” της Δ. Θράκης με τους… «τούρκους πολίτες ελληνικής καταγωγής». Συγκεκριμένα τόνισε: «…Πιστεύουμε πως όταν υπάρχουν καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, τότε αμφότεροι οι ”Τούρκοι” της Δυτικής Θράκης αλλά και οι τούρκοι πολίτες ελληνικής καταγωγής, που συνιστούν τις γέφυρες ανάμεσα στις δύο χώρες, θα έχουν πιο πολλές ευκαιρίες και δικαιώματα. Για αυτόν τον λόγο εμείς πάντοτε θεωρούσαμε και θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τους μεν ”Τούρκους” της Δυτικής Θράκης ως έναν δεσμό φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και, κατά τον ίδιο τρόπο, την ελληνορθόδοξη μειονότητα ως ένα στοιχείο ενδυνάμωσης αυτού του δεσμού». Ο αρχιδιαπραγματευτής «ξέχασε» προφανώς ότι η Συνθήκη της Λωζάννης κάνει λόγο για εθνική μειονότητα στην Τουρκία και θρησκευτική μειονότητα στη χώρα μας και ακολουθώντας την πάγια τακτική της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής εξισώνει και απαξιώνει, τελικά, τη νομική ισχύ της Συνθήκης, αφού βεβαίως η γείτονας κατάφερε με συστηματικό τρόπο να αποψιλώσει την ελληνική μειονότητα…


Σχολιάστε εδώ