Μια τρύπα στο… πετρέλαιο και τα «νέα» μέτρα για το λαθρεμπόριο

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της πολιτικής, τον οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αγγίζει, είναι τα περιβόητα συστήματα εισροών – εκροών, που αποτελούν «δώρο» στους λαθρεμπόρους! Υποτίθεται ότι στόχος αυτών των συστημάτων ήταν να ελέγχονται αξιόπιστα οι αγορές και πωλήσεις καυσίμων από τα πρατήρια, ώστε αν κάποιος έχει πουλήσει περισσότερα από όσα αγόρασε να τιμωρείται ως λαθρέμπορος.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα συστήματα επιτρέπουν στους λαθρεμπόρους να λειτουργούν ανενόχλητοι, διότι δεν αποτελούν επίσημα όργανα μέτρησης των πωλήσεων (έχουν «τρελό» αποδεκτό ποσοστό σφάλματος 1,5%, έναντι 0,5% για τα αποδεκτά όργανα μέτρησης), ενώ η λειτουργία τους στηρίζεται σε κοινούς υπολογιστές, που ένας μέτριος χάκερ μπορεί να καταδολιεύσει για να καταγράφει τελικά το σύστημα ό,τι θέλει ο λαθρέμπορος που το έχει εγκαταστήσει!

Μάλιστα, επειδή η ίδια η Πολιτεία δέχεται ότι πρόκειται για ανακριβή συστήματα μέτρησης, ένας πρατηριούχος μπορεί να βρεθεί ότι έχει πουλήσει ακόμη και 2%, 3%, ή 4% περισσότερα καύσιμα από όσα αγόρασε, χωρίς να παραπεμφθεί αυτομάτως για λαθρεμπορία, αφού πρώτα πρέπει να ελεγχθεί αν η καταγραφή οφείλεται σε σφάλμα του συστήματος!

Στην πράξη, ούτε ένας πρατηριούχος δεν έχει παραπεμφθεί ως τώρα για λαθρεμπορία, με βάση τις καταγραφές από τα συστήματα εισροών – εκροών και, το χειρότερο, από τότε που η εποπτεία της αγοράς αφέθηκε στα συστήματα αυτά έχουν σταματήσει και οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, αφήνοντας ένα… παραδεισένιο πεδίο δράσης για τους λαθρεμπόρους. Ακόμη, όμως, και αν φθάσει στο δικαστήριο κάποιος λαθρέμπορος, με βάση καταγραφές από… πατενταρισμένα ατελή συστήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών.

Η μοναδική λύση, που ήδη έχει ακολουθηθεί στο Βέλγιο, όταν διαπιστώθηκε ότι απατεώνες θέρμαιναν τα καύσιμα για να τα πουλάνε «φουσκωμένα», είναι να εγκατασταθούν σε όλες τις αντλίες κυκλώματα ATC (Automatic Temperature Compensation), τα οποία μετρούν τις εκροές καυσίμων με απόλυτη ακρίβεια (ποσοστό σφάλματος 0,5%) και με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15οC, ώστε να μην επηρεάζονται από «φουσκώματα» και συστολές λόγω θερμοκρασιακών διαφορών. Μόνο με αυτά τα συστήματα, που σημειωτέον, είναι και απαραβίαστα από χάκερ, μπορούν να παρακολουθηθούν αξιόπιστα, για ελεγκτικούς σκοπούς, οι πωλήσεις των πρατηρίων και να τιμωρηθούν λαθρέμποροι.


Σχολιάστε εδώ