Μας έσυρε η Αλβανία σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας!

Ο αλβανός πρωθυπουργός αποκάλυψε λοιπόν ότι πράγματι έχουν παγώσει αμοιβαία οι έρευνες στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή όπου μονομερώς η Αλβανία έχει κηρύξει οικόπεδο για έρευνες, επικαλύπτοντας το ελληνικό οικόπεδο, το οποίο έχει σχεδιασθεί με βάση τη Συμφωνία οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών.

Ο κ. Ράμα είπε χαρακτηριστικά: «…Φυσικά συνιστά απώλεια το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνες στην περιοχή, καθώς είναι αμφισβητούμενη ζώνη, που κατά την άποψή μας ανήκει στα χωρικά ύδατα της Αλβανίας. Δεν νομίζω όμως ότι εμείς μπορούμε να παραδώσουμε αυτό το τμήμα της δικής μας επικράτειας μόνο και μόνο διότι εκεί πρέπει να γίνουν έρευνες. Έρευνες στην περιοχή θα γίνουν μόνο όταν διευκρινιστεί σε ποιον ανήκει αυτός ο χώρος. Ο χώρος αυτός ανήκει στην Αλβανία. Συμφωνήσαμε με την ελληνική πλευρά ότι σε περίπτωση που δεν βρούμε κοινή γλώσσα με διαπραγματεύσεις, θα αποφασίσει για το θέμα μια τρίτη πλευρά, στη διαιτησία…».

Πολύ απλά, εκεί που πηγαίναμε να κερδίσουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας, όχι μόνο η Συμφωνία παραπέμπεται με τη δική μας συγκατάθεση, όπως λέει ο κ. Ράμα, σε διεθνή διαιτησία ή μεσολάβηση, αλλά αμφισβητούνται επισήμως και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα!

***

Έχουν λάφυρο την ελληνική σημαία!

Η είδηση πέρασε στα ψιλά των τούρκικων εφημερίδων, καθώς φυσικά η είδηση έχει μικρή σημασία στην Τουρκία, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για την Ελλάδα.

Στις 24 Ιουλίου γιορτάζει το Αρχηγείο του Στόλου της Τουρκίας και για πρώτη φορά φέτος άνοιξε τις πόρτες του στους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Αρχηγείου.

Σε περίοπτη θέση έχει τοποθετηθεί μια ελληνική σημαία -είναι η σημαία την οποία αφαίρεσαν οι Τούρκοι από τα Ίμια- καθώς και δύο τορπιλάκατοι της Εθνοφρουράς, που οδηγήθηκαν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της «ειρηνευτικής επιχείρησης του 1974», όπως αναφέρει η επιγραφή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Μήπως τα ΜΟΕ που προτείνει ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ξεκινήσουν από την αφαίρεση αυτών των «εκθεμάτων» που απλώς επιβεβαιώνουν τη διαρκή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και την τουρκική επιθετικότητα με στόχο την Κύπρο;

Συγχαρητήρια…

Η πληροφορία μεταδόθηκε από τον Χρύση Παντελίδη, στενό και έμπιστο συνεργάτη του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο κ. Αναστασιάδης, την περασμένη εβδομάδα, παρά τις πολλές αντιρρήσεις και ενστάσεις που διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές, αποφάσισε να περάσει στα Κατεχόμενα για να παρακολουθήσει μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί μια καλλιτεχνική εκδήλωση από ένα δικοινοτικό σχήμα στον Πύργο του Οθέλλου.

Όπως λοιπόν αποκάλυψε ο κ. Παντελίδης, μόλις πέρασε στα Κατεχόμενα το αυτοκίνητο που μετέφερε τον κύπριο Πρόεδρο, αφαιρέθηκαν από αυτό η σημαία και ο θυρεός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*Εάν πράγματι συνέβη το περιστατικό, είναι εντελώς λάθος και σοβαρό ολίσθημα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να απεκδύεται των συμβόλων του αξιώματός του για να γίνει δεκτός σε μια εκδήλωση που υποτίθεται ότι ενισχύει το καλό κλίμα. Αν το καλό κλίμα οικοδομηθεί σε τέτοια θεμέλια, μάλλον οδηγεί σε συνομοσπονδιακά μοντέλα και σε λογικές παρθενογένεσης ενός νέου κράτους.

Όμως, έστω και με τέτοιες βαθύτατα συμβολικές κινήσεις, δεν μπορεί, αυτοβούλως μάλιστα, να υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και να υπονομεύεται το διεθνές στάτους της.

Νομιμοποιούν την αρπαγή…

Φωτιές όμως έχει ανάψει στο Κυπριακό, και μάλιστα και στις δύο πλευρές, η δήλωση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα για το περιουσιακό. Ο Νορβηγός υποστήριξε ότι με βάση τη «σύγχρονη σχολή σκέψης» μπορούν να έχουν δικαίωμα στις ελληνοκυπριακές περιουσίες τόσο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους όσο και οι τωρινοί χρηστές, δηλαδή οι έποικοι.

Στη μεν τουρκική πλευρά ξεσηκώθηκαν, καθώς θεώρησαν ότι θα επιστραφούν πολλές περιουσίες σε Ελληνοκύπριους. Αλλά στην Κύπρο οι αντιδράσεις είναι ακόμη περισσότερες, καθώς για πρώτη φορά και μάλιστα με ανορθόδοξο τρόπο επιχειρείται τόσο επίσημα να νομιμοποιηθεί η αρπάγη των ελληνοκυπριακών περιουσιών και ουσιαστικά επιχειρείται έτσι να καταργηθεί η βασική αρχή που διασφαλίζει ότι το δικαίωμα στην περιουσία είναι αναπαλλοτρίωτο.

*Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλου, που έχει δώσει άλλο τόνο στην αντιπολίτευση στην Κύπρο, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να αγωνιστεί για να διασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού, αποδέχεται λύσεις και προβαίνει σε συμφωνίες που νομιμοποιούν την παρουσία των εποίκων (η παρουσία τους αποτελεί διαχρονικό έγκλημα πολέμου και δεν διαγράφεται) και την ίδια στιγμή αποκτούν δικαιώματα έναντι των νόμιμων ιδιοκτητών».

Ξεχάσαμε τους Κούρδους;

Το, πάντοτε ευαίσθητο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.λπ., υπουργείο Εξωτερικών μάλλον δεν πήρε χαμπάρι τι συμβαίνει στο Β. Ιράκ. Γιατί διαφορετικά όφειλε να έχει βγάλει τουλάχιστον μια ανακοίνωση καταδίκης για τους βομβαρδισμούς όχι μόνο θέσεων ανταρτών του ΠΚΚ αλλά και κουρδικών χωριών. Η Αθήνα μάλιστα όφειλε να αναδείξει το θέμα και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία έχει επιχειρήσει να αποκτήσει συμμαχική κάλυψη για τις επιχειρήσεις αυτές εναντίον και αμάχων.

Δεν μπορεί να εξαντλείται η ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης μόνο στη Βενεζουέλα και στη Γάζα…

*Παράταση παραμονής στη Διπλωματική Υπηρεσία μέχρι τις 17 Μαρτίου 2016 πήρε ο πρέσβης στην Ουάσινγκτον Χρήστος Παναγόπουλος, του οποίου η προηγούμενη παράταση έληξε τον Ιούνιο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ο κ. Κοτζιάς δυσκολεύεται να βρει αντικαταστάτη του…

*Πάντως, μια και δεν σχολιάστηκε η απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, έχει εξαγριώσει τους διπλωμάτες η ευνοϊκή μεταχείριση που επεφύλαξε ο κ. Κοτζιάς στον Π. Μπεγλίτη, ο οποίος μετά τη σύντομη πολιτική διαδρομή του, ελέω Γ. Παπανδρέου, επέστρεψε με τις φωτογραφικές διατάξεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Και χωρίς να έχει περάσει από πόστο εξωτερικού την τελευταία δεκαπενταετία, του δόθηκε το φιλέτο του γενικού προξενείου της Αγίας Πετρούπολης…

*Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την απονομή του βαθμού του πρέσβη στους πληρεξούσιους υπουργούς Α’: Καρυκοπούλου – Βλαβιανού Χρυσούλα, Γεροκωστοπούλου Ελένη, Ζαγοριανού – Πρίφτη Κωνσταντίνα, Δενδούλη Αθανάσιο, Μάνεση Χαράλαμπο – Γεράσιμο, Μαρινάκη Μαρία, Κουγιού Αλέξανδρο, Βέη Γεώργιο, Αλεξανδράκη Δημήτριο, Κατσαμπή Κωνσταντίνο και Κωστή Βασίλειο.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ