ΚΤΗΜΑΤΟ-ΛΟΓΙΚΑ

Σήμερα, με αφορμή την επανεκκίνηση του πολύπαθου αυτού έργου, η στήλη επανέρχεται με χρηστικές πληροφορίες, απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα ιδιοκτησίας, επισημάνσεις, αποκαλυπτικό παρασκήνιο και καταγγελίες για τα κακώς κείμενα. Σε μια περίοδο που η ακίνητη περιουσία είναι το τελευταίο «οχυρό» του ταλαιπωρημένου από τα Μνημόνια Έλληνα, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην έγκυρη ενημέρωσή του με σκοπό την προστασία και τη διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας του.

Δώδεκα (χρόνια)… κι ούτε ένα τηλεφώνημα

Σύμφωνα με τον νόμο, εάν περάσουν 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου (που αντικαθιστά το Υποθηκοφυλακείο) χωρίς να έχετε δηλώσει τα ακίνητά σας, τότε αυτή περιέρχεται στο υπουργείο Οικονομικών και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε χρηματική αποζημίωση από το ελληνικό κράτος. Η προθεσμία όμως για όσους ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό αυξάνεται κατά δύο έτη. Προς το παρόν, την 1η Αυγούστου έληξε η δωδεκαετία για τους κατοίκους του Πολυκάστρου και του πευκοδάσους στο Κιλκίς και ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου το Άστρος Κυνουρίας (στην Αρκαδία) και στις 22 του ίδιου μήνα το Μαρτίνο Αταλάντης στη Φθιώτιδα.

Τίνος είναι, βρε Ελλάδα, τα «παιδιά»…

Σε όλη την (μέχρι τώρα) κτηματογραφημένη επικράτεια σχεδόν 200.000 ακίνητα είναι αγνώστου ταυτότητας. Το 80% εξ αυτών είναι οικόπεδα ή αγροτεμάχια και το υπόλοιπο 20% διαφόρων ειδών κτίσματα. Το «παρήγορο» είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των «ορφανών» ιδιοκτησιών (σχεδόν οκτώ στις δέκα) ανήκει ήδη στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο «αμέλησε» να τα δηλώσει, αφού στα πρώτα προγράμματα (1999-2008) δεν είχε υποχρέωση να το κάνει. Τα υπόλοιπα μη δηλωθέντα ακίνητα ανήκουν σε όσους είτε δεν θέλησαν να τα δηλώσουν (αποποιούμενοι την περιουσία τους ή φοβούμενοι τη φορολόγησή τους) είτε δεν πληροφορήθηκαν πως πρέπει να τα δηλώσουν (κυρίως ομογενείς).

Αν…ήσυχες μέρες του Αυγούστου

Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Καβάλα, το Παγγαίο και τον Νέστο της Ανατολικής Μακεδονίας έχουν τρεις εβδομάδες προθεσμία (μέχρι τις 31 Αυγούστου για τους κάτοικους εσωτερικού και 14 Οκτωβρίου για τους ομογενείς, ενώ στην Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη και το Σουφλί οι ομογενείς ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου). Τέλος, μέχρι τις 27 Αυγούστου οι ομογενείς που έχουν ήδη δηλώσει την περιουσία τους σε 11 δήμους της Αττικής (Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Ίλιον, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Άλιμο, Ελληνικό, Μοσχάτο, Ταύρο, Δάφνη και Υμηττό) έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν (και ψηφιακά) την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα.

Καταντήσαμε… Βέλγιο

Τη δόξα του… Βελγίου ζήλεψε το Κτηματολόγιο, αφού σε έναν τόσο κρίσιμο κρατικό φορέα και με τόσα ζητήματα ανοιχτά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διορίσει διοίκηση στην εταιρεία, συμπληρώνοντας ουσιαστικά 250 ημέρες ακέφαλη (αν εξαιρέσουμε τον πρόεδρο Ηλία Λιακόπουλο, που… ένα εξάμηνο ξεροσταλιάζει -φιλότιμα- αναμένοντας τον αντικαταστάτη του). Για την Ιστορία, το Βέλγιο το β’ εξάμηνο του 2010 ξεπέρασε το ευρωπαϊκό ρεκόρ ακυβερνησίας, φθάνοντας τις 209 ημέρες χωρίς κυβέρνηση. Έτσι όπως πάει το πράγμα, εάν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές το Κτηματολόγιο θα σπάσει και το παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας, το οποίο μέχρι τώρα κατέχει το Ιράκ. Μετά, σου λέει, φταίει η «τρόικα»…

«Κουαρτέτο» σε τέσσερις κινήσεις

Μπορεί να άλλαξαν όνομα, αλλά δεν άλλαξε η βασική πεποίθηση των «θεσμών» πως το Κτηματολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Στις… σουίτες του Χίλτον, το «κουαρτέτο» ετοιμάζει… τέσσερις κινήσεις για να επιταχυνθεί το έργο. Πρώτον, το Κτηματολόγιο να απενταχθεί το συντομότερο από τις ΔΕΚΟ (στις οποίες οι ίδιοι είχαν ζητήσει να ενταχθεί με το πρώτο Μνημόνιο) αποκτώντας οικονομική αυτοτέλεια και διαχειριστική ευελιξία, διατηρώντας όμως τον δημόσιο χαρακτήρα του. Δεύτερον, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κύρωσης των δασικών χαρτών. Τρίτον, να επαναπροκηρυχθεί η κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας. Τέταρτον, τέλος, να οριστικοποιηθεί η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων σε όλη την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ