Έκλεισε η συμφωνία – Πάμε για κάλπες-εξπρές

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», η επίσημη ανακοίνωση είναι πλέον θέμα ωρών, καθώς οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο 80% των ζητημάτων που περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο βοήθειας. Το κείμενο έχει συνταχθεί από τη διαπραγματευτική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Γ. Χουλιαράκης, και έχει ήδη σταλθεί σε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Φρ. Ολάντ, αλλά και στον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ενώ έχει πλήρη γνώση και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλ. Σόιμπλε. Εξ ου και το κλίμα αισιοδοξίας που εκπέμπεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με το Βερολίνο, που εμφανίζεται κάπως επιφυλακτικό, αν και οι τελευταίες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή εντός αυτής της εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα την προσεχή Πέμπτη 13 Αυγούστου. Η Βουλή, μάλιστα, θα συγκληθεί εκτάκτως, αφού αυτές τις ημέρες είναι κλειστή για τη θερινή περίοδο, και δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα ή θέμα Κανονισμού για την έκτακτη σύγκλησή της. Η επίσπευση των διαδικασιών κρίνεται αναγκαία διότι θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί και από ορισμένα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και όλα αυτά να έχουν τελειώσει πριν από τις 20 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι για τις 13 και 14 του μήνα είναι προγραμματισμένο να συνέλθουν το Eurogroup και το Euroworking Group, που θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης το αργότερο μέχρι τις 19 Αυγούστου, ώστε την επομένη η χώρα μας να αποπληρώσει προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομόλογο (που λήγει) ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Πορεία προς την έξοδο…

Στο εσωτερικό μέτωπο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην πλειοψηφία τόνιζαν, μετά και τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται από την Αριστερή Πλατφόρμα τελευταία, ότι «εάν και τις επόμενες ημέρες διαπιστωθεί οριστικά το ρήγμα, η λύση δεν μπορεί παρά να είναι οι εκλογές, ειδικά χωρίς τα στελέχη που έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση και την καθιστούν σήμερα μειοψηφία στη Βουλή».

Η Αριστερή Πλατφόρμα, παρότι επισήμως (δηλώσεις Στρατούλη, Λαφαζάνη) εμφανίζεται ενωτική, έχει ξεκινήσει σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων, επιβεβαιώνοντας τον σχεδιασμό για ξεχωριστό πολιτικό φορέα, και μάλιστα επιδιώκει τη διαμόρφωση «μετώπου» σε συνεργασία και με άλλους πολιτικούς φορείς της Αριστεράς που αντιδρούν στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Μέχρι τώρα μετέωρη μοιάζει η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που αποτελεί μόνιμη εστία αμφισβήτησης της κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Σενάρια που την ήθελαν σε ανοιχτή γραμμή με τον αρχηγό της Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνη επιβεβαιώνονται, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά απίθανη μια εκλογική συνεργασία, που φαίνεται να μην τη θέλει ούτε η Πλατφόρμα ούτε η ίδια, που προφανέστατα δεν θα θέλει να έχει σχέση με το «παλιό»…


Σχολιάστε εδώ