Στηρίζει, αλλά δεν χαρίζεται ο Μεϊμαράκης

Αφενός θα ψηφίζει νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας (Μνημόνιο) και διασφαλίζουν την παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά και αφετέρου θα ασκεί σκληρή κριτική τόσο στο πεδίο της πολιτικής όσο και στο επίπεδο των προσώπων και θα αποδίδει κάθε φορά τις ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν. «Εμείς δεν ψηφίζουμε την κυβέρνηση και τα μέτρα, ψηφίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο Β. Μεϊμαράκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους πολίτες.

Ο στόχος κάτι περισσότερο από προφανής: Να πιστωθούν, ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία, τη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα να μη χρεωθούν το (πολιτικό) κόστος για τους κακούς χειρισμούς και τις λανθασμένες επιλογές.

Στη Λ. Συγγρού θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ούτως ώστε ο διαχωρισμός αυτός, στήριξη – όχι ταύτιση, να γίνει κατανοητός από τους πολίτες, δεδομένου ότι έρχονται εκλογές και οποιαδήποτε παρερμηνεία μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την παράταξη.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη (πρόσφατη) συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εμφανίσθηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε».

Έθεσε ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση η κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία μέσα στον Αύγουστο και στη συνέχεια «να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, της συνεννόησης και της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για να βρούμε αυτές τις λύσεις από κοινού». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Νέας Δημοκρατίας σε μια οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

«Εάν μας ζητήσουν να μπούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, θα το σκεφτούμε σοβαρά», σημειώνει και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αρνηθεί να πράξει το εθνικό της καθήκον».

Σιωπή

Την ίδια στιγμή πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί δριμεία κριτική (προϊόντος του χρόνου οι τόνοι θα ανεβαίνουν) στα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Οι αποκαλύψεις και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για plan B, υποκλοπή ΑΦΜ, παράλληλο τραπεζικό σύστημα, κ.λπ., πρόσφεραν νέα όπλα στη φαρέτρα της Νέας Δημοκρατίας. Η πλήρης κάλυψή του από τον κ. Τσίπρα τους έδωσε τη δυνατότητα να τον ταυτίσουν με τον κ. Βαρουφάκη, στη βάση ότι απεργάζονταν μυστικά σχέδια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει μιλήσει για πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού που πρέπει να διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιμείνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, από τη Λ. Συγγρού θέτουν μετ’ επιτάσεως ζητήματα πολιτικής και ηθικής τάξεως όσον αφορά στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο να την πλήξουν σε σημεία που μέχρι πρότινος έδειχνε άτρωτη. Σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και υπογράφουν 25 βουλευτές, διατυπώνεται προς τον κ. Τσίπρα το κρίσιμο ερώτημα αν υπάρχει υπουργός που διατηρεί εξωχώρια εταιρεία (offshore) στην Κύπρο, κάτι που είναι παράνομο και επισύρει κυρώσεις. Η πρωτοβουλία ανήκε στον βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη, ο οποίος πρώτος έφερε προ ημερών το ζήτημα στη δημοσιότητα, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει σαφής τοποθέτηση (διάψευση ή επιβεβαίωση) από την πλευρά της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης ήταν εκείνος που είχε αποκαλύψει -με αλλεπάλληλες ερωτήσεις του στη Βουλή- το γεγονός ότι συγγενικά πρόσωπα της Ν. Βαλαβάνη είχαν αποσύρει μεγάλα χρηματικά ποσά από καταθέσεις λίγες ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες και επιβληθούν τα capital controls. Αποκάλυψη που είχε προκαλέσει «σάλο» και είχε εξαναγκάσει την κ. Βαλαβάνη σε παραίτηση από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, αν και η ίδια υποστήριξε ότι ο πραγματικός λόγος ήταν η διαφωνία της με τη συμφωνία που είχε συνομολογήσει ο πρωθυπουργός με τους δανειστές.

Στη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξε ένα ακόμη «χτύπημα» από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και είχε να κάνει με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη. Με ερώτησή τους στη Βουλή, 23 βουλευτές αναφέρουν ότι ο τελευταίος δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, υποστηρίζουν δε ότι προκειμένου να μην καταταγεί χρησιμοποίησε και μη νόμιμους τρόπους.

Σε δεύτερο επίπεδο σχολιάζουν με σκωπτικό τρόπο το γεγονός ότι ο κ. Κορωνάκης δεν έχει πάρει το πτυχίο του από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου φοιτά για… 21 (!) συναπτά χρόνια.

Πρόθεση της Λ. Συγγρού είναι το επόμενο διάστημα να αναδεικνύει παρόμοια ζητήματα για να «εκθέσει» την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των ελλήνων πολιτών.

Να καταδείξει ότι αντιγράφει τις νοοτροπίες και τις πρακτικές του παλαιού πολιτικού συστήματος. «Μέχρι πριν από λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας κρίνονταν για τις θέσεις και τις απόψεις τους, τώρα πλέον θα κρίνονται από τις πράξεις τους», λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ