Πρόσκληση σε Καμμένο για επιστροφή στα πάτρια εδάφη
Αυτό που ενδεχομένως υπονοούν, αλλά -για ευνόητους λόγους- δεν το λένε ευθέως, είναι ότι πολλά πράγματα θα έχουν αλλάξει ως τότε, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν ποσοστό καθαρά πάνω από 3%, που είναι το όριο εισόδου στη Βουλή, το πιθανότερο είναι ο κ. Καμμένος να επιλέξει την εκ νέου αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.
Στη Λ. Συγγρού επενδύουν στο… κακό σενάριο, δηλαδή το ποσοστό του κόμματος να κινείται σταθερά χαμηλότερα του ορίου. Στην περίπτωση αυτή θεωρούν ότι πιο εύκολα ο κ. Καμμένος θα πάρει τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στη βάση του προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική επιβίωσή του. Παράλληλα, δεν πιστεύουν ότι έχουν βάση και προοπτική τα σενάρια που είδαν πρόσφατα το φως για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις εκλογές, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικά μεγάλο βήμα τόσο για τον κ. Τσίπρα όσο και για τον κ. Καμμένο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, τα περί επιστροφής του τελευταίου στη Νέα Δημοκρατία δεν περιορίζονται στο πεδίο των συζητήσεων εντός της Λ. Συγγρού, αλλά έχουν γίνει και οι πρώτες διερευνητικές επαφές. Λέγεται δε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για να προχωρήσουν ταχύτατα οι σχετικές διαδικασίες την κατάλληλη χρονική στιγμή. «Διαβατήριο» για τη θετική έκβαση των διεργασιών ενδεχομένως να αποτελέσει η καλή σχέση που συνεχίζουν να διατηρούν οι κ. Μεϊμαράκης και Καμμένος, παρά τη σκληρή στάση που τήρησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2014. Μάλιστα, στη σύντομη συνομιλία που είχαν προ ημερών στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία των άλλων αρχηγών, ο κ. Καμμένος, απευθυνόμενος προς τον κ. Μεϊμαράκη, σημείωσε ότι μαζί του μπορεί να συνεννοηθεί, εννοώντας ότι αυτό δεν ήταν εφικτό με τον κ. Σαμαρά.
Ωστόσο, ακόμη και αν όλα εξελιχθούν καταπώς τα σχεδιάζουν στη Λ. Συγγρού, ο δρόμος για την επιστροφή του κ. Καμμένου δεν θα είναι ομαλός, αλλά θα είναι γεμάτος με εμπόδια. Αντιπολιτευόμενος την κυβέρνηση Σαμαρά, ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει βαρύτατους χαρακτηρισμούς, στα όρια της πολιτικής συκοφαντίας, οπότε είναι λογικό αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να αντιδράσουν αρνητικά. Αντιδράσεις πρέπει να αναμένονται και από την πλευρά των βουλευτών που απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο με τον κ. Καμμένο και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Βουλευτές όπως οι Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης, Γ. Γιακουμάτος, Σοφ. Βούλτεψη. Παράγοντες της Λ. Συγγρού υπογραμμίζουν ότι αν διαμορφωθούν συνθήκες πανστρατιάς για την ανασύνταξη της παράταξης, οι «φωνές» αυτές είτε θα σιγήσουν είτε δεν θα βρουν πρόθυμους ακροατές εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Γ. Ζ.