Η άλλη άποψη…
Η ισονομία και η ευημερία έχουν τίμημα!
«Έχουμε την τάση να θεωρούμε την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, τη δημοκρατία, την τραγωδία, την κωμωδία, την Ιστορία, τις επιστήμες, ένα είδος ”ελληνικού θαύματος” που οφείλεται σε συνθήκες μυστικές και ανεξιχνίαστες, ίσως στον αέρα που ανέπνεαν οι αρχαίοι! Τώρα έχουμε στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν ότι ο πολιτισμός αυτός δημιουργήθηκε στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης η οποία είχε θεμελιωθεί σε μια πολιτειακή οργάνωση δημοκρατική, θα έλεγαν κάποιοι, πολιτο-κεντρική, θα έλεγα εγώ – είναι ακριβέστερος όρος, μια και δεν είχαν δημοκρατία όλες οι πόλεις-κράτη. Ο καταπληκτικός ελληνικός πολιτισμός δημιουργήθηκε σε έναν κόσμο εξαιρετικά αστικοποιημένο και πυκνοκατοικημένο, όπου οι άνθρωποι ευημερούσαν πέρα από τα όρια της επιβίωσης και είχαν τον χώρο και τον χρόνο να ειδικευθούν στην ποίηση, στη φιλοσοφία, στην αρχιτεκτονική. Ο κόσμος αυτός είχε μεγάλη διάρκεια, περίπου από τον 8ο αι. π.Χ. ως τον 2ο αι. π.Χ., μια διάρκεια που προκαλεί εντύπωση».
«Να σημειώσουμε ότι η επινόηση της δημοκρατίας από μόνη της δεν ήταν αρκετή προκειμένου οι πόλεις-κράτη να πάρουν τον δρόμο της ανάπτυξης. Οι διαρκείς καινοτομίες στο επίπεδο των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών και η συνεχής βελτίωση των θεσμών επέτρεψαν στους αρχαίους Έλληνες να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Όσο για τη δημοκρατία, πρέπει να λειτουργεί σωστά προκειμένου να ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και οι πολίτες πρέπει να επιτελούν τον ρόλο τους. Είναι ουσιαστικό να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους και να έχουν την ικανότητα να ελέγξουν τις ελίτ και να τις αποτρέψουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα για να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι απαραίτητο οι πολίτες να σέβονται τους νόμους που ψηφίζονται δημοκρατικά και να πληρώνουν φόρους – όχι φόρους εξαντλητικούς αλλά τέτοιους που να μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία, την παιδεία και άλλους θεσμούς κοινής ωφελείας. Η δημοκρατία έχει υψηλό τίμημα. Δεν σημαίνει απλώς συμμετέχω κάθε τόσο στις εκλογές και ψηφίζω το κόμμα μου, όπως πιστεύουν πολλοί. Η ισονομία και η ευημερία έχουν τίμημα».
***
Διά χειρός…
…του Θέμου Αναστασιάδη, από το άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Αλλάξτε τελείως τη ΝΔ»:
Όποιον… βόσκει ελεύθερος να τον μαζέψει
«ΟΚ, ο Μεϊμαράκης καλά κάνει τώρα και κρατάει το μαγαζί όρθιο, γιατί με λάθος επιλογή μπορεί να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα (πότε;) όμως θέλει μια άλλη Ν.Δ., νέα, μοντέρνα, φιλολαϊκή και δυναμική δίπλα στην απέραντη πια φτωχοποιημένη παλιά της βάση, να κάνει όπλο της την προφανή αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε. Να γυρίσει την εντεινόμενη ανυποληψία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της, να σπάσει τα σύνορα προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, να φέρει μέσα όποιον Πασόκο και Δημαρίτη βόσκει ελεύθερος, κι όταν έρθει η ώρα ένα καλό νέο παιδί για βιτρίνα. Έτσι χτίζονται σήμερα οι αρχηγοί! Και προς Θεού! Χωρίς ονοματεπώνυμο ”βαρύ σαν Ιστορία”! Τρομάρα τους, δεν ξέρανε πού τους πάν’ τα τέσσερα και πήγανε στα… μία μονάδα μείον λιγότερα».
***
Διά χειρός…
…του δημοφιλή πρώην ποδοσφαιριστή και για ένα διάστημα προέδρου της ΑΕΚ Ντέμη Νικολαΐδη, από τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:
Ιδού η Ρόδος, κύριε Κοντονή
«Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι κάμερες είναι η λύση στο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Όχι βέβαια. Είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Χρειάζεται σχεδιασμός και αποφάσεις. Το ποδόσφαιρο είναι ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας, εξαιρετικά δημοφιλές. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν είχαν ποτέ την ευφυΐα να το “χρησιμοποιήσουν” απολαμβάνοντας τα τεράστια οφέλη που θα είχε μια κίνηση εξυγίανσης. Τι καλύτερη διαφήμιση για μια κυβέρνηση, αν καθάριζε το ποδόσφαιρο. Πώς; Είναι πολύ εύκολο. Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να σταματήσει να συσκέπτεται στο γραφείο του για πώς θα το καταφέρει. Ας πάει να μιλήσει με τη γαλλική, την αγγλική, τη γερμανική ομοσπονδία. Nα τους περιγράψει την κατάσταση και να μάθει πώς λειτουργούν εκεί. Δεν υπάρχει κάτι να σκεφτούμε. Το έχουν σκεφτεί άλλοι πριν από μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε γνώση απ’ όλους αυτούς και να έρθουμε εδώ να την εφαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα».