Επί ποδός εκλογών όλοι στη ΝΔ μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Ως εκ τούτου, στη Λ. Συγγρού θεωρούν απίθανο οι εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα από τις 20 Οκτωβρίου και με βάση αυτή την εκτίμηση (πρόβλεψη) κάνουν τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών.

Παρά ταύτα, ο Β. Μεϊμαράκης έχει ζητήσει από όλους τους βουλευτές να συντομεύσουν τις θερινές διακοπές τους και την επομένη του Δεκαπενταύγουστου να επιστρέψουν στη βάση τους. Καθότι, παράλληλα με την προετοιμασία για τις εκλογές, θα εξελίσσεται η προσπάθεια για την ανασύνταξη και αναδιοργάνωση της παράταξης. Προσπάθεια κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς ο κομματικός μηχανισμός παρουσιάζει συμπτώματα διάλυσης και οι παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν είναι σημαντικές όσο και ευρείες.

Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία επανεγγραφής των παλαιών μελών και εγγραφής νέων στις οργανώσεις, προκειμένου να καταρτιστεί ένα μητρώο που θα αποτελέσει το εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη.

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 είχαν λάβει μέρος περί τους 850.000 πολίτες, πλην όμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι αρκετοί εξ αυτών ήταν «περαστικοί», ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, ενώ -ελλείψει ουσιαστικού ελέγχου- υπήρξε αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων που διπλοψήφισαν. Με τη σύνταξη νέου μητρώου μελών στη Λ. Συγγρού θέλουν να αποκλείσουν την επανάληψη παρόμοιων κρουσμάτων στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την απήχηση της παράταξης στην κοινωνία.

Σε «επίπεδο κορυφής» την προσπάθεια ενεργοποίησης των στελεχών θα χειριστεί προσωπικά ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη που τα τελευταία χρόνια, για πολλούς και διάφορους λόγους, είχαν αποστασιοποιηθεί από τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, η πρόθεσή του αυτή δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες σε μια κατηγορία στελεχών, ενώ στάθηκε αφορμή για παρερμηνείες και επικρίσεις από άλλα στελέχη.

Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος με δηλώσεις του αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον κ. Μεϊμαράκη άφησε να εννοηθεί ότι η επιστροφή του στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας είναι απλώς… θέμα χρόνου, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ!

Ακολούθησε ο Π. Ψωμιάδης, που έσπευσε να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να επανέλθει αρκεί να ικανοποιηθούν οι όροι του, προκαλώντας εκτός από δυσφορία και ειρωνικά μειδιάματα. Κορυφαία στελέχη επισημαίνουν ότι η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν πρέπει να λειτουργήσει ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για πρόσωπα που βαρύνονται με παραπτώματα που άπτονται της πολιτικής ηθικής ή έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για τη Νέα Δημοκρατία και τη νέα ηγεσία. Από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη σπεύδουν να βάλουν φρένο στις προσδοκίες (και τις… γκρίνιες) και υπογραμμίζουν ότι η επάνοδος των στελεχών που έχουν αποστασιοποιηθεί θα γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάντως δεν θα είναι ανεξέλεγκτη. Μεταξύ των προσώπων που αναμένεται να αξιοποιηθούν είναι αυτά της Μ. Γιαννάκου, του Β. Αντώναρου, κ.ά., με τους οποίους είχε επαφές ο κ. Μεϊμαράκης.

Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι ευρείες θα είναι οι αλλαγές, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να περιληφθούν σ’ αυτό πρωτοκλασάτα στελέχη (Ντ. Μπακογιάννη) που ήταν αποκλεισμένα από την προηγούμενη ηγεσία.

Αλλαγές θα γίνουν και στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης προσανατολίζεται να τοποθετήσει στις θέσεις αυτές βουλευτές που μπορούν να εκφράσουν και να υπηρετήσουν τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς το κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό Κέντρο.

Βουλευτές όπως οι Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, κ.ά., τα ονόματα των οποίων συζητούνται στη Λ. Συγγρού, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ