Εκλογές οριστικά τον Νοέμβριο

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Αμέσως μετά θα έρθουν προς ψήφιση τρεις με τέσσερις εφαρμοστικοί νόμοι, που επί της ουσίας θα κωδικοποιούν τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η έγκριση από το Κοινοβούλιο θα γίνει χωρίς περαιτέρω απώλειες πέραν αυτών της Αριστερής Πλατφόρμας, ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση επεξεργάζονται και εναλλακτικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά τις 20 Αυγούστου και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να λειτουργήσει η Βουλή με τη μορφή των θερινών τμημάτων, ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει νέα «καψώνια» από τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, ανάλογα με εκείνα που εφάρμοσε στις πρόσφατες ψηφοφορίες, αλλά και να αποτραπούν αρνητικές ψήφοι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κανονισμός της Βουλής παρέχει το δικαίωμα αντικατάστασης ενός ή περισσότερων βουλευτών που σε συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει η αίσθηση ή η βεβαιότητα ότι θα καταψηφίσουν τους νόμους.

Στο μεταξύ, σε έντονους ρυθμούς γίνεται η επεξεργασία όλων των στοιχείων για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, όπως καταγράφονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, υπό την καθοδήγηση των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γ. Χουλιαράκη. Για όποιο νομικό πρόβλημα, υπάρχει πλήρης νομική κάλυψη ώστε να ξεπερνιέται άμεσα, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος αλλά και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία νομικής φύσεως.

Αν και οι διαπραγματεύσεις κινούνται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ορισμένοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα ολοκληρωθούν πριν από τις 20 Αυγούστου. Αντίθετα, δεν αποκλείουν να υπάρξει μια μικρή παράταση, αν και δεν μπορούν να απαντήσουν από πού θα βρει τα χρήματα η Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της για τον μήνα Αύγουστο. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση χρημάτων από την πλευρά των δανειστών. Αν κυλήσουν όλα ομαλά στο μέτωπο αυτό, αν κλείσει, δηλαδή, η συμφωνία και ψηφισθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, το επόμενο στοίχημα του Αλ. Τσίπρα θα είναι το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ξεκαθαρίσει μια και καλή τους λογαριασμούς του με τους διαφωνούντες και κυρίως με την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη και αμέσως μετά θα πάει σε εκλογές, με τη συγκατάθεση και των εταίρων-δανειστών μας.


Σχολιάστε εδώ