Δύσπιστοι οι δανειστές ότι θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις
Πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» τον στόχο αυτό, ενώ εκτιμά ότι τα έσοδα δεν πρόκειται να υπερβούν το 1,5 δισ. Η δυσπιστία των δανειστών δεν έχει να κάνει μόνο με το ασταθές οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στην Ελλάδα και αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές αλλά και με τη δεδηλωμένη απροθυμία κυβερνητικών στελεχών να προχωρήσουν στην πώληση δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ακόμη, ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσεται στην προοπτική ιδιωτικοποιήσεων που θεωρούνται ακρογωνιαίοι λίθοι του όλου προγράμματος, όπως η πώληση της ΔΕΗ και των περιφερειακών αεροδρομίων.
Οι αντιδράσεις αυτές κάνουν τους δανειστές να δυσπιστούν για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα αντέξει στις πιέσεις και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει
αναλάβει. Καθόλου άδικα, αν υπολογίσει κανείς ότι και το 2011 η τότε κυβέρνηση είχε θέσει τον στόχο των 50 δισ., αλλά από τότε μέχρι και σήμερα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μετά βίας ξεπερνούν τα 3 δισ. Η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων χαρακτηρίζεται σημαντικό ζήτημα, καθώς τα μισά από τα έσοδα θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από τα υπόλοιπα τα μισά για επενδύσεις. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, από διάφορες πλευρές ασκούνται πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παρέμβει ο πρωθυπουργός για να απεμπλακούν επενδύσεις της τάξεως των 700 εκατ. από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, του υπουργείου Οικονομίας αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων.