Ασφαλιστικό «σοκ και δέος» μέσα στον Αύγουστο!

Με άλλα λόγια, οι δανειστές εκβιάζουν, λόγω και των δραματικών αναγκών χρηματοδότησης, με τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων, που θα αφορούν (κυρίως) το Ασφαλιστικό και τα μέτρα για τους αγρότες.

Τα συγκεκριμένα «προαπαιτούμενα», ως «νομοσχέδιο στην τελική συμφωνία» -θα ψηφιστεί μέχρι τις 18 ή το αργότερο 20 Αυγούστου-, «διευκολύνουν» σε αυτή τη φάση την κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστούν «μια κι έξω» τα δραματικά μέτρα στο Ασφαλιστικό. Δηλαδή με την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή ταυτόχρονα ψηφίζεται και το «πακέτο» άμεσης εφαρμογής των μέτρων για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να εκταμιευτεί έγκαιρα η δόση των 3,5 δισ. ευρώ που απαιτείται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας που αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ» πιστοποιεί το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς (όπως και με την ψήφιση των δύο προαπαιτούμενων) δεν προβλέφθηκε η πλήρης εξόφληση των υποχρεώσεων της χώρας, με αποτέλεσμα η πρώτη εκταμίευση μέρους του μεγάλου πακέτου, που θα ακολουθεί την ψήφιση της συμφωνίας, να υπολογίζεται στα τέλη Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη!

Έτσι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε, με τίμημα την απώλεια της δεδηλωμένης, να ψηφίσει δύο προαπαιτούμενα στη σειρά για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις 4,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και 2,05 δισ. προς το ΔΝΤ, αφήνοντας έξω τη δόση των 3,5 δισ. της ΕΚΤ. Τώρα υποχρεούνται σε «εδώ και τώρα» λήψη μέτρων για το Ασφαλιστικό, ενδεχομένως και για τους αγρότες, με αντάλλαγμα την εκταμίευση ενός ποσού περίπου 5-8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, οι δανειστές, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, εκμεταλλεύονται με ακραίο τρόπο τη χρηματοδοτική αδυναμία της χώρας, αλλάζοντας και τα δεδομένα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «Ασφαλιστικό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου δεν τόλμησε κανείς να φέρει, ούτε ο Γ. Παπανδρέου, ούτε ο Παπαδήμος, ούτε ο Σαμαράς». Στόχος πλέον των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως τον περιγράφουν τα ίδια στελέχη, είναι να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα οι σαρωτικές αλλαγές, ωστόσο ακόμα και αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

***

Τα ακαριαία μέτρα περικοπών στο Ασφαλιστικό

Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας, οι μειώσεις στις συντάξεις και ποιες κατηγορίες αφορούν:

* Αυξήσεις ορίων ηλικίας από 2 έως και 17 χρόνια, άμεση περικοπή όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εκτός των αναπήρων και των εργαζόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά και μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, επιπλέον από τις τριπλές περικοπές σε κύριες και επικουρικές, θα προβλέπει η ψήφιση του Ασφαλιστικού εντός του Αυγούστου. Τα μέτρα «ακαριαίας εφαρμογής», σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιούν οι δανειστές, προβλέπουν:

* Ανατροπές στα όρια ηλικίας που θα αφορούν περίπου 300.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν διασφαλίσει συνταξιοδότηση νωρίτερα από τα 62. Τώρα εισάγονται αντικίνητρα, που κλειδώνουν τις πόρτες όχι μόνο για πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και για πλήρη πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας συνταξιοδότησης.

* Πολλαπλές και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιες είναι οι περικοπές στις συντάξεις, που άμεσα και κυρίως έμμεσα επιβάλλονται με το νέο αυτό πακέτο μέτρων, καθώς αφενός αποκόπτουν κάθε δεσμό της κοινωνικής ασφάλισης με την κοινωνική πρόνοια και αφετέρου περιορίζουν σημαντικά τον ρόλο του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος.

Ειδικότερα προβλέπεται:

– Περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στις συντάξεις 500.000 ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 67, εντός της επόμενης 15ετίας.

– Περικοπή κατά 6% σε 1,6 εκατομμύρια επικουρικές συντάξεις.

– Περικοπή της κύριας σύνταξης κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

– Ένταξη ένστολων, ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, μηχανικών και γιατρών στο ΕΤΕΑ.

– Διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης στα 9,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

Χάνουν 500.000 ασφαλισμένοι

Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 ασφαλισμένοι, που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εντός της επόμενης 15ετίας, θα υποστούν από μικρές έως σημαντικά υψηλές περικοπές. Πρόκειται για ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης, ήτοι τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο, και κατά συνέπεια με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές, κυρίως μητέρες με ανήλικα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και εργαζόμενοι στην οικοδομή και τον επισιτισμό με λίγα ένσημα, καθώς και άτομα με αναπηρία και δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου, χωρίς καμία πρόνοια ή εξαίρεση.

Ακόμα, τριπλή έμμεση μείωση στις συντάξεις τους θα δουν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι λόγω της αναδρομικής παρακράτησης των αυξημένων εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που πέρασε από τη Βουλή προβλεπόταν η αύξηση από την 1η Ιουλίου φέτος κατά 2% (από 4% στο 6%) των εισφορών υπέρ κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις και η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις. Οι νέες αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παρακρατηθούν τελικά από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώσουν αυτόν τον μήνα τριπλή εισφορά για ασθένεια.

Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για τον Σεπτέμβριο περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις (2% Χ 3 μήνες) και 18 ποσοστιαίες μονάδες (6% Χ 3 μήνες) στις επικουρικές.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση στο συνολικό εισόδημα ειδικά για τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται στο 12% κατά μέσο όρο. Από τον Οκτώβρη οι έμμεσες μειώσεις θα περιοριστούν στο 2% για τις κύριες και στο 6% για τις επικουρικές.

Με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, η επιπλέον εισφορά 2% στις κύριες συντάξεις για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή πριν από τις γνωστές περικοπές των Μνημονίων.

Σύμφωνα με ειδικούς, η πραγματική μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό θα κυμανθεί στο 3-4%, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 6% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα και με τη ρητή διάταξη του νόμου. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ τον μήνα, έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε).

Xαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ – ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ, θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες, έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).


Σχολιάστε εδώ