Αναπόφευκτη η διάσπαση, με απόλυτη ευθύνη του Λαφαζάνη

Πέραν τούτων, εκτιμάται ότι σε επίπεδο συσχετισμών η επιρροή της Αριστερής Πλατφόρμας και των διαφωνούντων θα υποχωρήσει, καθώς η τάση αυτή έφτασε στο απόγειό της στο προηγούμενο συνέδριο και άγγιξε ταβάνι, με ένα ποσοστό της τάξεως του 30% περίπου. Έκτοτε, όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, οι συσχετισμοί μεταβλήθηκαν, ενώ γύρω από τον αρχικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια ισχυρή κοινωνική και εκλογική βάση που εκπέμπει ένα άλλο στίγμα, το οποίο βρίσκει απήχηση και εντός του κόμματος.

Πριν από την ψηφοφορία -έγινε διά ανατάσεως της χειρός, καθώς οι του Αριστερού Ρεύματος γνώριζαν ότι είχαν χάσει το παιχνίδι και δεν ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία- και την απόφαση για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο υπήρξε έντονο παρασκήνιο, όπου αποφασίστηκε να μην τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα, καθώς υπήρξε η εκτίμηση πως ήταν πιθανό να χανόταν η ψηφοφορία, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Όπως λένε έμπειρα και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να είναι ισχυρός, αφού παρά τις πολιτικές διαφωνίες κανείς δεν έθεσε επί προσωπικού θέμα ηγεσίας.

Ενδεικτική, πάντως, είναι η πρώτη αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας μετά την ψηφοφορία και την απόφαση για έκτακτο συνέδριο. «Η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά, δηλαδή, την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας, που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Ο Λαφαζάνης πρέπει να επιλέξει…

Ουσιαστικά, η θέση του Παν. Λαφαζάνη είναι ότι το κόμμα πρέπει να ελέγχει τις αποφάσεις της κυβέρνησης! Στη βάση τού ότι το κόμμα είναι το κέντρο του πολιτικού συστήματος. Μετά την επικράτηση των θέσεων του Τσίπρα, ο Λαφαζάνης θα πρέπει να επιλέξει: Είτε θα εκφράσει τις όποιες διαφωνίες του, αλλά από τη στιγμή που αποφασίζει η πλειοψηφία θα πρέπει να συντάσσεται με τη θέση της πλειοψηφίας είτε, διαφορετικά, θα τεθεί μόνος του εκτός κόμματος, όπως ισχυρίζονται κομματικά στελέχη.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κυριάρχησαν έντονες αντιπαραθέσεις, υψηλοί τόνοι και διαφοροποιήσεις στελεχών από τις επιλογές της κυβέρνησης, ενώ παραιτήθηκαν και 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Την κοινή δήλωση παραίτησης υπογράφουν οι Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλη Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ανάμεσα στους 17 είναι πολύ πιθανό να ανεξαρτητοποιηθούν. Πρόκειται για τους Κοδέλα, Χατζηλάμπρου και Σωτηρίου, που αναφέρονται στην ΚΟΕ. Από την ΚΕ παραιτήθηκε και ο Ρούντι Ρινάλντι, εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ τόνισε ότι, αν είναι να ληφθεί άμεσα η απόφαση για το αν ήταν σωστή η επιλογή της συμφωνίας με τους εταίρους, να γίνει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή.

Επίσης, είπε ότι «αν κάποιοι νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση και άλλος πρωθυπουργός μπορεί να τα πάει καλύτερα, να το πει καθαρά και από αυτό το βήμα», ενώ μίλησε και πάλι για δύο επιλογές που είχε η κυβέρνηση: τον δύσκολο συμβιβασμό ή την άτακτη χρεοκοπία.


Σχολιάστε εδώ