Αλλαγές σε Πρεσβείες, Προξενεία και Γραμματείες

Επίσης, με την ίδια απόφαση μετατίθεται από την Κεντρική Υπηρεσία η Π. Πετροπούλου (ΠΥ Β’) στο γενικό προξενείο του Σικάγου.

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποφάσισε και τις εξής μεταθέσεις συμβούλων πρεσβείας:

Από Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας σε Κεντρική Υπηρεσία οι: Πεδιώτης Ι. από Κορυτσά, Ι. Ευθυμιάδου από Σικάγο, Σ. Γραμματά από Μόναχο, Κ. Κόλλιας από Βουκουρέστι Θ. Μπιζάκης από Αγ. Πετρούπολη, Ν. Κρίκος από Ουάσινγκτον, Α. Παπακώστας από Ουάσινγκτον, Μ. Νικολάου από ΜΑ Γενεύης, Μ. Σολωμού από ΜΑ Στρασβούργου, Ι. Κριεμπάρδη από Ουάσινγκτον, Ι. Μαλλικούρτης από ΜΑ Γενεύης, Χ. Ζαχαρόπουλος από ΜΑ ΝΑΤΟ.

Μετατίθενται επίσης και οι γραμματείς πρεσβείας:
Μ. Κατσανεβάκη από Μπακού, Ε. Πορίχη από Μοναστήρι, Σ. Παπαδή από Λευκωσία, Σ. Στεργιούλας από Ραμπάτ, Γ. Ζαφείρης από Σόφια, Χ. Γεωργίου από Ουάσινγκτον, Α. Αστρακάς από Κωνσταντινούπολη, Ε. Καμαριώτου από Ταλίν.

Από Κεντρική Υπηρεσία μετατίθενται σε Αρχές Εξωτερικού:
Γ. Αλαμάνος σε Κορυτσά, Ι. Τζόβας – Μουρούζης σε ΜΑ Γενεύης, Ε. Τουρνάκης σε Βουκουρέστι, Π. Μπεγλίτης σε γενικό προξενείο Αγίας Πετρούπολης, Α. Φάρρου σε Τελ Αβίβ, Α. Παπούλια σε γενικό προξενείο Σμύρνης, Κ. Κουτρας σε γενικό προξενείο Νέας Υόρκης, Χ. Καράγιωργα σε Βιέννη, Ε. Κακαβελάκη σε γενικό προξενείο Αλεξάνδρειας, Π. Κωσταντινοπούλου σε γενικό προξενείο Μονάχου, Α. Μητσόπουλος σε Ουάσινγκτον, Π. Παππά σε Ουάσινγκτον, Β. Βήκας σε ΜΑ Στρασβούργου, Δ. Αγγελοσόπουλος σε Ουάσινγκτον, Β. Ξηρός σε γενικό προξενείο Σαγκάης Δ. Φελόπουλος σε ΜΑ ΟΑΣΕ.

Και οι γραμματείς πρεσβείας Β. Ζάρμπαλης σε Βερολίνο, Α. Κολιάδης σε Περθ, Μ. Σταμάτης σε Ουάσινγκτον, Σ. Κρητικός σε Σόφια, Α. Κωνσταντάρας σε Λευκωσία, Ε. Κοτζανάκη σε Κουβέιτ, Φ. Φιλέντας σε Βερολίνο, Κ. Αδαμόπουλος σε Μπακού, Α. Ρακίνας σε Ουάσινγκτον, Δ. Βασιλάκη σε Κωνσταντινούπολη, Σ. Κανταρά σε Βουκουρέστι, Μ. Μανουσάκης σε ΜΑ Γενεύης.

Από Αρχή Εξωτερικού σε Αρχή Εξωτερικού μετατίθενται οι Ε. Καλπύρης από τη Σαγκάη στην Τζέντα, Χ. Καποδίστριας από Αλεξάνδρεια σε Λευκωσία, Γ. Τασσιόπουλος από Τζακάρτα σε Γκουανγκζού, Σ. Ιωαννίδης από Άμπου Ντάμπι σε Βερολίνο, Κ. Ντελίκος από Αλγέρι σε ΜΑ ΝΑΤΟ, Ν. Καραλέκας από Βουκουρέστι σε Μοναστήρι, και Σ. Κελετζής από Κουβέιτ σε ΜΑ ΕΕ.

***

Έτοιμοι για δουλειές οι Ισραηλινοί

Το Ισραήλ, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παραμένει μια πολύ ισχυρή χώρα όχι μόνο στον αμυντικό τομέα αλλά και στην οικονομία και στις νέες τεχνολογίες.

Η ευκαιρία που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος να επωφεληθούν από τη «σχέση αγάπης» που έχει αναπτυχθεί με το Τελ Αβίβ είναι μεγάλη και όπως έδειξε και η αυθημερόν επίσκεψη Νετανιάχου στη Λευκωσία, οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να κάνουν δουλειές. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο στη Λευκωσία αλλά κυρίως στην Αθήνα είναι ότι δεν υπάρχει συνέπεια από τις δύο κυβερνήσεις. Γίνονται επαφές, συμφωνούνται συνεργασίες και έπειτα από έξι μήνες δεν έχει προχωρήσει τίποτα, με υπαιτιότητα δική μας.

*Στο Ισραήλ, αν και κατανοούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές και τώρα έχει μετατεθεί μάλλον για τον Οκτώβριο. Το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο ο προγραμματισμός αυτής της επίσκεψης όσο η καλή προετοιμασία της, προκειμένου να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο συνεργασίας και όχι μόνο ευχολόγια.

* Είναι πολύ δύσκολες και εξαιρετικές οι στιγμές που περνά η χώρα μας για να σνομπάρει τέτοιες δυνατότητες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με μια χώρα η οποία αναζητά εναγωνίως «φίλους» στην περιοχή.

*Σε μια ακόμη επίδειξη δύναμης του τουρκικού κράτους και παρακράτους στη Θράκη, ο τούρκος υπουργός, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βολκάν Μποζκίρ περιόδευσε επί διήμερο στη Θράκη, όπου συμμετείχε στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, επισκέφτηκε τους ψευδομουφτήδες και όλους του παράνομους συλλόγους, ενώ πήρε μέρος σε μεγάλες εκδηλώσεις και γεύματα που οργανώθηκαν προς τιμήν του.

Ο κ. Μποζκίρ, εκτός από τα συνήθη περί συμβολής της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε, αναλόγως του χώρου που επισκεπτόταν, σε όλη την ατζέντα του τουρκισμού στη Θράκη. Έτσι, στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ΤΕΞ) εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τουρκική ταυτότητα θα αναγνωρισθεί ως αποτέλεσμα των νομικών αγώνων της ΤΕΞ και δήλωσε: «Είναι πιθανό να διαγράψει κανείς τη λέξη Τούρκος στα χαρτιά. Όμως κανείς δεν μπορεί να διαγράψει αυτό που ο κόσμος λαχταρά μέσα στην καρδιά του. Λέμε ότι η Τουρκική Ένωση θα κερδίσει. Ελπίζω το λάθος αυτό να διορθωθεί διά της νομικής οδού και να αποκατασταθεί με το όνομά της η Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

*Τρελοί δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες γειτονικές χώρες. Στα Σκόπια μια ομάδα πολιτών, που υποστηρίζει ότι έχει «αρχαία γονίδια», συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει τα γενέθλια του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπροστά από το άγαλμά του στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Οι συγκεντρωμένοι, με σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και με συνθήματα «Ποτέ δεν θα αλλάξουμε το όνομά μας» και «Ζήτω η Μακεδονία», είχαν αφίσες για τη συμπλήρωση 2.371 ετών από τη γέννηση του «Αλέξανδρου του Μακεδόνα» και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποδώσει την «πραγματική ονομασία» του στο άγαλμα του «έφιππου πολεμιστή» και να το μετονομάσει σε «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας».

*Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν και ο Τοντόρ Πετρόφ, πρόεδρος του «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου», της πιο σκληρής ανθελληνικής οργάνωσης της σκοπιανής διασποράς.

*Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θράκη για τη συμπλήρωση 84 ετών από τον θάνατο του Μεχμέτ Χιλμή, δασκάλου στο επάγγελμα, αλλά πρωτοπόρου της προβολής και επιβολής του τουρκισμού στη Θράκη και συνιδρυτή της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.

Ήταν εντυπωσιακή η παρουσία μειονοτικών παραγόντων, που κατά τα λοιπά δηλώνουν έλληνες πολίτες…

*Ο Αλί Ριζά Ακιντζί, ο τούρκος γενικός πρόξενος στην Κομοτηνή, μετατίθεται, μια κίνηση που προκαλεί εντύπωση, μια και δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο στη Θράκη. Ο κ. Ακιντζί, βεβαίως, αναβαθμίζεται, καθώς αναλαμβάνει επιτετραμμένος στην τουρκική πρεσβεία στη Σόφια, όπου η εμπειρία του στα μειονοτικά θα είναι χρήσιμη στην καθοδήγηση της πολυπληθούς τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση νέου γενικού προξένου στην Κομοτηνή, καθώς θα σηματοδοτήσει και το «ύφος» της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη το επόμενο διάστημα.

*Άλλη μια φορά οι γνωστοί κύκλοι της μειονότητας έδωσαν ρεσιτάλ ανθελληνισμού και συκοφάντησης της Ελλάδας στη Σύνοδο του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ με θέμα την «Προώθηση σεβασμού και κατανόησης της θρησκευτικής ελευθερίας». Στην ανθελληνική παράσταση πρωτοστάτησαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Φουντά Ρεσίτ και Μπουλέντ Αμπντουραχίμ και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης Σινάν Καβάζ και φυσικά η Περβίν Χαϊρουλάχ.

Αφορμή ήταν η κατάργηση του νόμου για τον διορισμό των 240 ιεροδιδασκάλων και η αναγνώριση των «εκλεγμένων» μουφτήδων, των γνωστών ψευδομουφτήδων.

*Παρεξηγήθηκαν οι Οντέρ Μουμίν και Αχμέτ Ιμπραήμ, πολιτευτές της μειονότητας, για δηλώσεις που υποτίθεται ότι έκανε σε κάποιο κανάλι ο Μ. Βαρβιτσιώτης το βράδυ του δημοψηφίσματος. Φέρεται λοιπόν ο κ. Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας την ψήφο στα Αρριανά, που κατευθύνθηκε συμπαγώς στο «Όχι», να έκανε λόγο για συμπεριφορά όπως τα πρόβατα… Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καραγιουσούφ και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι δύο πολιτευτές, που κατέθεσαν μήνυση εναντίον του πρώην υπουργού.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ