Το καραβάνι… της προπαγάνδας ξανά στην Κομοτηνή

Τα τελευταία 11 χρόνια ταξιδεύει σε όλη τη βαλκανική περιοχή δίνοντας τρόφιμα και ρούχα, πάντα κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, για να μπορεί να διοργανώνει ιφτάρ στις χώρες που επισκέπτεται, ξοδεύοντας φυσικά από τα γνωστά πλέον… μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Και αν αυτό το τελευταίο αποτελεί «κοινό τόπο» για την πλειοψηφία των κατοίκων της Θράκης, κάποιοι αιρετοί εκπρόσωποί της φαίνεται να το αγνοούν ή να βολεύονται στην επιφανειακή… ανάληψη της διοργάνωσης, που χρεώνεται όλα αυτά τα χρόνια στον τουρκικό δήμο Μπαϊραμπασά, ο οποίος βεβαίως για να κάνει όλη αυτή τη βαλκανική περιοδεία θα πρέπει να διαθέτει προϋπολογισμό… Νέας Υόρκης. Στην Κομοτηνή έφτασε λίγο πριν από τη γιορτή του Ραμαζανιού, με τη διοργάνωση ενός γεύματος ιφτάρ στην αυλή του μειονοτικού γυμνασίου – λυκείου (παρακαλώ), με τη συμμετοχή κατοίκων από όλο σχεδόν τον νομό.

Μεταξύ των παρευρισκομένων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο ψευδομουφτής Σερίφ, ο απερχόμενος τούρκος πρόξενος Ακιντζί, ο πρόεδρος του ακραίου κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς κ.ά.

Το ιφτάρ, όπως συνηθίζεται, ξεκίνησε με την ανάγνωση του Κορανίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και οι ομιλίες κάποιων από τους συμμετέχοντες.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του ψευδομουφτή, ο οποίος, συχνά-πυκνά, μας έχει συνηθίσει να… λέει αλήθειες (ή κομμάτια αυτής) μπερδεύοντας τα λόγια του – άλλωστε τα ελληνικά του είναι σε οικτρή κατάσταση. Είπε ο Σερίφ: «Εμείς, ως μουσουλμάνοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, πλέον έχουμε δεχτεί τη σκηνοθεσία του καραβανιού αυτού ως την αφθονία του μηνός του Ραμαζανιού». Μπορεί βεβαίως δύσκολα να καταλαβαίνει κάποιος τι θέλει να πει… ο ποιητής, ωστόσο η επιλογή της λέξης «σκηνοθεσία» ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το… «καραγκιόζ μπερντέ», το οποίο επαναλαμβάνεται για 11 συναπτά έτη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του «διοργανωτή δήμου» Αττίλα Αϊντινέρ «έπαιξε» στο γνωστό μοτίβο της υπόμνησης της αδιάλειπτης παρουσίας του τουρκισμού στην ελληνική Θράκη.

Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, ακούστηκε από τα χείλη του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Χρήστου Μέτιου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση (γιατί πάνω απ’ όλα έχει τρόπους) ανέφερε ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να βοηθήσει σε κάθε είδους ανάγκη…

Τι ήθελε, άραγε, να πει ο… έτερος ποιητής; Ποια είναι η ανάγκη στην οποία με τόση ευκολία ο κ. Μέτιος τάσσει αρωγό την Περιφέρεια;

Μήπως ότι η ΠΑΜ-Θ, για ευνόητους λόγους, θα συνεχίσει να στηρίζει (με τη φυσική παρουσία των εκπροσώπων της) την τουρκική προπαγάνδα εντός ελληνικής επικράτειας; Γνωρίζει, άραγε, ο αντιπεριφερειάρχης ποιος διοργανώνει αυτό το… χάπενινγκ; Νιώθει την ανάγκη να μάθει, αντιλαμβανόμενος την ευθύνη που οφείλει απέναντι στη γενέτειρά του και τους συμπολίτες του; Ή μήπως όχι…


Σχολιάστε εδώ