Τα capital controls θα παραμείνουν ως το τέλος του προγράμματος!

Πέραν των δημοσίων δηλώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από κύκλους των εκπροσώπων των φορέων:

• Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» των καταθέσεων ούτε να επιβληθεί φόρος επί των καταθέσεων, όπως είχε γίνει στην Κύπρο. Και για να ενισχύσει τη διαβεβαίωσή του αυτή, ανέφερε ότι σε επαφές με ομολόγους του Κεντρικών Τραπεζών άλλων χωρών αλλά και εμπορικών τραπεζών τού είπαν ότι έχει εμπεδωθεί η βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit και αυτό δημιουργεί κλίμα σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

• Τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) θα μπορέσουν να μειωθούν αν επιστρέψουν 20 δισ. ευρώ από τα 40 δισ. ευρώ και πάνω που έφυγαν από τις τράπεζες όταν δημιουργήθηκε κλίμα πανικού στους καταθέτες επειδή ακουγόταν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.

• Δεν μπορεί να αποκλεισθεί η σοβαρή πιθανότητα τα capitals controls να παραμείνουν μέχρι τη λήξη του νέου προγράμματος, με ηπιότερους περιορισμούς στις αναλήψεις και γενικά στην κίνηση κεφαλαίων.

Από κει και πέρα, με βάση τη ρευστότητα που προσφέρει ο ELA, έχει δημιουργηθεί πλεόνασμα λόγω των μικρότερων εκροών, και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για την οικονομική αντοχή των τραπεζών.

Επίσης, ικανοποιήθηκαν σε σημαντικό ποσοστό τα αιτήματα των βιομηχανικών και επαγγελματικών φορέων για αύξηση του ποσού ανάληψης για εισαγωγές, εξαγωγές, πληρωμή εργαζομένων και άλλες υποχρεώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ακάλυπτων επιταγών λόγω της τραπεζικής αργίας.


Σχολιάστε εδώ