Τα προαπαιτούμενα της τρίτης «διάσωσης»

Ας δούμε όμως ρεαλιστικά πού βρισκόμαστε. Τα προαπαιτούμενα είναι οι απαιτήσεις των δανειστών, ίδιες από την εποχή του Χαρδούβελη, με την προσθήκη του νέου καθεστώτος για πλειστηριασμούς και την οδηγία bail in για την εξυγίανση των τραπεζών. Η περίφημη «τρίτη αξιολόγηση», που από πέρυσι δεν έγινε, θα περιληφθεί στην αξιολόγηση που θα γίνει από το «κουαρτέτο» πλέον, δηλαδή τη διευρυμένη «τρόικα», προκειμένου να υιοθετηθεί το τρίτο Μνημόνιο. Η διαπραγμάτευση γι’ αυτό άρχισε ήδη την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο που αφορούσε ΦΠΑ και συντάξεις υιοθέτησε ρυθμίσεις δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικά μέτρα που συνολικά θα προκαλέσουν νέα μείωση του ΑΕΠ περίπου 5%. Και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη πτώση του εισοδήματος και της συνολικής ζήτησης στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Επομένως θα υπάρξει σημαντική αρνητική επίπτωση στον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι προοπτικές, δε, επιβίωσης πολλών εξ αυτών είναι εξαιρετικά αβέβαιες.

Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και η υιοθέτηση της τραπεζικής οδηγίας αφορούν την εξυγίανση των τραπεζών και θα έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Είναι γνωστό πως με τα μέτρα του δεύτερου Μνημονίου της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου η φορολόγηση των επιχειρήσεων δημιούργησε μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή μεγάλο αριθμό «κόκκινων δανείων» στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η ρύθμιση προβλέπει προτεραιότητα της αποπληρωμής των τραπεζών στις περιπτώσεις πτωχεύσεων και πλειστηριασμών, γεγονός που θα βοηθήσει στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πρόβλεψη αυτή συμπληρώνεται από την υιοθέτηση της οδηγίας που καθορίζει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης -ή διάλυσης ή εξαγοράς- των μη φερέγγυων τραπεζών.

Τα προαπαιτούμενα αυτά καθιστούν προφανές πως η από το 2014 εκκρεμούσα ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει ολοκληρώσει αυτήν του κ. Καραμανλή (28 δισ.) το 2008, αυτήν των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου (PSI), που συνολικά στήριξαν τις τράπεζες με περισσότερα από 240 δισ. Τώρα θα χρειασθούν γύρω στα 20 δισ. ακόμη. Το ακριβές ποσό θα καθορισθεί από τα stress tests που θα αρχίσουν στις 5 Αυγούστου και τα οποία είναι υποχρεωτικά από τις αρχές του 2015, καθώς προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία που υιοθετήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο. Τα δύο προηγούμενα τεστ των κ. Προβόπουλου και Στουρνάρα απεδείχθησαν έωλα. Επομένως, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να διασωθεί για τρίτη φορά μετά το 2010 και το 2012 προκειμένου να γίνει δυνατή η αποτίμηση της κατάστασης πριν τις αποφάσεις για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης με τον ESM. Οι δανειστές πρόκειται να επιμείνουν και σε νέα δέσμη προαπαιτουμένων, καθώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πολλά μέτρα και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε η όποια «αναδιάρθρωση» του χρέους να καταστεί ανώδυνη για αυτούς. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα υπάρξει αφού εξασφαλισθούν οι ευρωπαίοι εταίροι. Σε αυτή τη διαδικασία αποδεικνύεται πως οι δανειστές γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα το τμήμα που αναφέρεται στον Δαναό και τον «πίθο των Δαναΐδων». Όμως -τραγική σύμπτωση- η ημέρα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας συνέπεσε με την άφιξη της νέας «τρόικας», που συμβολίζει την απώλεια κυριαρχίας. Ίσως γι’ αυτό η συμμετοχή των εκπροσώπων του αντιδικτατορικού αγώνα στο Προεδρικό Μέγαρο αντικαταστάθηκε από εκπροσώπους κομμάτων. Πάντως, μια από τις κόρες του Δαναού είχε άλλη τύχη ακολουθώντας τον έρωτα. Τον έρωτα της ελευθερίας.


Σχολιάστε εδώ