Στροφή στον μεσαίο χώρο

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2009, οπότε και ανέλαβε τα ηνία ο Αντ. Σαμαράς, αργά αλλά σταθερά η Νέα Δημοκρατία αποστασιοποιήθηκε από τις ιδρυτικές αρχές της και εγκατέλειψε τη στρατηγική του κεντρώου χώρου, με την οποία ο Κ. Καραμανλής πέτυχε δύο συνεχείς εκλογικές νίκες. Μετακινήθηκε έτσι δεξιότερα της Δεξιάς, προσχώρησε σε πιο λαϊκές (λαϊκίστικες) θέσεις και απόψεις, συρρικνώθηκε ιδεολογικά, περιθωριοποιήθηκε πολιτικά. Με συνέπεια να ηττηθεί στις τελευταίες εκλογές, αλλά ακόμη πιο σοβαρή είναι η ήττα που υπέστη σε ιδεολογικό επίπεδο.

Η πρόθεση του κ. Μεϊμαράκη για επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας στις ιδρυτικές αρχές της και στη στρατηγική του μεσαίου χώρου έχει προκαλέσει την ανησυχία των στελεχών που κινούνται στο δεξιό άκρο της παράταξης. Στελέχη όπως οι Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης, κ.ά., που αντιλαμβάνονται ότι θα είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» από μια τέτοια εξέλιξη, πάνω που είχαν αρχίσει να κάνουν μεγαλεπήβολα σχέδια, ακόμη και να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της παράταξης. Ένδειξη αμηχανίας και εκνευρισμού θεωρείται η δήλωση του κ. Γεωργιάδη «είμαι δεξιός και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό, τιμή μου και καμάρι μου», όσο και η… ιδεολογική διαμάχη με τον στενό συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, Β. Αντώναρο. «Έπεσαν οι μάσκες. Σκύλιασαν οι από δεξιά ορμώμενοι ακροδεξιοί αλεξιπτωτιστές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής με αφορμή τη διαφωνία του κ. Γεωργιάδη στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού. Απαντώντας ο τελευταίος κατηγόρησε τους προηγούμενους ότι ήταν μεταξύ των… υπερασπιστών του Αλ. Τσίπρα. «Ούτε κόμματα άλλαξα, ούτε κόμματα ίδρυσα, ούτε προέρχομαι από κάποιες ακροδεξιές παραφυάδες», αντέκρουσε ο κ. Αντώναρος, τονίζοντας ότι ποτέ δεν μετακινήθηκε από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το «πράσινο φως» που πήρε από την Πολιτική Επιτροπή να παραμείνει στην ηγεσία μέχρι την άνοιξη του 2106, ο κ. Μεϊμαράκης σχεδιάζει αλλαγές προσώπων στα όργανα του κόμματος. Αφενός θα απομακρυνθούν στελέχη που παραπέμπουν στο χθες ή το όνομά τους έχει ταυτιστεί με ακραίες θέσεις και επιλογές και αφετέρου θα αξιοποιηθούν στελέχη που θα υπηρετούν τον στόχο του ιδεολογικού αναπροσανατολισμού και τη στρατηγική του μεσαίου χώρου. Εν κατακλείδι, δεν πρόκειται να παραμείνουν σε θέσεις – κλειδιά στελέχη όπως οι κ. Βορίδης, Γεωργιάδης κ.ά.


Σχολιάστε εδώ