Οι πρωτοβουλίες του κ. Κοτζιά

Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ πάντως ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στους εκπροσώπους των κομμάτων, εξήγησε ότι οι πρωτοβουλίες του για Γραφείο του Κοσόβου στην Αθήνα και η υποστήριξη του Κοσόβου σε διεθνείς Οργανισμούς είναι στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθείται από το 2009 και μετά.

Όσο για το Βελιγράδι, ο κ. Κοτζιάς φαίνεται ότι βρήκε «εύκολο» αντίπαλο… Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε εντολή για διαβήματα με αφορμή τις δηλώσεις της σερβικής κυβέρνησης, που ζητούσε εξηγήσεις για την ελληνική στάση στο θέμα του Κοσόβου.

Πάντως, πέραν του προφανούς προβλήματος, κάποιο πουλάκι από τη Β. Σοφίας ψιθύρισε ότι ο κ. Κοτζιάς είναι εκνευρισμένος με το Βελιγράδι καθώς έσπευσε πρώτο να τορπιλίσει τον ρωσικό αγωγό Turkish Stream, που αποτελούσε το «εναλλακτικό» σχέδιο του κ. Τσίπρα και του κ. Λαφαζάνη. Ωστόσο, τονίζεται ότι αυτή η επίθεση στο Βελιγράδι εξηγείται και από τη σαφή στροφή που έχει επιλέξει ο κ. Κοτζιάς προς τον αλβανικό παράγοντα…

Επιμένει ο κ. Κοτζιάς να υπάρξει επικαιροποίηση του Συμφώνου Φιλίας με την Αλβανία για να ενσωματωθεί στο κείμενό της αναφορά στην άρση του εμπόλεμου. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Αλβανών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κάθε βήμα υποχώρησης απέναντι σε ηγέτες όπως ο Μπερίσα και ο Ράμα αποθρασύνει, παρά κατευνάζει. Αλλά εάν προβεί σε μια τέτοια κίνηση ο κ. Κοτζιάς θα πρέπει να εξηγήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ελληνική κοινή γνώμη και στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό ποιο αντάλλαγμα εξασφάλισε από τους Αλβανούς… Όχι γενικώς και αορίστως, αλλά συγκεκριμένα…

***

*Ο κόσμος καίγεται, αλλά φαίνεται ότι οι τρελές ιδέες και οι υποτιθέμενες εναλλακτικές λύσεις που είχαν στο κεφάλι τους ορισμένοι από την κυβέρνηση μένουν ζωντανές Έτσι, ύστερα από κάποια ταξιδάκια σε Ιράν, Πεκίνο, Αγία Πετρούπολη και κάποιες αραβικές χώρες, ο πρωθυπουργικός εξάδελφος Γεώργιος Τσίπρας έβαλε πλώρη για περιοδεία στη μακρινή… Βενεζουέλα.

Για τη νέα γενιά της ελληνικής Αριστεράς, δυστυχώς, η περιθωριακή, εθνικιστική, αυταρχική, σοσιαλίζουσα ιδεολογία της Λατινικής Αμερικής, που εκφράσθηκε κυρίως από τον ιδιόρρυθμο Τσάβες, έχει αντικαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση ως σύμβολο του παραδοσιακού αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

*Ο Γεώργιος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κάνει έτσι το όνειρό του πραγματικότητα, επισκέπτεται τη Βενεζουέλα (με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου), θα αναπνεύσει τον αέρα που ανέπνευσε ο Τσάβες και θα συνομιλήσει πιθανόν με τον οδηγό λεωφορείου που τον διαδέχτηκε, τον Μαδούρο, ο οποίος έχει εξασφαλίσει στον λαό του τέτοια πρόοδο, που οι ουρές στα μαγαζιά γίνονται για χαρτί υγείας.

*Το εντυπωσιακό είναι ότι ο λόγος της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Βενεζουέλα είναι, όπως μας είπαν, η υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια φθηνού πετρελαίου. Θα περιμένουμε το πρώτο φορτίο φθηνού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα απολογηθούμε στον κ. Τσίπρα (τον εξάδελφο). Αν όμως αποδειχθεί και αυτό πέτσινο, όπως οι υποτιθέμενες συμφωνίες που υπέγραφαν με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία, κ.λπ., τότε πρέπει να απολογηθεί ο ίδιος…

Εκτός, φυσικά, εάν κλείσει συμβόλαιο ο κ. Τσίπρας (εξάδελφος) για να μας φέρει κανένα φορτίο ζωοτροφές, τις οποίες ο κ. Μαδούρο μας είχε προτείνει να τρώμε για να μην υποκύψουμε στο ΔΝΤ.

*Είναι θλιβερό ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες, που διατυπώθηκαν μάλιστα μέσω της γνωστής μειονοτικής εφημερίδας «BIRLIK», για τα «εγκαίνια» της ΜΟΜΑ που είχε προαναγγείλει και δρομολόγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, έστω και αν τα μέσα που διαθέτει είναι ακόμη περιορισμένα. Η «BIRLIK» λοιπόν διαμαρτυρήθηκε γιατί η ανασύσταση της ΜΟΜΑ έγινε σε τελετή που ξεκίνησε με αγιασμό από ιερέα…

*Συνεχίζεται με κρατική αιγίδα η ανθελληνική λυτρωτική προπαγάνδα των ακραίων κύκλων στα Σκόπια. Όπως μας ενημέρωσε το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ, έγινε στα Σκόπια η ετήσια εκδήλωση για τα παιδιά των προσφύγων των «διά της βίας εκδιωχθέντων Μακεδόνων από το Αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα (1946-1949)».

Η εκδήλωση με την κατάθεση στεφάνων έγινε στο μνημείο που έχει στηθεί απέναντι από το κτίριο της Βουλής στα Σκόπια.

*Είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις σχέσεις με την Ελλάδα οι Σκοπιανοί, που χρηματοδοτούν διάφορες ανθελληνικές οργανώσεις, όπως εκείνη του λεγομένου «Συλλόγου Πνευματικής Ενσωμάτωσης Σετιντσι, Ποπαντιτσι και Κρουσσοραντσι (τα σλαβικά ονόματα ελληνικών χωριών της Φλώρινας), που εκτός των άλλων έχει συγκεντρώσει και χρήματα για να ανεγείρει και μνημείο για τους «Μακεδόνες πρόσφυγες του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου του 1948» στο κέντρο των Σκοπίων…

*Η αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ Β. Νούλαντ το ξέρει (δυστυχώς) το Σκοπιανό πολύ καλά και επιμένει να ασχολείται με το θέμα. Στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ΠΓΔΜ, είχε επαφές με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας και έστειλε μηνύματα τόσο για την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης όσο και για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

*Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε μετά τη συνάντηση με την κ. Νούλαντ ότι οι ελληνο-»μακεδονικές» διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας θα πρέπει να συνεχιστούν. Τα συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και εμπιστοσύνης αποτελούν ένα καλό βήμα», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

*Τα ΜΟΕ και το όνομα θα τα συζητήσουν και πάλι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Κοτζιάς και Πόποφσκι, όταν ο δεύτερος επισκεφθεί την Αθήνα τον Οκτώβριο. Απλώς το ερώτημά μας παραμένει: Έχουν αποδεχθεί τον κατάλογο με τα ΜΟΕ τα Σκόπια ή έχουν προσθέσει και κάποια ακόμη, που αλλοιώνουν τη φιλοσοφία της πρωτοβουλίας και επιδιώκουν -διά της πλαγίας οδού- να νομιμοποιήσουν θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα;

*Ο Σαμπάν Μουράτι είναι αλβανός πρώην διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία, μια και έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στα Σκόπια και στη Σουηδία.

Σήμερα ο κ. Μουράτι είναι σύμβουλος του αλβανού ΥΠΕΞ κ. Μπουσάτι.

Και όμως επιτέθηκε με άρθρο του εναντίον του Ν. Κοτζιά ότι προσήλθε στα Τίρανα ως εκπρόσωπος μιας χρεοκοπημένης χώρας και υποστήριξε ότι οι αλβανοί πολίτες μπορεί να προσφύγουν σε ελληνικά δικαστήρια για τις περιουσίες τους.

Λυπήθηκαν οι Αλβανοί επειδή ο κ. Κοτζιάς στο Τσαμικό επανέλαβε τη γνωστή και πάγια ελληνική θέση της διεκδίκησης μέσω της ελληνικής δικαιοσύνης των περιουσιακών δικαιωμάτων, όπως ακριβώς πράττει οποιοσδήποτε πολίτης.

*Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπει κανείς τον Χ. Παππά της ΧΑ, αυτόν που μασκαρευόταν και φωτογραφιζόταν ως μικρός Φύρερ, να περνά την πόρτα του υπουργείου Εξωτερικών και να στρογγυλοκάθεται δίπλα στους εκπροσώπους των άλλων κόμματων και να εκφράζει τη γνώμη του επί των εθνικών θεμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής. Είναι τραγικό να νομιμοποιείται μέσω του πιο ευαίσθητου τομέα της κυβερνητικής πολιτικής ο εθνικοσοσιαλισμός και η πιο ακραία μορφή ναζιστικού εθνικισμού…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ