Ναυάγησε η πώληση πυρομαχικών, αξίας 100 εκατ. ευρώ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Την πολύ άσχημη αυτή εξέλιξη, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πώληση θα αποτελούσε σωσίβιο για την επιβίωση των ΕΑΣ, αποκαλύπτει ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την οποία ζητάει να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο της εν λόγω πώλησης. Παράλληλα, ρωτάει τον υπουργό πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την επιβίωση των ΕΑΣ, όταν από εσφαλμένες επιλογές και χειρισμούς εγκαταλείπονται παραγγελίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Γκίκας, πρώην ανώτατος αξιωματικός του ΠΝ, αναφερόμενος στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, επισημαίνει ότι υπάρχουν αραβικές χώρες που έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον να μας στηρίξουν, μέσω της αγοράς «ελαφρού οπλισμού» και πυρομαχικών, και ότι έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά μεταχειρισμένου αμυντικού υλικού από την Ελλάδα, τη στιγμή που τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Απόλυτα δικαιολογημένα, ο βουλευτής της ΝΔ θέτει το ερώτημα αν «λόγω των επιλογών και των αποφάσεων του ΥΠΕΘΑ είτε λόγω γραφειοκρατικών περιπλοκών και καθυστερημένων κινήσεων της ελληνικής πλευράς, τα ΕΑΣ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τελικά μια σαφώς πιο ακριβή προσφορά από άλλες επιλογές που υπήρχαν στην ανταγωνιστική αγορά, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η παραγγελία».

***

Έχουν μυαλό;

* Ούτε επιτελικός, ούτε επιχειρησιακός είμαι. Επαναλαμβάνω ότι υπηρέτησα τη μάχιμη θητεία μου ως καμαρότος σε φρεγάτα.

* Εντούτοις ανησυχώ ακούγοντας τα σχόλια ανωτάτων αξιωματικών του Στρατού, ακόμη και πρώην αρχηγών, για τη συζητούμενη κατάργηση της Ι’ Στρατιάς. Τι πρεμούρα τους έπιασε τώρα; Λίγο καιρό που απομένει από τη θητεία του νυν Α/ΓΕΕΘΑ; Γιατί δεν αναμένουν τη νέα ηγεσία, ώστε όλα να γίνουν ήρεμα και χωρίς βιασύνες;

* Ας επέμβει ο κ. υπουργός πριν του παρουσιάσουν την κεφαλή της Στρατιάς σε καλάθι, όπως έγινε με αυτή του Ιωάννη από τη Σαλώμη…

***

Έχεις πολλή δουλειά να κάνεις, Πάνο Καμμένο

* Συμπάσχω, ειλικρινά, στην αγωνία και τις στεναχώριες του υπουργού Άμυνας κ. Π. Καμμένου.

* Όλο «κόκκινες γραμμές» χαράζει και όλο τις παραβιάζουν. Και υποχωρεί… Τι να κάνει; Θα ήταν καλύτερα να μην τις χάραζε, αφού δεν θα μπορούσε να τις υπερασπίσει…

* Θα του συνιστούσα φιλικά, γιατί τον συμπαθώ, να αφήσει τις δηλώσεις και τις βεγγέρες και να πέσει με τα μούτρα στα σοβαρά προβλήματα του υπουργείου του.

* Τι θέαμα ήταν αυτό τελευταία στην Ικαρία.

Ο υπουργός με τέσσερις Αρχηγούς (το υπουργείο έρημο, ούτε ένας να αποχαιρετήσει τον Κώστα Ήσυχο) να εγκαινιάζουν την έναρξη λειτουργίας εργασιών ενός δρόμου, όσο σημαντικό και αν είναι.

Προσοχή, το μεγαλειώδες από το γελοίο απέχει ολίγον, όπως έλεγε ο Ναπολέων.

* Να δώσει παράδειγμα λιτότητας. Να κρατήσει συμβούλους και μετακλητούς όσους είναι αναγκαίοι. Παραφορτώθηκε το υπουργείο σας, κύριε Καμμένο.

* Να προβεί σε άμεση, τώρα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναθεώρηση των ολέθριων νόμων Βενιζέλου περί προμηθειών. Να αγορασθούν ανταλλακτικά.

* Να εκκαθαρίσει, ΤΩΡΑ, την κόπρο του Αυγείου των ΑΩ της τελευταίας πενταετίας.

* Να ερευνήσει πού πήγαν τα 165 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από τον Βενιζέλο για τα δύο υποβρύχια (2010).

* Να προωθήσει, τάχιστα, τον νόμο περί θητείας αρχηγών.

***

Ο νέος ΑΝΥΕΘΑ

* Είναι ο κ. Δ. Βίτσας. Ακούγεται ότι είναι σοβαρός άνθρωπος. Να μην τριτώσει το κακό μετά τους δύο προκατόχους του.

* Καλή επιτυχία.

***

Εδώ πωλούνται πάσης φύσεως υλικά

* Όπως ακούσθηκε εκ χειλέων κ. Π. Καμμένου, η περικοπή 300 εκατ. ευρώ από την Άμυνα για το 2015 περιλαμβάνει 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ και 200 εκατ. ευρώ από πωλήσεις υλικών.

* Τι πουλάμε, τι πουλάμε και δεν το μαρτυράμε.

* Δεν πιστεύω να επαναληφθεί η ίδια θεατρική πράξη του 1983, που πουλήσαμε πυρομαχικά στο ΙΡΑΚ (που δεν μας τα πλήρωσε ποτέ) από το απόθεμα του Στρατού… Λέμε…

* Εντούτοις, για να βοηθήσω, πληροφορήθηκα από έγκυρη πηγή ότι αγοραστής (αγνώστων λοιπόν στοιχείων) απευθύνθηκε στην πολωνική εταιρεία που κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα RM-70 για να αγοράσει μεταχειρισμένα. Εμείς διαθέτουμε τέτοια συστήματα, μη εκσυγχρονισμένα, τα οποία ο Ελληνικός Στρατός πιθανότατα θα τα ξεφορτωνόταν ευχαρίστως. Ας το εξετάσουν οι αρμόδιοι ΤΩΡΑ και μην περιμένουν το τέλος των διακοπών, που ίσως ακολουθήσουν εκλογές. Βουρ…

***

Έχουμε φως;

* Και η «τρόικα» έχει κάποιο δίκιο όσον αφορά το συμμάζεμα των ΕΑΣ και την αναδιοργάνωσή τους;

* Η ανάγκη της άμεσης αναδιοργάνωσης και παραγωγικής ανάπτυξης έγινε αμέσως αντιληπτή από το δίδυμο των ΕΑΣ Βασιλείου και κ. Χρηστίδη.

* Άφησαν λοιπόν τα συνθήματα και παρασυνθήματα και τσιτάτα στην άκρη, κυρίως συνδικαλιστικής έμπνευσης, και προχωρούν στις εξής ενέργειες, που έπρεπε να είχαν γίνει προ πενταετίας.

1. Μεταφορά του συγκροτήματος Μάνδρας στον Υμηττό χωρίς απόλυση ούτε ενός εργαζομένου.

2. Κατάργηση του συγκροτήματος Ελευσίνας, που κατέστη πλέον ζημιογόνο αλλά και μη επιθυμητό από την τοπική αυτοδιοίκηση.


Σχολιάστε εδώ