Καρφώνει Σημίτη ο Ν. Χριστοδουλάκης

Σε σχέση με το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Χριστοδουλάκης ισχυρίζεται ότι «ήταν 6 δισ. ευρώ και όχι 8 ή 18, όπως αυθαίρετα αναφέρετε». Το «Π», όμως, δεν έγραψε τίποτε παραπάνω από τη δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή ότι το τελικό κόστος των Ολυμπιακών έφθασε στα 20 δισ. ευρώ, 11,27 δισ. ευρώ παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Υποστηρίζει, πάντως, ο κ. Χριστοδουλάκης ότι ακόμη και το κόστος των 6 δισ. ευρώ θα ήταν μικρότερο αν «στη μάχη που δόθηκε για να περιοριστεί είχαν εφαρμοστεί οι εισηγήσεις μου για λυόμενες εγκαταστάσεις, ιδιωτικό ολυμπιακό χωριό κ.λπ.». Κάτι που λογικά σημαίνει ότι κάποιοι συνάδελφοί του είχαν ενδεχομένως άλλες προθέσεις και οι ευθύνες πηγαίνουν στον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης παραδέχεται ότι «η περίοδος Σημίτη πλήρωσε ακριβά τα φαινόμενα διαφθοράς», για τα οποία όμως, εκτός από τους αυτουργούς, δεν είχε ευθύνη και ο πρωθυπουργός; Δεν είχε ακούσει τίποτε; Σημαντική, πάντως, είναι η κατηγορηματική θέση του πρώην υπουργού ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για τα φαινόμενα της διαφθοράς και πρέπει να επισύρουν παραδειγματική τιμωρία οποτεδήποτε και να συμβαίνουν».

Η επιστολή του κ. Χριστοδουλάκη έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά,

Στο “ΠΑΡΟΝ” της Κυριακής (19/7/2015) είχατε ένα εκτενές επικριτικό σχόλιο για όσα έλεγα για το Δημοψήφισμα και για όσα δεν λέω για την “εποχή Σημίτη”. Σας απαντώ τα εξής:

1. Η οικονομική κατάσταση δεν φαίνεται να ήταν το μόνο κριτήριο για το ΝΑΙ και το ΟΧΙ. Δεν αμφισβήτησα ότι οι πολυπληθείς περιοχές στην Αττική ψήφισαν ΟΧΙ και αυτό προφανώς αντανακλά την πίεση που υφίστανται. Αλλά είναι εξίσου γεγονός ότι πολλοί φτωχοί νομοί (π.χ., στη Β. Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο) ψήφισαν μαζικά ΝΑΙ, ίσως γιατί διαισθάνθηκαν ότι ένα Grexit θα μειώσει ακόμα περισσότερο το αγροτικό τους εισόδημα. Πλούσιοι τουριστικοί νομοί (π.χ., σε Δωδεκάνησα, Κρήτη και Επτάνησα) ψήφισαν μαζικά ΟΧΙ, ίσως γιατί δεν φοβούνται το Grexit ή πίστεψαν ότι και αν γινόταν δεν θα επηρέαζε την κίνηση. Βλέπετε ότι είναι λίγο πιο περίπλοκη η ανάλυση από μια απλοϊκή ταξική διχοτόμηση.

Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι βέβαια ότι αν επικρατούσε το ΝΑΙ η συμφωνία θα ήταν ηπιότερη, ενώ τώρα με το αγέρωχο ΟΧΙ τα φτωχά στρώματα επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Θα σκίζει τα βιβλία του ο Μαρξ αν μας παρακολουθεί.

2. Για τα καλά και τα αρνητικά της περιόδου Σημίτη έχω μιλήσει εκτενώς σε δύο βιβλία μου (“Το εκκρεμές της σύγκλισης” 2006 και “Σώζεται ο Τιτανικός;” 2011), τα οποία έχει σχολιάσει μάλιστα και η εφημερίδα σας. Όσον αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν 6 δισ. ευρώ και όχι 8 ή 18, όπως αυθαίρετα αναφέρετε. Δόθηκε μάχη για να περιοριστεί και θα ήταν ακόμα λιγότερο αν είχαν εφαρμοστεί οι εισηγήσεις μου για λυόμενες εγκαταστάσεις, ιδιωτικό ολυμπιακό χωριό κ.λπ.

Η περίοδος Σημίτη πλήρωσε ακριβά τα φαινόμενα διαφθοράς που αναφέρετε, αν και γνωρίζετε πολύ καλά ότι μερικά προϋπήρχαν και ίσως να συνεχίστηκαν, χωρίς όμως οι αντίστοιχες πολιτικές περίοδοι να επισύρουν την ίδια αγανάκτηση. Πολλά σκάνδαλα επίσης αποκαλύφθηκαν και τιμωρήθηκαν επί Σημίτη (όπως το σκάνδαλο της ΕΤΒΑ, τα εικονικά τιμολόγια, το κύκλωμα εφοριακών κ.λπ.), αλλά και πάλι η πολιτική μνήμη είναι επιλεκτική.

3. Να σας τονίσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία για τα φαινόμενα διαφθοράς και πρέπει να επισύρουν παραδειγματική τιμωρία οποτεδήποτε και να συμβαίνουν.

Εξίσου αλήθεια είναι όμως ότι η περίοδος Σημίτη κληρονόμησε όχι μόνο το ευρώ αλλά και σημαντικές υποδομές που άλλαξαν ριζικά την Ελλάδα. Η χώρα το 2003 είχε ανάπτυξη 5% και είχε μειώσει το χρέος της στο 94% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό της εικοσαετίας (βάση δεδομένων AMECO, σημερινά στοιχεία με όλες τις προσαρμογές). Ακόμα και τα μισά από αυτά να συνεχίζονταν στη μετα-Σημίτη εποχή, η χώρα ποτέ δεν θα έφτανε στην κρίση και την κατάρρευση που βιώνει σήμερα. Να τα λέμε όλα, λοιπόν.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Νίκος Χριστοδουλάκης»


Σχολιάστε εδώ