Ανατρέπει το εσωκομματικό τοπίο ο Τσίπρας…

Εκτός από τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τις μικρότερες απώλειες το εσωκομματικό μέτωπο, την ώρα που γνωρίζει ότι η «η κυβερνητική πλειοψηφία κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή»! Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, στην αυριανή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός (λέγεται ότι θα συνεδριάσει με την παρουσία του) θα επιδιώξει τη μετάθεση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ το επόμενο διάστημα, και δεδομένων των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων που ενδεχομένως θα πυροδοτηθούν σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, θα προετοιμάσει το σχέδιο για ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο προσκήνιο ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ

«Στόχος είναι η αντιστοίχηση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, διαπιστώνοντας ότι παρά τη σκληρή συμφωνία, η στήριξη στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως στον πρωθυπουργό, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση είναι πρωτοφανής για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια! Με βάση όσα αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, στόχος του πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει τον χρόνο των επόμενων εβδομάδων προκειμένου να διαμορφώσει κλίμα υπέρ της κυβέρνησης στην οργανωτική βάση του κόμματος, ούτως ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε σύγκληση των οργάνων και να δώσει την «τελική μάχη» με τους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας ή και άλλους. Ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα επιδιωχθεί η μετάθεση της Κεντρικής Επιτροπής προς το τέλος Αυγούστου, ενδεχομένως δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αν τηρηθούν οι ημερομηνίες, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή.

Απομονώνονται οι «32»

Το αρχικά αρνητικό κλίμα στη βάση του κόμματος, τις τοπικές οργανώσεις και τις νομαρχιακές, αλλάζει άρδην, καθώς μετά την ψυχρολουσία του «συμβιβασμού» και του ρήγματος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κομματική βάση στηρίζει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και αυτό αποτυπώνεται σε διαδοχικά ψηφίσματα νομαρχιακών επιτροπών και οργανώσεων μελών. Και μάλιστα νομαρχιακές επιτροπές των οποίων οι βουλευτές συμπεριλαμβάνονται στους «32» που καταψήφισαν και στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες την κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, οι νομαρχιακές οργανώσεις που έχουν εκδώσει ψηφίσματα υπέρ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι οι νομαρχιακές επιτροπές Κοζάνης, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Φθιώτιδας, Κιλκίς, Αργολίδας, Ηρακλείου Κρήτης, Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Βόρειας Αθήνας. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα ψηφίσματα στήριξης της κυβέρνησης στην Α’ Αθήνας, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές που αναμένεται να συνεδριάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο…

Συνεχίζει, αλλά… με κομμένα φτερά

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, βαρύ είναι τώρα το κλίμα στην Πλατφόρμα. Αύριο πάντως θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση στον Πανελλήνιο με ομιλητή τον Π. Λαφαζάνη, ενώ θα χαιρετίσουν οι Αντ. Νταβανέλος, ο καθηγητής Γ. Κασιμάτης και ο δημοσιογράφος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π. Παπακωνσταντίνου, με κεντρικό σύνθημα «το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε!». Στο εσωτερικό της Πλατφόρμας έχουν εκδηλωθεί σοβαρές αντιρρήσεις για την κεντρική γραμμή όπως την εκφράζει ο Π. Λαφαζάνης, γεγονός που τον υποχρέωσε σε χαμηλούς τόνους και σε… ενωτικές δηλώσεις αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το κλίμα είναι αντιφατικό καθώς στελέχη της Πλατφόρμας δέχονται πιέσεις από τον λαϊκό κόσμο που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα προηγούμενης κομματικής προέλευσης…

«Δεν έριξε την κυβέρνηση η ”τρόικα”, θα τη ρίξετε τώρα εσείς;», είναι μερικές από τις ευθείες βολές που δέχονται τα στελέχη της Πλατφόρμας, ενώ βέβαια δεν λείπουν και οι δηκτικές ερωτήσεις: «Ποιο είναι το δικό σας ”PLAN B”;

Η ρήξη, η έξοδος από το ευρώ, η δραχμή και η καταστροφή του κόσμου;». Στελέχη της Πλατφόρμας, που διαφωνούν με τον Π. Λαφαζάνη, εκτιμούν πως «η εξάμηνη διαπραγμάτευση προκάλεσε ρήγματα στην ασκούμενη πολιτική της ΕΕ, τα οποία η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να τα διευρύνει και να τα εκμεταλλευθεί σε εύλογο χρόνο προς την κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη».

Δυσαρμονία και… έξοδος!

Το κλίμα στην κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ακόμα πιο βαρύ για την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις που περιορίζουν την αποδοκιμασία και χαρακτηρίζουν ημιεπισήμως τις πρωτοβουλίες της Ζ. Κωνσταντοπούλου ως «θεσμική δυσαρμονία». Ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να μη βιάζεται ούτε σε αυτό το μέτωπο, αφού είναι υποχρεωμένος σε αυτή τη φάση να κρατά ισορροπίες. Ωστόσο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με εμφατικό τρόπο από την πρόεδρο της Βουλής να κλείσει το Κοινοβούλιο τις προσεχείς ημέρες και μέχρι το τέλος Αυγούστου, κάτι με το οποίο δεν συμφώνησε η πρόεδρος της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός της εξήγησε πως μπορεί να έχει τις απόψεις της και να διαφοροποιείται, αλλά δεν μπορεί να μετατρέπει μεθοδευμένα το Κοινοβούλιο σε πεδίο προσωπικών επιδιώξεων και μεθοδεύσεων, κάτι που όπως της επεσήμανε μπορεί να προκαλέσει την κατάθεση πρότασης μομφής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας όλα τα περιθώρια ανοιχτά σε μια τέτοια εξέλιξη!


Σχολιάστε εδώ