1,2 δισ. ευρώ χάθηκε από την κατανάλωση το πρώτο δεκαήμερο με τις κλειστές τράπεζες

Από τη μια η συνέχιση της… διανομής από τα ΑΤΜ των 60 ευρώ (50 ευρώ βασικά, από τη στιγμή που τα χαρτονομίσματα των 10 και των 20 ευρώ έχουν εξαντληθεί) και από την άλλη οι κλειστές τράπεζες, που έχουν παγώσει την έκδοση εγγυητικών επιστολών και αδειών εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων, σε συνδυασμό με τη φοροκαταιγίδα που φέρνει το τρίτο Μνημόνιο αλλά και την αβεβαιότητα της πολιτικής κατάστασης, έχουν νεκρώσει όλους τους κλάδους της παραγωγής και του εμπορίου.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Πειραιά και της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη. Και ο καθένας αντιλαμβάνεται τις δραματικές επιπτώσεις για τα μαγαζιά και τον κίνδυνο για νέα ρολά και απώλεια κι άλλων θέσεων εργασίας.

Η τραπεζική αργία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα των βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, όπως προκύπτει από έρευνα του ΣΒΒΕ στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη.

* Το σύνολο των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα στις πληρωμές και στις εισπράξεις, το 94% στη διεκπεραίωση των εξαγωγών και το 92% στην παραγωγή και στη διάθεση προϊόντων.

* Τα προβλήματα στις πληρωμές και στις εισπράξεις προέρχονται από τις απαιτήσεις των προμηθευτών για πληρωμή τους με μετρητά (94%), από την αδυναμία εξόφλησης και πληρωμής επιταγών (92%) και από την αδυναμία ή και την άρνηση των πελατών να πληρώσουν με μετρητά (88%).

* Τα προβλήματα στις εξαγωγές προέρχονται από τις καθυστερήσεις στις εγκρίσεις πληρωμών προμηθευτών (90%), από τις ακυρώσεις παραγγελιών (89%) και από τις απαιτήσεις για επιπλέον εξασφαλίσεις (87%).

* Τα προβλήματα στην παραγωγή και στη διάθεση προϊόντων προέρχονται από την αδυναμία εισαγωγής πρώτων υλών, ημιέτοιμων και έτοιμων προϊόντων (89%), από τις ακυρώσεις παραγγελιών πελατών (82%) και από τις δυσκολίες των επιχειρήσεων να συνεργασθούν με μεταφορικές εταιρείες (76%).

Μείον 720 ευρώ…

Ο… μπουναμάς που φέρνουν τα νέα μέτρα είναι μείωση της συνολικής δαπάνης για κάθε νοικοκυριό το λιγότερο κατά 60 ευρώ τον μήνα, ήτοι κατά 720 ευρώ τον χρόνο, καθώς θα πρέπει να περιορίσει τις αγορές που έκανε μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε από τα 1.956,42 ευρώ το 2010 στα 1.460,52 ευρώ το 2014, μείωση που υπερβαίνει το 25% μεσοσταθμικά. Υπολογίζεται, εξάλλου, ότι οι επιπτώσεις από την υλοποίηση της φοροεπιδρομής που περιέχει το Γ’ Μνημόνιο θα έχουν συνέπεια τη μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5%! Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Κώστας Μίχαλος εκτιμά ότι η… συνταγή της υπερφορολόγησης που περιέχει η νέα συμφωνία θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην οικονομία και στην απασχόληση.

12,5 εκατ. ευρώ φόροι την ημέρα!

Ψιλοπράγματα είναι το κόστος των φορομπηχτικών μέτρων του νέου Μνημονίου, του τρίτου κατά σειρά, και… ζωή να ‘χουμε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη. Το συνολικό ύψος είναι περί τα 4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 375 εκατ. ευρώ τον μήνα ή 12,5 εκατ. ευρώ την ημέρα! Και οι ετήσιες επιβαρύνσεις υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις ΦΠΑ, σε 470 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε 580 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας επιχειρηματικών κερδών από 26% σε 29% και την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 85% σε 100%.


Σχολιάστε εδώ