Το σχέδιο του Λαφαζάνη για… εισβολή στον Χολαργό!

Βόμβα όχι τόσο λόγω του σχεδίου για επιστροφή στη δραχμή, αφού από καιρό είναι γνωστή η θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και ποτέ δεν την έχει κρύψει, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη λύση για να σωθεί η οικονομία και η χώρα, όσο λόγω του τρόπου με τον οποίο θα έβρισκε τα λεφτά για την κάλυψη των άμεσων αναγκών (καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.) μετά την έξοδο από το ευρώ. Ο Παν. Λαφαζάνης γνώριζε κάθε λεπτομέρεια για το… παρκάρισμα αυτού του θησαυρού στο Νομισματοκοπείο, όπως το ότι τα 20 δισ. ευρώ είναι σε χαρτονομίσματα των 5, 10, 20, 50, 100 και 500 ευρώ και το 1 δισ. είναι μόνο σε πεντάευρα, κάτι που σημαίνει ότι είχε γίνει επεξεργασία και σχεδιασμός. Σύμφωνα δε με συνεργάτες του, σε μια τέτοια εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ντράγκι, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε, από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανώνυμη εταιρεία και η μόνη δυνατότητα που έχει είναι να τη χρεοκοπήσει, κατά τον Λαφαζάνη. Πέραν αυτού, τίποτε άλλο…

Από κοντά κι ο Βαρουφάκης…

Σχέδια για… Grexit έκανε και ο αποτελών πια παρελθόν υπουργός Οικονομικών, αφού προηγουμένως κατάφερε να μας βουλιάξει -κάτι ήξερε ο Λαφαζάνης που από καιρό έλεγε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Γιάνη-, ο κ. Βαρουφάκης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Σε συνέντευξή του, μίλησε για μια ομάδα πέντε ατόμων που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και σχεδίαζε τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης στην περίπτωση που περνούσε του Σόιμπλε και μας έσπρωχναν σε έξοδο από το ευρώ. Είχε, όπως είπε, εισηγηθεί την έκδοση IOUs και το «κούρεμα» των δανείων της ΕΚΤ στην περίπτωση που οι δανειστές έκλειναν τις τράπεζες. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το είχε προτείνει στην κυβέρνηση και το θέμα είχε συζητηθεί, αλλά απορρίφθηκε στην ψηφοφορία που έγινε, όπου μόνο δύο τάχθηκαν υπέρ της άποψής του και οκτώ κατά.

Να θυμίσουμε ότι, όταν από του βήματος της Βουλής ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης είχε αποκαλύψει ότι στο υπουργείο Οικονομικών μια ομάδα τεσσάρων πέντε ατόμων εργαζόταν για την προετοιμασία των διαδικασιών για την επιστροφή στη δραχμή, ο Βαρουφάκης είχε βγει και το είχε διαψεύσει με… οργή! Και τώρα το επιβεβαιώνει!

Το διπλό νόμισμα

Το «ΠΑΡΟΝ» στις 5 Απριλίου (αριθ. φύλλου 1.170) είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Διπλό νόμισμα», έχοντας πλήρες ρεπορτάζ από κυβερνητικές συσκέψεις που γίνονταν τον Μάρτιο προκειμένου να είναι έτοιμη η κυβέρνηση και να μην αιφνιδιασθεί, ώστε να μην αναγκασθεί να υποκύψει σε τελεσίγραφα. Η πηγή του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ μας ήταν γνωστός υπουργός, σε σημαντικό για τον πολίτη υπουργείο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Τελικά, ενώ υπήρχε Σχέδιο Β΄, ποτέ δεν υλοποιήθηκε, ούτε καν αξιοποιήθηκε στους εκβιασμούς των έξω. Το γιατί μόνο ο πρωθυπουργός το ξέρει…

«Βελούδινο διαζύγιο»

Πάντως, σύμφωνα με καλές πηγές, σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός από τον Φεβρουάριο και μετά με σημαντικούς πολιτικούς που έχουν θητεύσει στο υπουργείο Οικονομικών είχε τεθεί, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο να εκβιάσει η πλευρά των δανειστών με ακραίες καταστάσεις, είτε με σκληρά μέτρα είτε με απειλή εξόδου από το ευρώ, και είχαν υπάρξει προτάσεις για διαπραγμάτευση ενός συμφωνημένου «βελούδινου διαζυγίου».

Τεράστιες οι ευθύνες του Σημίτη

Δεν φτάσαμε τυχαία και χωρίς λόγο σε αυτήν την κατάρρευση, με τη θύελλα που ζούμε έξι χρόνια τώρα να απειλεί να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει. Ο Σημίτης έχει τεράστιες ευθύνες για το ότι η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ χωρίς καμία προετοιμασία της χώρας για το μεγάλο βήμα. Πολύ αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του συναδέλφου Γιάννη Παλαιολόγου στην «Καθημερινή» με τίτλο «Πώς οι 340,75 δραχμές έγιναν ένα ευρώ», το οποίο καταλήγει ως εξής: «Σήμερα, έχει γίνει σχεδόν κοινός τόπος -τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια συζήτηση- ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε προσχωρήσει τότε στο ευρώ. Ο κ. Σημίτης διαφωνεί.

”Δεν επιλέγεις τη στιγμή για κάτι τέτοιο” λέει στην ”Κ”. «Η κατάλληλη συγκυρία δεν συμπίπτει πάντα με την αναγκαία ωρίμανση. Η χώρα χρειαζόταν συστηματική προσπάθεια για να βελτιώσει τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της. Η προσπάθεια αυτή δεν έγινε στο μέτρο που έπρεπε μετά το 2001», μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Σημίτης λέει ότι η κυβέρνησή του προσπάθησε να αντιστρατευθεί στη γενικότερη τάση χαλάρωσης μετά το 2000 (δίνει συγκεκριμένα το παράδειγμα της απόπειρας μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού από τον κ. Γιαννίτση). Παραδέχεται, ωστόσο, ότι ”χρειαζόταν μια καλύτερη προετοιμασία του κλίματος για να προχωρήσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις”.

Ο αυξημένος πληθωρισμός, σε σύγκριση με τον μ.ό. της Ευρωζώνης, που γνώρισε η Ελλάδα, αποδίδεται από κάποιους οικονομολόγους στην ανεπαρκή υποτίμηση του 1998, που οδήγησε σε υπερτίμηση πολλών προϊόντων όταν έγινε η μετατροπή σε ευρώ. Ο κ. Γιαννίτσης δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Ο κυριότερος λόγος για τον αυξημένο πληθωρισμό επί ευρώ, όπως ισχυρίζεται, ”ήταν ότι δεν παίξαμε σύμφωνα με τους κανόνες. Χάνοντας το εργαλείο της υποτίμησης, δεν λάβαμε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα απέτρεπαν τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας”. Οι συνέπειες, στο τέλος της δεκαετίας, ήταν βαρύτατες».

***

Ο… παράδεισος… – Ζισκάρ ντ’ Εστέν: Ανταγωνιστική Ελλάδα μέσα στο ευρώ δεν υπάρχει!

Όσο κι αν τον τελευταίο καιρό ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έχει γίνει πολύ σκληρός απέναντι στην Ελλάδα, από κει που το 1980 στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του φίλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όλοι οι δρόμοι είχαν σημαιοστολιστεί με το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία», στη δήλωσή του την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή» είπε τη μεγάλη αλήθεια, που την απέκρυψαν τα κανάλια που έχουν κορόνα στο κεφάλι τους το ευρώ και οι «μεγάλες» εφημερίδες.

Συγκεκριμένα, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας είπε:

«Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία: για τη δημιουργία θέσεων εργασίας χρειάζεται ανταγωνιστικότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα πάρα πολύ ισχυρό νόμισμα για τη χώρα. Η Ελλάδα ζούσε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2003 με το δικό της νόμισμα, συνεπώς μπορεί να παραμείνει στην Ευρώπη χωρίς να έχει το ευρώ».


Σχολιάστε εδώ