Το δικό της στίγμα δίνει στο ΠΑΣΟΚ η Φώφη

Σήμερα γίνεται ένα κρας τεστ γύρω από τη συναίνεση που μπορεί να διαμορφωθεί εσωτερικά στο κόμμα και τη συναντίληψη όλων των κορυφαίων στελεχών με την εκλογή νέου Γραμματέα του κόμματος, καθώς από το πρωί συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή.

Τα πρόσωπα που φλερτάρουν με τη θέση του Γραμματέα είναι τουλάχιστον πέντε και η εκλογή εξαρτάται από τις συνεννοήσεις που θα υπάρξουν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς η κ. Γεννηματά επιδιώκει ο νέος Γραμματέας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Ένα πρόσωπο που παίζει δυνατά για τη θέση του Γραμματέα είναι ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Σπυρόπουλος, που εξελέγη πολύ ψηλά στην Κεντρική Επιτροπή, ο οποίος συνδέεται πολιτικά μεν τον απερχόμενο Γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος διατηρεί σημαντική επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή. Η κ. Γεννηματά έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον Ν. Ανδρουλάκη για το θέμα του νέου Γραμματέα και υπάρχει βούληση και από τους δύο για συναινετική εκλογή.

Σε περίπτωση, πάντως, που δεν επικρατήσει η άποψη να υπάρξει ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς στη θέση του Γραμματέα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τη θέση αυτή να αναλάβει ένα μετριοπαθές και δοκιμασμένο στέλεχος που να συμβολίζει τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ.

Τρία είναι τα πιθανότερα πρόσωπα που θα προταθούν για τη θέση του γραμματέα:

– Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης,

– ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Καρύδης και

– ο πρώην βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης.

Υπάρχουν σκέψεις και για ένα ακόμα πρόσωπο που συνδέεται με πολιτική φιλία με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (που διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος), τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη.

Η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέξει ακόμα νέο Πολιτικό Συμβούλιο και γραμματείς επιτροπών του κόμματος.

Στο μεταξύ, η Φώφη Γεννηματά κλιμακώνει τη διαφοροποίησή της από το άκρατο φιλομνημονιακό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ανεβάζει τους τόνους της κριτικής προς τον πρωθυπουργό, ενώ διαφωνεί κάθετα με τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή πρόωρων εκλογών.

Για την ώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται να «αγχώνεται» από τις διαρκείς παρεμβάσεις του πάντα πληθωρικού Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και από κοινού θα υπερασπιστούν το PSI και τις επιπτώσεις του από τη ρητορική και την κριτική του κ. Τσίπρα.


Σχολιάστε εδώ