Τα νοικοκυριά και πάλι τα θύματα του Γ΄ Μνημονίου

Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η κατανάλωση θα παραμείνει στα επίπεδα του 2013 και η αύξηση του ΦΠΑ θα μεταφερθεί στις τιμές των προϊόντων. Αυτό θα έχει επίπτωση να εκτιναχθεί η ετήσια επιβάρυνση για το σύνολο των νοικοκυριών στα 650 εκατ. ευρώ, ενώ σε κάθε νοικοκυριό η συνολική ετήσια επιβάρυνση για τρόφιμα θα είναι 157 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 3,5% κατά μέσο όρο.

Έρχεται τσουνάμι ακρίβειας

Υπολογίζεται ότι με τη μεταφορά σε πιο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ θα ακριβύνουν κατά 8,8% οι τιμές σε ορισμένα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.), ενώ ανατιμήσεις θα υπάρξουν στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και στα εστιατόρια. Επίσης θα αυξηθούν οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 4,2%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις για τα παραπάνω είδη στα νησιά του Αιγαίου, που θα φθάσουν το 12,8% από τον Οκτώβριο του 2015.

Στο 4% θα φθάσει η ύφεση το 2015!

Η ύφεση θα κυμανθεί από 2% έως 4% το 2015, όπως προβλέπουν σε κοινή τους έκθεση για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ εκτιμούν πως το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί μεταξύ 0% και 1% στο σύνολο του έτους.

Σε αυτό το σκοτάδι, όμως, διακρίνεται κάποιο… φωτάκι. Αρχίζουν πλέον να παραδέχονται ανοιχτά οι… καλοί μας δανειστές ότι υπάρχει πρόβλημα με το χρέος, που το τοποθετούν στο καλύτερο σενάριο στο 165% του ΑΕΠ το 2020.

Η έκθεση αναγνωρίζει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά σε σχέση με την έκθεση του Απριλίου του 2014 και ότι απαιτείται πολύ σημαντικός επανασχεδιασμός (reprofiling), μέσω μεγάλης επέκτασης των ωριμάσεων σε παλαιά και νέα δάνεια, μείωσης των επιτοκίων και χρηματοδότησης της Ελλάδας με επιτόκια που παραπέμπουν σε αξιολόγηση «ΑΑΑ».


Σχολιάστε εδώ