Σχέδιο Ντράγκι για άμεση «επανεκκίνηση» των τραπεζών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αυτήν την εβδομάδα, υπήρξαν πολύ σοβαρές μεταβολές πολιτικού κλίματος, καθώς η επιμονή του γερμανού υπουργού Οικονομικών για Grexit, στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα που προηγήθηκαν, δεν προκάλεσε μόνο έντονο φραστικό επεισόδιο στο Eurogroup του Σαββάτου μεταξύ Σόιμπλε και Ντράγκι, αλλά συσπείρωσε μεγάλη ομάδα τραπεζιτών εναντίον των ακραίων γερμανικών θέσεων, οδηγώντας σε απομόνωση τον γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Γενς Βάιντμαν. Αυτό επέτρεψε να υπάρξει μια ανέλπιστη αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, όσο ακριβώς είχε ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται νέα αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ, εφόσον περάσει από τη Βουλή και το δεύτερο «μνημονιακό» νομοσχέδιο.

Η ισχυρή πλειοψηφία κατά του Βάιντμαν επέτρεψε στον Μ. Ντράγκι να κάνει την Πέμπτη μια δήλωση-κλειδί, που δείχνει την πρόθεσή του να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στο εξής, στον βαθμό, βεβαίως, που υλοποιείται η συμφωνία με τους δανειστές. Όταν ρωτήθηκε, αν έχει αμφιβολίες για τη βούληση και τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τη συμφωνία, ο Ντράγκι έκλεισε τη συζήτηση, λέγοντας: «Δεν μπορώ να ασκώ πολιτική με βάση αμφιβολίες».

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι είναι αποφασισμένος να κινηθεί με όση ταχύτητα είναι δυνατόν στην κατεύθυνση της πλήρους «επανεκκίνησης» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος και θα επικυρωθεί από το Eurogroup η υπαγωγή της χώρας σε χρηματοδοτική «ομπρέλα» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Κλειδί της διαδικασίας «επανεκκίνησης» του τραπεζικού συστήματος είναι η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει πολύ γρήγορα αυτήν τη διαδικασία και το συμπέρασμα στο οποίο αναμένεται να καταλήξει είναι ότι: Η χρηματοδότηση έως και με 25 δισ. ευρώ, που προβλέπεται στο νέο πρόγραμμα για τις τράπεζες, είναι απολύτως επαρκής για να στηριχθούν οι τράπεζες και αυτό θα σημαίνει ότι δεν απαιτούνται άλλες ενέργειες, πλην της ανακεφαλαιοποίησης, για να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Με τις τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα υποστήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ. Αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του ποσοστού «κουρέματος» των εξασφαλίσεων των τραπεζών, όπως και η αύξηση του ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), ώστε να υπάρχει ένα επαρκές «μαξιλάρι», πιθανότατα 3 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Επιπλέον, όμως, οι τοποθετήσεις του Μ. Ντράγκι και του αντιπροέδρου, Β. Κονστάντσιο, στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, την Πέμπτη, φαίνεται ότι ανοίγουν τον δρόμο ακόμη και για την επαναφορά τής κατ’ εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (waiver), ώστε οι ελληνικές τράπεζες να σταματήσουν να δανείζονται από τον έκτακτο και ακριβό μηχανισμό ELA και να επανέλθουν στον χρηματοδοτικό μηχανισμό της ίδιας της ΕΚΤ.

Το μόνο που θα παρακολουθεί στενά η Φρανφκούρτη, προκειμένου να καθορίσει τον χρόνο πλήρους άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την ελληνική κυβέρνηση, είναι η συμπεριφορά των καταθετών. Αν στο δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας των τραπεζών με ELA και με πιο χαλαρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων διατηρηθεί η ψυχραιμία, η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη το ταχύτερο να συντονισθεί με την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος για να επανέλθουν οι τράπεζες σε κανονική λειτουργία, παρότι το προηγούμενο της Κύπρου δείχνει ότι τα capital controls αργούν να αρθούν.


Σχολιάστε εδώ