Συνεχίζεται ο διασυρμός της χώρας μας από τους τουρκόφρονες
Σε συνέδριο για τις θρησκευτικές ελευθερίες που οργάνωσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων» (;) Δ. Θράκης, στις αρχές Ιουλίου. Σε αυτή τη συνάντηση τη συγκεκριμένη Ομοσπονδία εκπροσώπησαν οι Φουντά Ρεσίτ και Μπουλέντ Απτουραχίμ -μέλη της Ομάδας Λόμπι και Διεθνών Εργασιών-, όπως και οι δικηγόροι και μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Σινάν Καβάζ και Περβίν Χαϊρουλλάχ.
Η τελευταία κυρία, γνωστή θαμώνας στα ευρωπαϊκά φόρουμ, με εντεταλμένη αποστολή τον διασυρμό της Ελλάδας σε αυτά, επανέλαβε το γνωστό «ποίημα», ότι δηλαδή «οι έλληνες αξιωματούχοι ποτέ δεν έδωσαν μια θετική απάντηση στο χρόνιο αίτημα της μειονότητας για διάλογο», προκαλώντας, όπως είπε, συνθήκες αστάθειας και ανασφάλειας για τη μειονότητα. Παράλληλα έκανε λόγο για «αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά το τελευταίο διάστημα, χαρακτηρίζοντας «αναίσθητους» τους έλληνες αξιωματούχους, προφανώς επειδή «δεν έχουν συλληφθεί ακόμα οι δράστες του τζαμιού που κάηκε και των δέντρων που κόπηκαν στις 17 Απριλίου 2015».
Η κ. Χαϊρουλλάχ γνωρίζει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, ωστόσο προτίμησε να υιοθετήσει τη «γραμμή» του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο, με ανακοίνωσή του λίγες μόλις ώρες πριν από το συμβάν, είχε… αποφασίσει ότι επρόκειτο για επίθεση κατά της μειονότητας στη Θράκη. Αυτή τη «γραμμή» εξέφρασε στο διεθνές φόρουμ – αυτή είναι άλλωστε η αποστολή της.
Ωστόσο, οι «εκπρόσωποι» δεν απασχόλησαν τον ΟΑΣΕ μόνο με το «πυρπολημένο τζαμί», αλλά ακολούθησαν (και μοιράστηκαν) όλη την ατζέντα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής για την ελληνική Θράκη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σινάν Καβάζ ανέλαβε να… διαφωτίσει το ακροατήριο σχετικά με το θέμα της εκλογής θρησκευτικών λειτουργών, το θέμα των διοικήσεων των βακουφίων αλλά και για τον νόμο περί ιεροδιδασκάλων. Ανέφερε μάλιστα ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις, κατά παράβαση των δεσμεύσεών τους προς τον ΟΑΣΕ, αντί να αναγνωρίσουν τους εκλεγμένους μουφτήδες, εργάζονται με διορισμένους υπαλλήλους που δεν είναι σεβαστοί από την τουρκική μειονότητα».
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, κάνοντας χρήση του δικαιώματος απάντησης, εξέφρασε τον σεβασμό του προς τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της μειονότητας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη Συνθήκη της Λωζάννης. Επεσήμανε πως έχουν συσταθεί μειονοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και σχολεία Κορανίου και ότι παράλληλα με αυτά οι μαθητές – μέλη της μειονότητας έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν στα κρατικά σχολεία, γεγονός που, όπως είπε, αυξάνει τις δυνατότητες ένταξης της μειονότητας στην κοινωνία.
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του τεμένους, σημείωσε πως συστάθηκε ερευνητική επιτροπή, η οποία κατέληξε πως δεν επρόκειτο για πυρπόληση, αλλά για φωτιά που προήλθε από βλάβη σε έναν μετασχηματιστή.