Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει στο Μνημόνιο ο Καμμένος
Την ίδια στιγμή, στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων διάχυτος είναι ο προβληματισμός για τη σχεδόν βίαιη «αλλαγή πλεύσης» και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στις προοπτικές του κόμματος. Ιδίως, δε, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια και η χώρα με συνοπτικές διαδικασίες οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, με νωπές ακόμη τις εντυπώσεις ως προς το εύρος των επώδυνων μέτρων που συνεπάγεται η συμφωνία.
Η εποχή που ο κ. Καμμένος δεσμευόταν ότι δεν πρόκειται ποτέ να βάλει την υπογραφή του σε Μνημόνιο και κατηγορούσε τις ηγεσίες και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για «πλήρη υποταγή» στους δανειστές και την Άνγκ. Μέρκελ δεν είναι και τόσο μακρινή. Μόλις τον περασμένο μήνα δεσμευόταν για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να γίνει… Σαμαράς ή Βενιζέλος. Σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων ξέχασε τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει προεκλογικά, αθέτησε τις επιμέρους δεσμεύσεις του (αμυντικές δαπάνες, ΦΠΑ στα νησιά).
Με την πειθώ που διαθέτει και επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον, ο κ. Καμμένος κατάφερε να αποτρέψει οποιαδήποτε διαφοροποίηση των βουλευτών του, αν και τέσσερις τουλάχιστον βουλευτές είχαν εκδηλώσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους. Στην προσπάθειά του να τους μεταπείσει υπογράμμισε τα «πλεονεκτήματα» που προκύπτουν από τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Καμμένος έχει δεχθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά όχι μόνο, σκληρή κριτική για την προσχώρησή του στο μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων. Σε τέτοιο βαθμό που «υποχρεώθηκε» -σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις- σε δημόσια απολογία για τα πεπραγμένα του.
Οι εκτιμήσεις για τους λόγους που «ανάγκασαν» τον κ. Καμμένο να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αναιρέσει πλήρως τη μέχρι πρότινος ρητορεία του είναι διχασμένες. Ορισμένοι θεωρούν ότι συμμετέχοντας στην κυβέρνηση «εγκλωβίστηκε», συναίνεσε στο νέο Μνημόνιο, φοβούμενος ότι αν διαχώριζε τη θέση του θα είχε την… τύχη που είχε η ΔΗΜΑΡ και παλαιότερα ο ΛΑΟΣ, ότι οι πολίτες θα έβλεπαν την κίνησή του αυτή ως «φυγομαχία» και θα του «γύριζαν την πλάτη». Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ενήργησε με μοναδικό γνώμονα την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση και του ιδίου στο υπουργείο Άμυνας. Υπάρχει και μια τρίτη εκτίμηση που… συμπυκνώνει τις δύο προηγούμενες.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο μόνος όρος που έχει θέσει στον κ. Τσίπρα προκειμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση είναι να μην αυξηθεί ο αριθμός των κομμάτων που μετέχουν σ’ αυτήν. Εξερχόμενος προ ημερών από το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικού (ειδικού) σκοπού, όπως ανέφερε η σεναριολογία στα Μέσα Ενημέρωσης. Την αντίθεσή του αυτή είχε λίγο νωρίτερα καταθέσει και στον κ. Τσίπρα.