Πότε θα κάνει ξαστεριά!

// Νεκτάριε, πολλοί συνάδελφοί σου αναβάλλουν τις συναυλίες τους, ο Γιάννης Σπανός ακύρωσε όλη την περιοδεία του, θεατρικές παραστάσεις που έσπασαν ταμεία τον χειμώνα, όπως το «Αμάρτησα για το παιδί μου» και «Το ΚΤΕΛ», δεν ξέρουν πότε θα ξεκινήσουν κι εσύ λες «όχι» σε φεστιβάλ, μπαράκια, μουσικές σκηνές. Γιατί;

Το «Τhe Voice» τελείωσε για μένα και ο απολογισμός είναι μόνο θετικός. Ήθελα να δώσω ένα μήνυμα στον κόσμο και πιστεύω ότι τα κατάφερα. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ακόμη και όταν αντιμετωπίζεις ένα σωματικό ή ψυχικό πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσα να κάνω live συναυλίες σε μπαράκια όλης της Ελλάδας γιατί αρκετοί επιχειρηματίες με πήραν τηλέφωνο, κυρίως από τα νησιά μας, για να πάω να ψυχαγωγήσω τους τουρίστες. Προτίμησα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο κόσμος να παραμείνω καλλιτέχνης του δρόμου. Η επιλογή μου αυτή είναι συνειδητή.

// Τι σημαίνει καλλιτέχνης του δρόμου;

Στην Ευρώπη είναι πολύ διαδεδομένο. Ως θεσμός. Στόχος των καλλιτεχνών που δημιουργούν στον δρόμο είναι να διασκεδάζουν και να ψυχαγωγούν τον κόσμο δωρεάν σε ένα αμφίδρομο ευφάνταστο αλισβερίσι όπου η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα, το θέατρο, ο χορός και η ζωγραφική γίνεται η τροφή για την ψυχή και βάλσαμο, χωρίς, βέβαια, το χρήμα να καθορίζει αυτή τη σχέση. Φίλοι μου μουσικοί μου λένε ότι κάθε βράδυ μαζεύονται διακόσια άτομα γύρω από μένα, την τραγουδίστρια και τον κιθαρίστα της μπάντας και γίνεται πραγματικά μια φοβερή γιορτή. Αυτό εγώ μόνο το αισθάνομαι. Άκουγα τις φωνές του κόσμου και ευφραινόταν η ψυχή μου.

// Πιστεύεις ότι τους δίνεις δύναμη;

Προφανώς. Νεαροί και νεαρές βγάζουν με τα κινητά τους φωτογραφίες μαζί μου, μου λένε «Γεια σου ρε Νεκτάριε, είσαι λεβεντιά» και αυτό μου φτάνει. Παιδιά στην ανεργία, παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό γιατί οι οικογένειές τους είναι στα όρια της φτώχειας, μου έλεγαν ότι η παρουσία μου στο «Τhe Voice» τους έδινε μεγάλο κουράγιο, γιατί για εκείνους είμαι ο πραγματικός μαχητής της ζωής. Τους έλεγα ότι βλέπω με τα μάτια της ψυχής, των ιδανικών, της αλήθειας, του δίκιου και από εκεί και πέρα ότι έχει πει ο Θεός. Σε λίγες ημέρες θα φύγω και θα πάω στη Θεσσαλονίκη. Θα τραγουδάω και πάλι για τρεις ώρες στον πεζόδρομο στην παραλία κάτω από το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου. Θέλω να ενώσω τον κόσμο με το τραγούδι. Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και όχι διχασμός.

// Τα χρήματα που σας δίνουν οι άνθρωποι που σας παρακολουθούν κάθε βράδυ σας φτάνουν για να μεγαλώσετε τα δύο παιδιά σας;

Είναι μια χαρά. Ζούμε έναν πόλεμο. Δεν μπορώ να παραπονεθώ στο ελάχιστο. Εισπράττω τόση αγάπη από τα παιδιά που έρχονται και με αγκαλιάζουν στον δρόμο, που με ξαφνιάζει ευχάριστα. Δεν πίστευα ότι θα είχα τέτοια αναγνωρισιμότητα μέσα από το «Τhe Voice».

Στο στούντιο, στα lives, ένιωθα την εκτίμηση του κοινού, αλλά δεν καταλάβαινα πολλά πράγματα όσον αφορά τα ποσοστά τηλεθέασης και πώς αυτά μεταφράζονται. Στο Θησείο ένιωσα τη δύναμη της τηλεόρασης και τι σημαίνει συμβολικά η συμμετοχή μου στο σόου για τον κόσμο.

// Σας προβληματίζει αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η ανθρωπότητα που φτωχοποιεί λαούς και σκλαβώνει ανθρώπους;

Πιστεύω ότι η τωρινή Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι ΗΠΑ της Γερμανίας. Το «Όχι» μας ήταν δυνατό, αλλά δεν ξέρω πόσο μπορεί να αλλάξει αυτήν την Ευρώπη του κεφαλαίου ώστε να δει με αλληλεγγύη τους άλλους λαούς και όχι ως υποτελείς της. Δυστυχώς η Γερμανία είναι μια δυνατή χώρα και αυτή έχει τη δυνατότητα να δανείζει. Η Ελλάδα την έχει ανάγκη.

Το «Όχι» του ελληνικού λαού έγινε «Ναι» μπρος στον φόβο μιας άτακτης χρεοκοπίας. Δεν είχαν σχέδιο οι πολιτικοί μας για να μας πάνε στη δραχμή και φοβήθηκαν τον εμφύλιο, την πείνα, την έλλειψη σε φάρμακα, καύσιμα αλλά και την απειλή της Τουρκίας.

// Φοβήθηκαν, λέτε, οι πολιτικοί μας την άτακτη χρεοκοπία. Αλλά ουσιαστικά είμαστε πια ελεύθεροι; Μας ανήκει αυτή η χώρα; Εδώ θα έχουν λόγο και στην πολιτιστική κληρονομιά μας. Ο Μακρυγιάννης είχε πει «ότι γιʼ αυτήν πολεμήσαμε»…

Ο άνθρωπος έχει θεοποιήσει το χρήμα. Το χρήμα το έχουν παγκοσμίως κάποιες οικογένειες, όχι χώρες. Οικογένειες. Αν με ρωτάτε προσωπικά, επειδή έχω περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή μου, δεν με φοβίζει τίποτα. Ούτε τα ΑΤΜ, ούτε το κούρεμα, ούτε η τρομοκρατία των ΜΜΕ. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν καταγράφει τις χρεοκοπίες των χωρών, αλλά τις μεγάλες αντιστάσεις τους.

// Ποιο είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή;

Το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή είναι η ελευθερία. Τη βάζω και πάνω από την υγεία. Και το νόημα της ζωής είναι η αγάπη, η χαρά. Ο Σόιμπλε θέλει να μας κλέψει και το χαμόγελο. Ευτυχώς που ακούστηκε και το «όχι» των Ιταλών, των Γάλλων, των Κυπρίων.

Οι χώρες αυτές μας στήριξαν. Το μήνυμα μου προς στον κόσμο, παρ’ όλα τα δύσκολα που θα έρθουν, είναι να έχουμε αισιοδοξία, κουράγιο, να μάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο. Να μη φοβόμαστε τα προβλήματα και τις δοκιμασίες, γιατί η ζωή είναι πάνω από ευρώ, δραχμές και grexit. Και κάτι άλλο. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!


Σχολιάστε εδώ