ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ στα κέντρα που θέλουν να τον ανατρέψουν

Με ισχυρό όπλο την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες, προχωράει με σταθερά βήματα προκειμένου να αλλάξει εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό και να βάλει τη σφραγίδα του στη νέα εποχή. Με τις αποφάσεις του, αρχής γενομένης από τον ανασχηματισμό, που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, να μην υποστείλει τη σημαία. Κορύφωση των κινήσεών του θα είναι η προκήρυξη εκλογών, που -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, ευθύς μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές για το τρίτο πακέτο στήριξης.

Το μήνυμα έχει αποδέκτες κέντρα και παράγοντες εντός και εκτός χώρας, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται στο παρασκήνιο μια σκληρή μάχη για την εξουσία, μια μάχη συσχετισμών για το ποιος θα επιβάλει τις απόψεις του στη γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα. Προσθέτουν ακόμη ότι η προσπάθεια των διαφόρων κέντρων να αποσταθεροποιήσουν τον κ. Τσίπρα είναι διαρκής και επαναλαμβανόμενη, και ενίοτε μετέχουν και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί ακριβώς αποδίδουν και τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό, που έρχονται και επανέρχονται στο προσκήνιο. Σενάρια που κορυφώθηκαν την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, όταν οι φήμες ήθελαν επικεφαλής της οικουμενικής κυβέρνησης τον σημερινό αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν βέβαιο ότι ανάλογα σενάρια θα δουν ξανά το φως της δημοσιότητας τις επόμενες εβδομάδες, πλην όμως θα είναι χωρίς αντίκρισμα και επιπλέον ο κόσμος δεν τα πιστεύει πλέον.

Κάνοντας επίδειξη πυγμής και με συνοπτικές διαδικασίες, ο κ. Τσίπρας πέταξε εκτός κυβέρνησης όλα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, διακινδυνεύοντας ακόμη και το ενδεχόμενο άμεσης διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη που καταψήφισαν τη συμφωνία, υπονομεύοντας ευθέως την κυβέρνηση και προσφέροντας «χείρα βοηθείας» σε όσα κέντρα απεργάζονται «σκοτεινά σχέδια» εις βάρος της χώρας. Εν μια νυκτί, κορυφαία στελέχη, όπως οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης, βρέθηκαν από το ζενίθ στο ναδίρ, με άδηλο το πολιτικό τους μέλλον. Την ίδια τύχη θα είχαν οι Ν. Χουντής και Ν. Βαλαβάνη, αλλά πρόλαβαν να παραιτηθούν γνωρίζοντας, ως «συνοδοιπόροι» του Π. Λαφαζάνη, ότι η τύχη τους ήταν προδιαγεγραμμένη. Η απόφαση του πρωθυπουργού να απομακρύνει τον Θ. Πετράκο από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου υποδηλώνει την απόφασή του να βάλει στο περιθώριο όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και να περιορίσει τον ρόλο τους στην άσκηση της εξουσίας. Περιορίζοντας έτσι και την επιρροή τους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολύ σύντομα θα βρεθούν και τυπικά εκτός κόμματος. Κανείς από αυτούς που διαφώνησαν και στάθηκαν απέναντι στην κυβέρνηση σε μια κρίσιμη περίοδο δεν θα περιληφθεί στις λίστες για τις εκλογές, οπότε θα αναγκαστούν να αναζητήσουν άλλη πολιτική στέγη, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του φθινοπώρου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο με σκοπό να δημιουργήσει ένα σχήμα μάχης, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου η χώρα να μπει ξανά στις ράγες και να ξεκινήσει το ταξίδι για την έξοδο από την κρίση.

***

Σφραγίδα Τσίπρα στη νέα εποχή – Προχωράει ακόμα και με διάσπαση

Τη σφραγίδα του σε ένα νέο πολιτικό τοπίο επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας διαδοχικές πρωτοβουλίες μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης την περασμένη Τετάρτη και τις δραματικές απώλειες που κατέγραψε η κυβερνητική πλειοψηφία. Η επιλογή του ανασχηματισμού, μικρής έκτασης, την Παρασκευή το βράδυ, με αποκλειστικό στόχο την απομάκρυνση των «ανταρτών» της Αριστερής Πλατφόρμας, φανερώνει μέρος του σχεδιασμού που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Κρίσιμη θεωρείται η δεύτερη ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη 22 Ιουλίου και στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι ο αριθμός των 39 αρνήσεων στη συμφωνία δεν θα αυξηθεί, ίσως, αντιθέτως, να μειωθεί αν πειστούν σε μετατόπιση τουλάχιστον κάποιοι που επέλεξαν το «παρών».

Ή τώρα ή πέφτουμε!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας πήρε την απόφαση να συνεχίσει δυναμικά, τραβώντας το σχοινί στα άκρα με την Αριστερή Πλατφόρμα το απόγευμα της Πέμπτης, όταν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι εισηγήσεις των συνεργατών του κατέληγαν στο «ή τώρα ή πέφτουμε»! Είχαν προηγηθεί δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που λίγο-πολύ έλεγαν: «…καταψηφίσαμε τη συμφωνία, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» (!), προκαλώντας άλλοτε τη θυμηδία και άλλοτε τον θυμό του πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Ταυτόχρονα είχαν γίνει γνωστές οι υπογραφές 109 μελών της ΚΕ του κόμματος, σε σύνολο 201, σε κείμενο κατά της συμφωνίας.

Μάλιστα, την ίδια ημέρα, ο στενός συνεργάτης του Π. Λαφαζάνη, μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θ. Πετράκος δήλωνε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ερήμην του κόμματος», ανεβάζοντας στο κόκκινο το θερμόμετρο και επιβεβαιώνοντας ότι μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωθυπουργού και από τους 39, είναι η πρόκληση που έρχεται από το ίδιο του το κόμμα. «Η συμφωνία δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της Αριστεράς», τονίζεται και μάλιστα σε μια συγκυρία που η ελληνική κοινωνία, παρά την απογοήτευσή της από τα νέα σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκαν, έχει κυριολεκτικά «ακουμπήσει» τις ελπίδες της στο πρόσωπο του Τσίπρα.

Σύγκρουση τώρα, ρήξη μετά…

Αμέσως αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της δήλωσης του πρωθυπουργού, το γνωστό δραματικό «non paper», που έριχνε το γάντι στους αρνητές: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανέναν, μετά τα όσα πέρασα έξι μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.

Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων». Το τελεσίγραφο Τσίπρα ήταν σκληρό και ξάφνιασε τους διαφωνούντες, ενώ ήταν ταυτόχρονα δηκτικό στο σημείο που ξεμπρόστιαζε την αφωνία της άλλης πλευράς και τη συνεχή υπονομευτική τακτική της. «Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

Υπό ομηρία;

Το Μαξίμου δείχνει έτοιμο και αποφασισμένο να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε εκλογές, ακόμα και με διασπασμένο το κόμμα. «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, να είναι δηλαδή όμηρος μιας ομάδας βουλευτών και με το κόμμα απέναντί του», τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη στο Μαξίμου. Το μήνυμα το έχει πάρει η Αριστερή Πλατφόρμα και τώρα βρίσκεται σε δίλημμα. Ενδεχομένως να είναι σε θέση να κερδίσει το κόμμα προκαλώντας έκτακτο συνέδριο, το οποίο, όπως ορίζει το καταστατικό, μπορεί να συγκληθεί αν το ζητήσουν είτε η Κεντρική Επιτροπή, είτε οργανώσεις μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε απευθείας το 15% των μελών του κόμματος. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση αναλαμβάνει μια επιλογή ρήξης που θα οδηγήσει στη διάσπαση.

Το τελευταίο 48ωρο και σταδιακά μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, σε μέρος της Αριστερής Πλατφόρμας διαμορφώνονται δεύτερες σκέψεις. «Η ρήξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με δική μας υπαιτιότητα θα μας ακολουθεί μια ζωή, η συνεπής στάση μας θα ξεχαστεί, το στίγμα θα μείνει», λένε στελέχη που από την εποχή του ΚΚΕ ακολουθούν πιστά τον Π. Λαφαζάνη και τώρα μετράνε ξανά και ξανά τις επόμενες κινήσεις τους, διαπιστώνοντας ότι το κλίμα γίνεται σταδιακά βαρύ για τους ίδιους και στην κοινωνία, παρά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις που εισέπραξαν με τη στάση τους στην κρίσιμη ψηφοφορία.

***

* Το «μαχαίρι στο κόκαλο» είναι αποφασισμένος να βάλει ο πρωθυπουργός, φιλοδοξώντας να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα της διαφθοράς. Ταυτόχρονα με τον ανασχηματισμό έγινε γνωστό ότι με απόφασή του συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα διαφάνειας κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Τέρενς Κουΐκ.


Σχολιάστε εδώ