Πάρε ό,τι θέλεις, παλιατζή

>Οι διαδικασίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατατέθηκε, θα είναι ταχύτατες όσον αφορά την πώληση του ΑΔΜΗΕ ή μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα πρέπει να έχει βρεθεί εναλλακτικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει το επίπεδο του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας.

>Επίσης, θα προχωρήσουν άμεσα οι διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ όπως και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η πρόταση προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά τους όρους των υπαρχόντων διαγωνισμών.

>Παράλληλα θα προχωρήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων όπως και για το Ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς έχουν ήδη αναδειχθεί πλειοδότες: Για τα αεροδρόμια η γερμανική Fraport και για το Ελληνικό η Lamda Development.

>Τέλος, προβλέπεται η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου 10% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Στη συνέχεια αναμένεται πως θα προχωρήσει η πώληση και του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, με φαβορί την Deutsche Telecom, που ελέγχει ήδη το 40% του ΟΤΕ και έχει εκφράσει ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον της για την απόκτηση επιπλέον 10%. Όλα δηλαδή γρήγορα – γρήγορα και από μια κυβέρνηση που είχε αντισταθεί.

>Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως έχει, όμως πλέον θα ενταχθεί στο νέο «υπερ-ταμείο» των 50 δισ. ευρώ. Μαθαίνουμε επίσης πως πάνω από τη νυν διοίκηση θα υπάρξει ένα συμβούλιο ξένων στελεχών που θα ελέγχει τα πράγματα.

>Πάντως, μέχρι στιγμής, ο Στέργιος Πιτσιόρλας έχει το πάνω χέρι στο Ταμείο πολιτικά, με αποτέλεσμα να είναι και εκείνος που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της νέας κατάστασης που θα διαμορφωθεί με τον έλεγχο των ξένων και της κυβέρνησης.

>Σε κανένα σημείο δεν συζητήθηκε σοβαρά, όπως διέρρεαν, η τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αλλάξει πολλά πράγματα και στον τομέα της Ανάπτυξης, δηλαδή στο νυν υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το πακέτο Γιούνκερ θα αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ θα απαιτηθεί και επίσπευση των ΕΣΠΑ ώστε να επέλθει ανάπτυξη.

***

Από τον Άννα στον Καϊάφα;

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) εξέδωσε κατευθυντήρια οδηγία (9/2015) σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς κατά τη διεξαγωγή των δημοσίων διαγωνισμών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τις βασικότερες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά την υιοθέτηση ορθών πρακτικών για την πρόληψη και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς κατά τη διεξαγωγή των δημοσίων διαγωνισμών.

>Τονίζεται λοιπόν πως απαιτείται διατύπωση της συγγραφής των υποχρεώσεων κατά τρόπο που να ευνοεί ορισμένους που υποβάλλουν προσφορά, κατάτμηση των προσκλήσεων υποβολής προσφορών σε μικρότερους διαγωνισμούς με σκοπό την αποφυγή ανταγωνιστικών διαδικασιών, σύγκρουση συμφερόντων που επηρεάζει διάφορα στάδια των διαδικασιών και αφορά όχι μόνο τους αρμόδιους για τις συμβάσεις υπαλλήλους αλλά και υψηλότερο επίπεδο των αναθετουσών αρχών, δυσανάλογα και αδικαιολόγητα κριτήρια επιλογής, αδικαιολόγητο αποκλεισμό των διαγωνιζομένων, αδικαιολόγητη χρήση των διαδικασιών απευθείας διαπραγμάτευσης, ανεπαρκή ανάλυση καταστάσεων όπου οι τιμές προσφοράς ήταν πολύ χαμηλές, αδικαιολόγητες εξαιρέσεις από τη δημοσίευση των προσφορών.

>Εκτός από τη διαδικασία ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων, οι έλεγχοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν εντοπίσει κινδύνους που σχετίζονται με το στάδιο μετά την ανάθεση, όταν μπορούν επίσης να εμφανιστούν δωροδοκίες και, για παράδειγμα, υπονομεύεται σκόπιμα η ποιότητα των παραδοτέων. Άλλες μορφές υποθέσεων διαφθοράς μετά την ανάθεση περιλαμβάνουν: Ανεπαρκή αιτιολόγηση των τροποποιήσεων στις δημόσιες συμβάσεις, μεταγενέστερη τροποποίηση των συμβάσεων για τη μεταβολή της συγγραφής υποχρεώσεων και αύξηση του προϋπολογισμού.

>Περαιτέρω, o πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κ. Δημήτριος Ράικος, προκειμένου να συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, αφενός αποφάσισε και προχωρά σε διενέργεια έκτακτων ελέγχων και έκδοση πορισμάτων σε νευραλγικούς φορείς που διενεργούν δημοσίους διαγωνισμούς, αφετέρου συνεργάζεται με κύριους ελεγκτικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης προς την κατεύθυνση αυτή, θέτοντας την καταπολέμηση της διαφθοράς ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής στρατηγικής του τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

***

>Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται! Ποιος ο λόγος που αλλάζει θέση ο σταθμός διοδίων Ζευγολατιού Κορινθίας; Και μη μας πείτε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών; Πόσες παραπάνω διελεύσεις κλειδώνει, ενισχύοντας τα έσοδα του ιδιοκτήτη;

>Ποιος υπουργός της κυβέρνησης (αναπληρωτής για την ακρίβεια) δήλωνε, παρανόμως, δικηγόρος και ελάμβανε για 20 χρόνια μερίσματα; Γιατί δεν έχει επιστρέψει τα ποσά που έπαιρνε;

>Quiz Νούμερο 1: Ποιος πανεπιστημιακός, πρώην πρόεδρος ανώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, καταδικάστηκε πρωτοδίκως από Εφετείο Κακουργημάτων σε έξι χρόνια με αναστολή για υπεξαίρεση;

>Quiz Νούμερο 2: Σε ποια ακτοπλοϊκή εταιρεία, βασικός μέτοχος, πιστώτρια τράπεζα και management έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε πωλήσεις πλοίων στην αλλοδαπή; Η τιμή είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από εκείνη που έχει εγγραφεί στα λογιστικά βιβλία; Η απομείωση δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ισολογισμό του πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο έχει ενισχυθεί και πρόκειται να ανακεφαλαιοποιηθεί με εγγυήσεις των φορολογουμένων;

***

>Ε, όχι και να τολμά να μιλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης! Πάει πολύ για έναν που έλαβε το Μνημόνιο με mail, που επιμένει στο success story του, που φυγάδευσε τα χρήματά του στην αλλοδαπή, πώς να το κάνουμε δηλαδή; Πάντως, όσο επανεμφανίζονται κάτι τέτοιοι τύποι τόσο μεγαλώνει η αποστροφή του κόσμου απέναντι σε πολιτικούς και τεχνοκράτες.

***

>Του ξέφυγε, ήθελε να έχει τη συνείδησή του καθαρή ή κάτι άλλο; Όταν μέχρι και ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου διατυπώνει ενστάσεις για την καταλληλότητα της χρονικής συγκυρίας των αποκρατικοποιήσεων, μάλλον θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις την κυβέρνηση.

***

>Η ιστορική τράπεζα άντεξε με τρόπους που κανονικά θα οδηγούσαν κόσμο στη φυλακή. Όμως ήταν τέτοιες οι ημέρες που δεν άφηναν περιθώρια για άλλες κινήσεις.

>Το τι ακριβώς συνέβη, όταν μάλιστα την προεκλογική εβδομάδα του δημοψηφίσματος ξέμεινε από ρευστό, είναι κάτι που θα πρέπει να γραφτεί σε βιβλίο. Αν γραφτεί, όμως, ο εισαγγελέας οφείλει να ακολουθήσει.

>Μαθαίνουμε πως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας έδωσε και αυτός με τη σειρά του υποχρεωτική άδεια σε δεκάδες υπαλλήλους του. Το ερώτημα φυσικά δεν είναι γιατί το έκανε. Η αγορά έπνεε τα λοίσθια. Έδωσε όμως ο κ. Φέσσας μισθούς και επιδόματα σε αυτόν τον κόσμο; Να μια καλή ερώτηση.

***

>Στο Ζάππειο, στις 22 Ιουνίου, θα ανακοινώσει τον καινούργιο του πολιτικό φορέα στον χώρο της Κεντροδεξιάς ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των Ομάδων Διαλόγου Ενεργών Πολιτών (προπομπού του νέου σχήματος) ηγείται ομάδας επαγγελματιών και ανθρώπων της ενεργής ζωής με στόχο την ανασύνθεση της αστικής παράταξης. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Γραμματίδης εδώ και έξι μήνες έχει πραγματοποιήσει επαφές και δίκτυο σε όλη την επικράτεια, ενώ πλαισιώνεται από σημαντικά στελέχη της αγοράς και πρώην διοικητές οργανισμών, φορέων κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ