Θολό τοπίο

Μας κατηγορούν οι… αθώοι Γερμανοί, κρύβοντας ανεπιτυχώς την κολοσσιαία απληστία τους, ότι η πατρίδα μας δεν διαθέτει «ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ». Σε ένα θαυμάσιο και πολυσχιδές σκίτσο του τους απαντάει αποστομωτικά τη Δευτέρα ο Γιάννης Καλαϊτζής από την «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Η Ελλάδα προμηθεύεται αξιοπιστία από τη Siemens και από τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν». Δύο ημέρες αργότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ αποκάλυψε ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία ότι η περιβόητη Siemens δωροδόκησε με 20 εκατομμύρια δολάρια αξιωματούχους κρατικής εταιρείας της εν λόγω χώρας για να εξασφαλίσει συμβάσεις την περίοδο 2000-2005! (Τα ίδια δεν είχαν συμβεί και σε αφρικανικές χώρες προ ετών, οι οποίες, όμως, κατέφυγαν σε διεθνή δικαστήρια και αποζημιώθηκαν αδρά;).

Η Deutsche Bank –τη θεωρούσαν άτρωτη αρκετοί αφελείς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα– έκανε όργια μεγάλης έκτασης με όπλο τους χρηματισμούς αρμοδίων σε άλλα κράτη. Ταυτόχρονα, κεφάλαια ύποπτης προέλευσης τοποθετούνται σε φορολογικούς παραδείσους στο Λουξεμβούργο και αλλαχού.

Το θολό τοπίο του σημερινού τίτλου εστιάζεται κυρίως στους διαξιφισμούς της Τετάρτης –ελάχιστους άλλωστε–, λίγο πριν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Εκφράζω, εξυπακούεται, υποκειμενικές απόψεις και εκτιμήσεις. Ο Βενιζέλος, απεράντως φλύαρος και ενοχλητικότατος εξυπνάκιας, κατέστη αντιπαθής ακόμα και στους ΠΑΣΟΚους βουλευτές τε και μη. Διαδίδεται μετ’ επιτάσεως ότι δεν τον χωνεύει ούτε η διάδοχός του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. (Η αχώνευτη τον αχώνευτο, προσθέτω εγώ.)

Η κυρία Γεννηματά εμφανίζεται κάθε φορά με διαφορετική τουαλέτα στη Βουλή. Με την πρώτη φράση της, όταν ανέρχεται στο βήμα, διατρανώνει ότι είναι… αυθεντία! Ο τόνος της φωνής της, κατηγορηματικός και περισπούδαστος, οι κινήσεις των χεριών της, καλλιεπείς κατά τη γνώμη της και άγαρμπες για όσους τις βλέπουν, και κυρίως το ηχηρό χτύπημα των τριών δακτύλων του δεξιού χεριού της στο έδρανο του βήματος επισφραγίζουν τη γελοιοποίησή της. Είναι ένα μωροφιλόδοξο και συμπλεγματικό άτομο που καταπιέζεται από την αλλοτινή ύπαρξη του ψυχοδιανοητικά προνομιούχου πατέρα της. Όσοι έχουν στοιχειώδη έστω γνώση της ψυχανάλυσης, το αντιλαμβάνονται αμέσως αυτό.

Και όμως, για να πρωτοεκλεγεί βουλευτής καπηλεύτηκε αναίσχυντα τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά. Περιερχόταν τις λαϊκές αγορές και έλεγε σύμφωνα με έγκυρες πληφορορίες: Όσοι και όσες από σας πρόκειται να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, βάλτε μου στο ψηφοδέλτιο σταυρό. Ένας σταυρός σε μένα θα είναι ένα κερί στον τάφο του πατέρα μου!

Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα δύο αχώνευτα άτομα, μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής ο (προσωρινός;) αρχηγός της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Σημειώνω τη γνωστή ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και του εύχομαι να εκλεγεί επισήμως πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι, εκτός των αποδεδειγμένων ικανοτήτων του, διαθέτει και ανθρωπιά. Όταν ακόμα και η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου ονειρεύεται αρχηγία, τότε άσ’ τα να πάνε! Συμπαθής μου είναι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αρχηγός του Ποταμιού, αρκεί να απαλλαγεί από ορισμένους ανυπόφορους συνεργάτες του.

Θα περατώσω το σημερινό άρθρο με επαίνους για τον Τσίπρα και καταδίκες για τη Γερμανία της Μέρκελ. Ο μέγιστος εν ζωή γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας δήλωσε: «Η καγκελάριος κινήθηκε εκδικητικά κατά της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση, μαζί με το σοσιαλδημοκρατικό σκέλος της, έχασε σε μια νύχτα το πολιτικό κεφάλαιο πως μια καλύτερη Γερμανία έχει κτιστεί στο πέρασμα μισού αιώνα». Ο γερμανός φιλόσοφος πρόσθεσε ότι η Μέρκελ «αποκάλυψε ξεδιάντροπα το πρόσωπό της ως επικεφαλής επιβολής στην Ευρώπη και έκανε λόγο για πρώτη φορά για γερμανική ηγεμονία επί της ΕΕ».

Ανοιχτή επιστολή προς τον γερμανικό λαό στέλνει ο ελληνικής καταγωγής γάλλος πολιτικός Ζαν Κριστόφ Καμπανελίς, ιστορικό στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος και στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Καμπανελίς τονίζει μεταξύ άλλων: «Το Βερολίνο πρέπει να θυμηθεί το μάθημα Ιστορίας τη στιγμή που δίνει μαθήματα στην Αθήνα […] Η Γαλλία και η Ευρώπη επέτρεψαν στη Γερμανία να γίνει η δύναμη που είναι σήμερα. Η Γερμανία έχει ξεχάσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας και της Ευρώπης, που επέτρεψαν να μειωθεί το γερμανικό χρέος το 1953».

Τέλος, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑgazino», ο μέγας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς συνιστά να αντιδράσουμε στους Γερμανούς με μποϊκοτάζ στα προϊόντα τους. Συγκρίνει επίσης τον Τσίπρα με τον Αλιέντε, λέγοντας ότι εάν είχε επιτύχει ο Αλιέντε, θα είχε αλλάξει όλη η Λατινική Αμερική. Προσθέτει ότι τον Αλιέντε τον δολοφόνησαν, ενώ στις σημερινές συνθήκες τον Τσίπρα τον αντιμετωπίζουν με σκληρά οικονομικά μέτρα. Προσθέτει, επίσης, ότι μόνο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες μπορούσε να συνεργαστεί και με κανέναν άλλον.


Σχολιάστε εδώ