Διά πυρός…

Το νομοσχέδιο με την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (229 ψήφοι) από τη Βουλή, ωστόσο η διαφοροποίηση τριάντα οκτώ (38) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μείζον ζήτημα για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Τυπικά η κυβέρνηση δεν έχει απολέσει τη δεδηλωμένη, πλην όμως είναι φανερό ότι δεν είναι εύκολο να συνεχίσει νε λειτουργεί επί μακρόν υπό αυτές τις πολιτικές συνθήκες, εξ ου και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνοχή και η αντοχή της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί εκ νέου στην ψηφοφορία της Τετάρτης για το δεύτερο κύμα μέτρων από τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι, καθότι στους 38 ενδέχεται να προστεθούν και άλλοι βουλευτές, αυτή τη φορά και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα εκβιασμών, είναι άκρως επώδυνη, αλλά η εναλλακτική λύση που του προσφέρθηκε από τους ευρωπαίους εταίρους ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Υπογράμμισε ότι δεν έχει την πρόθεση «να δραπετεύσει από τις ευθύνες του» και ότι δεν θα συμπράξει στα σχέδια όσων θέλουν την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικού (ειδικού) σκοπού. Απευθυνόμενος προς τους διαφωνούντες του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι αναγκασμένος να συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση μειοψηφίας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αμέσως μετά θα προκηρύξει εκλογές. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Π. Καμμένος επισημαίνει ότι «είτε οι 32 αποφασίσουν τι θα κάνουν είτε θα πάμε σε εκλογές». Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα μέτρα με την επισήμανση ότι την ευθύνη για την ολοκλήρωση και εν συνεχεία την υλοποίηση της συμφωνίας έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Το ΚΚΕ τηρεί σκληρή στάση και προειδοποιεί ότι ο λαός «θα πληρώσει το άθλιο Μνημόνιο Τσίπρα».

***

Προχωρούν…

Με εξαίρεση τον Β. Σόιμπλε, που επιμένει να συντηρεί «ζωντανό» το σενάριο του διπλού νομίσματος και της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι («θεσμοί», Κοινοβούλια κ.ά.) κινούνται με κατεύθυνση την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Το Eurogroup άναψε «πράσινο φως» για την εκταμίευση ποσού ύψους 7 δισ., στο πλαίσιο του προγράμματος – γέφυρα, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει τις οφειλές προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που λήγουν αύριο, αλλά και του ΔΝΤ, που έληξε στις 30 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, ο Μ. Ντράγκι αύξησε έστω και σε περιορισμένο βαθμό τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η αύξηση θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις αρχές της εβδομάδας, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασίες που εντάσσονται στην ακολουθία όσων συμφωνήθηκαν τη 12η Ιουλίου. Σταδιακά και από αύριο θα αρχίσει να αποκαθίσταται η λειτουργία των τραπεζών, κάτι που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ωστόσο οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες ακόμη. Την ίδια στιγμή, η Κρ. Λαγκάρντ επανήλθε στο ζήτημα του χρέους τονίζοντας ότι υπάρχει σαφής επιδείνωση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και εξέφρασε την ελπίδα οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε μέτρα απομείωσης (αναδιάρθρωσης). Το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους αναγνωρίζει και μάλιστα επίσημα ο Β. Σόιμπλε, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος». Υπέρ της αναδιάρθρωσης τάχθηκε τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι όσο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιου.

***

«Αντάρτικο»

Η συμφωνία που επετεύχθη στη διάρκειας 17 ωρών Σύνοδο Κορυφής, αποτέλεσμα εκβιαστικών διλημμάτων και ανοιχτών απειλών, συνοδεύεται από έναν μακρύ κατάλογο σκληρών, αντιλαϊκών, επώδυνων και υφεσιακών μέτρων. Μια συμφωνία που «σόκαρε» το πολιτικό σύστημα, αλλά κυρίως την ελληνική κοινωνία, ενώ προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαίοι υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη εξέφρασαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους καταγγέλλοντας ότι η συμφωνία ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο και δεν έχει καμιά σχέση με το πρόγραμμα του κόμματος. Το ρήγμα που καταγράφηκε στην ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών πιστοποιήθηκε (και διευρύνθηκε) στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Τριάντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, έξι δήλωσαν «παρών», ενώ υπήρξε και μία απουσία. Στους 32 περιλαμβάνονται η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης κ.ά., γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε επίσης προηγηθεί η παραίτηση δύο ακόμη διαφωνούντων υπουργών (Ν. Βαλαβάνη, Ν. Χουντής). Μείζον πρόβλημα για τον Αλ. Τσίπρα το «αντάρτικο» από τους βουλευτές και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, που φαίνεται ότι στο εξής θα δρουν συλλογικά καταψηφίζοντας όσα μέτρα περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι παράλληλα δηλώνουν… αποφασισμένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η ψηφοφορία στιγματίστηκε και από τους ανορθόδοξους χειρισμούς της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, που επιχείρησε να καθυστερήσει τις διαδικασίες θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους δανειστές.


Σχολιάστε εδώ