Α λα καρτ η στήριξη της ΝΔ στην κυβέρνηση

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποδεχτεί να επωμιστεί μέρος των ευθυνών τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αυτή συνεπάγεται για την κυβέρνηση.

Ο ασκών χρέη μεταβατικού προέδρου Β. Μεϊμαράκης κατέστησε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται στη φάση αυτή να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο να καταθέσει πρόταση μομφής, όπως του εισηγήθηκαν παράγοντες του κόμματος. Παράλληλα όμως απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικού (ή ειδικού) σκοπού, όπως ανέφερε η φημολογία των προηγούμενων ημερών.

Από τη Λ. Συγγρού επισημαίνουν ότι η συναίνεση που θα παρέχει η Νέα Δημοκρατία θα περιοριστεί σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμφωνία. Από εκεί και πέρα και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα ο έλεγχος -κοινοβουλευτικός και μη- στις επιλογές της κυβέρνησης θα είναι αυστηρός.

Στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για συνεννόηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη καθώς και ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει λόγο για αποφάσεις και μέτρα που στη συνέχεια θα λάβει η κυβέρνηση για κρίσιμα ζητήματα, όπως, π.χ., η παιδεία, η υγεία κ.α. Βουλευτές του κόμματος εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ενδεχομένως ορισμένοι υπουργοί να εκμεταλλευτούν τη συναινετική στάση της αντιπολίτευσης και να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με τις αποφάσεις τους. Σε οποιαδήποτε απόπειρα η αντίδραση του κόμματος θα είναι άμεση και θα έχει δυναμικό χαρακτήρα.

Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ο κ. Μεϊμαράκης είχε σειρά επαφών με βουλευτές προκειμένου να αμβλύνει τις αντιρρήσεις (επιφυλάξεις) τους, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τη γενικότερη τακτική της Νέας Δημοκρατίας αυτήν την περίοδο είτε με τις συνέπειες που θα έχουν μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που επισημαίνουν το παράδοξο της υπόθεσης τα μέτρα να καταψηφίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να τα ψηφίζουν οι της Νέας Δημοκρατίας. Συνομιλώντας μαζί τους, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η παράταξη πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και η στάση των βουλευτών της δεν είναι σε συνάρτηση με αυτήν των κυβερνητικών βουλευτών.

Στις επαφές που είχε με βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια ο κ. Μεϊμαράκης έγινε αποδέκτης των ανησυχιών τους για τις συνέπειες που θα έχουν ορισμένα μέτρα, όπως η αύξηση της φορολογίας στους αγρότες, η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά κ.ά. Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών συμφωνήθηκε η Νέα Δημοκρατία να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη μερική «διόρθωση» των μέτρων, ούτως ώστε αυτά να καταστούν λιγότερο επαχθή για τους αγρότες και τους κατοίκους των νησιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναντήσεις του κ. Μεϊμαράκη με τους βουλευτές κρίθηκαν αναγκαίες, καθώς στη Λ. Συγγρού είχαν φτάσει φήμες ότι ορισμένοι σκοπεύουν να διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία της Τετάρτης και να μην ψηφίσουν τη δέσμη με τα νέα μέτρα. Υπό αυτή την έννοια, οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι και ανήμερα της ψηφοφορίας προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε «ανταρσία» που θα ζημίωνε το προφίλ της παράταξης.


Σχολιάστε εδώ