Αλωνίζουν οι Τούρκοι στη Θράκη!

Ένα από τα πιο μεγάλα δείπνα – ιφτάρ οργανώθηκαν στα Αρριανά υπό την αιγίδα και προφανώς τη χρηματοδότηση του δημάρχου Οσμανγκαζί της Προύσας. Το «παρών» στο ιφτάρ αυτό έδωσε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, που έχει γεννηθεί στα Αρριανά, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου Πολιτισμού, Τέχνης και Παράδοσης Χαλίτ Ερέν, υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας αλλά και ο τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Τζαβίτ Τσαγκλάρ. Απλώς να σας ενημερώσουμε ότι στο ιφτάρ πήραν μέρος 5.000 πολίτες.

Ο κ. Μουεζίνογλου περπάτησε στα Αρριανά και θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια, το τζαμί που πήγαινε μικρός και γενικώς περιέβαλε με έντονο συναισθηματισμό την επίσκεψή του, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των εκπροσώπων του τουρκισμού στη Θράκη.

Ένα ακόμη ιφτάρ είχε ενδιαφέρον. Οργανώθηκε στη συνοικία Αλανκουγιού της Κομοτηνής, η οποία είναι γειτονιά των Ρομά. Στο ιφτάρ που στήθηκε για 2-3 χιλιάδες ανθρώπους τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Κουντρέτ Μπουλμπούλ. Ο κύριος αυτός, που ήρθε από την Άγκυρα, δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα, καθώς ο κ. Ερντογάν τον έχει βάλει στη θέση του προέδρου της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Φυσικά δεν τον άφησαν μόνο του, καθώς εκτός από τον τούρκο πρόξενο και τους δύο ψευδομουφτήδες ήταν παρόντες όλοι σχεδόν οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες της μειονότητας, εκπρόσωποι όλων των τουρκοσυλλόγων και μεγάλη αντιπροσωπεία από το Διδυμότειχο…

Δεν γνωρίζω με ποια αρμοδιότητα και ποια εξουσιοδότηση έφτασαν και περιόδευαν στη Θράκη οι υπεύθυνοι του πρωθυπουργικού γραφείου της Τουρκικής Δημοκρατίας για τους Τούρκους και Συγγενείς Κοινότητες του Εξωτερικού. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συγκεκριμένοι τούρκοι αξιωματούχοι στις 10 Ιουλίου συναντήθηκαν με το ΔΣ του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας, όπου συζήτησαν, όπως μάθαμε από την ιστοσελίδα του Συλλόγου, «σχέδια ειδικά για το θέμα της εκπαίδευσης της μειονότητας».

***

Διασπασμένοι δυστυχώς…

Είχε πολύ ενδιαφέρον η δημόσια παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Απόστολου Λιάκου για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, που αποτέλεσε Βατερλώ για τις πολιτικές οργανώσεις του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η παρέμβαση αυτή περιείχε σημαντικά στοιχεία για τα ακριβή αποτελέσματα στις περιοχές που υπήρχαν μειονοτικοί υποψήφιοι, αλλά αξίζει να μεταφέρουμε το τελευταίο απόσπασμα, που έχει και τα πολιτικά συμπεράσματα:

«Δυστυχώς, στις πιο κρίσιμες δημοτικές εκλογές των τελευταίων είκοσι πέντε ετών οδηγηθήκαμε για άλλη μία φορά, ως Έλληνες Βορειοηπειρώτες, διασπασμένοι. Δεν γνωρίζω τις ζυμώσεις και τις διεργασίες που προηγήθηκαν όσον αφορά την ανάδειξη των υποψηφίων και γενικότερα των συμμαχιών. Ο μέσος Βορειοηπειρώτης το πρώτο που περίμενε ήταν η κοινή κάθοδος στις εκλογές των δύο κομμάτων που τον εκπροσωπούν, του ΚΕΑΔ και του ΜΕΓΚΑ. Αυτό θα σήμαινε μία κοινή υποψηφιότητα και βέβαιη εκλογή δημάρχου. Αντί αυτού, ακολούθησε το διασπαστικό φαινόμενο των δύο διαφορετικών υποψηφιοτήτων, με αποτέλεσμα να παρεισφρήσουν οι αετονύχηδες σοσιαλιστές βουλευτές στην καρδιά του Ελληνισμού. Οι ευθύνες βαρύνουν τους δύο δικούς μας αρχηγούς κομμάτων. Ο ιστορικός του μέλλοντος ίσως επιρρίψει μεγαλύτερη ευθύνη στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ.

Πολλά χρόνια η Ομόνοια παραβλέπει (θα ‘θελα να πιστεύω όχι εσκεμμένα) την αδιαφορία μέρους της κοινότητάς μας να συμμετάσχει στο κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως στο πολιτικό γίγνεσθαι του χώρου. Ύστερα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, γινόταν επιδερμική αναφορά στα αποτελέσματα και όχι βαθιά ανάλυση. Απωλέσαμε έτσι ζωτικό εθνικό χώρο. Με μεγάλη ευκολία πρωτοκλασάτα στελέχη (ακόμα και ιδρυτές, συνιδρυτές, βουλευτές, αιρετοί και μη, της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ) μετακινούνται σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και με την ίδια, πάλι, ευκολία αλλά και θράσος λασπολογούν χωρίς να έχουν κάτι ουσιαστικό να προτείνουν πέρα από την προφανή ιδιοτέλειά τους. Το αποτέλεσμα γνωστό.

Το γεγονός ότι πλέον του 50% των δικών μας ανθρώπων ή δεν συμμετέχουν στις εκλογές ή δεν ψηφίζουν τους υποψηφίους της Ομόνοιας πρέπει, έστω και με πολύ καθυστέρηση, να μας προβληματίσει σοβαρά. Είναι ανάγκη να διοργανώσουμε προγραμματική και καταστατική συνδιάσκεψη της Ομόνοιας (με πρωτοβουλία του νυν προέδρου) καλώντας να συμμετάσχουν σ’ αυτή αντιπροσωπευτικά όλοι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Εξάλλου, κατά καιρούς υπήρξαν σχετικές πρωτοβουλίες, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Καιρός είναι να γίνει ανάλυση και σύνθεση όλων των απόψεων με γνώμονα την ενότητα. Η κοινότητά μας αριθμητικά και ποιοτικά έχει τεράστιο βάρος και γνήσιες δημοκρατικές και εθνικές δυνάμεις».

Τα συμπεράσματα δικά σας…

***

*Πληροφορίες ιδιαίτερα ανησυχητικές δημοσιεύονται στα αλβανικά ΜΜΕ για τις προθέσεις της Αθήνας σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών. Μάθαμε λοιπόν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην Αλβανία μια έκταση 250-300 τετραγωνικών χιλιόμετρων που είχαν περιέλθει στην Ελλάδα βάσει της Συμφωνίας. Λένε μάλιστα οι Αλβανοί ότι θα αφαιρεθούν οι αναφορές για τις βραχονησίδες.

Όπως εξηγούσαν τα αλβανικά ΜΜΕ, θα υπάρξει έτσι οριοθέτηση στη βάση της μέσης γραμμής στο στενό των Αγίων Σαράντα, ενώ έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά η συμμετοχή και ελληνικών εταιρειών στις έρευνες στο αλβανικό οικόπεδο Joni5.

*Το μήνυμα, πάντως, που στάλθηκε στην Αθήνα από τη Γερμανία ήταν σαφές, καθώς η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στα Δυτικά Βαλκάνια έδειξε τις νέες προτεραιότητες στην περιοχή, όπου πλέον δεν χρειάζονται ούτε ενδιάμεσοι ούτε… ατμομηχανές…

Ο Έντι Ράμα, πουλώντας τον αλβανικό εθνικισμό, διεκδικεί και αποσπά ρόλο στην περιοχή, όπου η Ελλάδα αφήνει όλο και μεγαλύτερο κενό!

*Η κινητοποίηση των Σκοπιανών στις ΗΠΑ συνεχίζεται κανονικά. Με επιστολή τους, 16 μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι να συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή του στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

*«Διεθνές επιστημονικό συνέδριο» διοργανώνεται, όπως μαθαίνουμε, από σκοπιανά ΜΜΕ στη Φλώρινα για τα θέματα των «Μακεδόνων και της Αιγαιατικής Μακεδονίας» από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μακεδόνων της Αυστραλίας, το Ουράνιο Τόξο και την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία. Το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων ΜΙΑ μας ενημερώνει ότι στο συνέδριο θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και θα συμβάλλουν «στην προώθηση της κατανόησης της μακεδονικής ιστορίας από κοινωνικές, γλωσσικές, ανθρωπολογικές και πολιτικές οπτικές…».

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ