Άγρια κόντρα Μεϊμαράκη – Ντόρας

Στην προσπάθειά του αυτή έχει τη στήριξη του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ελέγχει έναν μεγάλο αριθμό μελών του Συνεδρίου και μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα. Θεωρείται δε βέβαιο ότι η ενεργοποίησή του θα είναι στο έπακρον στην περίπτωση αντίπαλος του κ. Μεϊμαράκη θα είναι η Ντ. Μπακογιάννη. Η τελευταία δηλώνει άγνοια για τις συζητήσεις που γίνονται στη Λ. Συγγρού, στενοί συνεργάτες της ωστόσο τονίζουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του νέου αρχηγού. «Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν κάθε φορά οι διαδικασίες κατά πως βολεύει ορισμένους», σημειώνουν.

Στη Λ. Συγγρού πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάει στις εκλογές αυτές με νέα ηγεσία, με νωπή λαϊκή εντολή από την κομματική βάση, ώστε με σαφώς καλύτερους όρους να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά και οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναζητούν τη φόρμα ούτως ώστε να συντμηθεί ο χρόνος. Αυτό που ακριβώς συζητούν είναι ο νέος αρχηγός να μην εκλεγεί με ανοιχτή ψηφοφορία από το σύνολο των οπαδών της παράταξης, όπως προβλέπει το καταστατικό, αλλά από το ανώτατο κομματικό όργανο, το Συνέδριο.

Τα βασικά επιχειρήματα που θα επικαλεστούν για να αμβλύνουν τις ενδεχόμενες αντιδράσεις είναι κατά βάση δύο:

Πρώτον, η στενότητα του χρόνου, υπό το φως και των πρόωρων εκλογών και δεύτερον, το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η εκλογή από τη κοινωνία. Κόστος στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί η παράταξη εν μέσω κρίσης και κυρίως λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει. Ο σχεδιασμός που εξετάζουν στη Λ. Συγγρού προβλέπει σύγκληση του Συνεδρίου, το οποίο αρχικά θα αποφασίσει -ως αποκλειστικά αρμόδιο- την αλλαγή στη διαδικασία εκλογής και αμέσως μετά -την ίδια ημέρα- θα προχωρήσει στην ανάδειξη του διαδόχου του κ. Σαμαρά.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη θέση που θα λάβει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του είναι υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος, με μεταβατικό τον κ. Μεϊμαράκη για μερικούς μήνες ακόμη, στη βάση ότι θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους δανειστές και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα. Με την άποψη αυτή φαίνεται να συντάσσονται αρκετοί βουλευτές και κομματικά στελέχη, που ζητούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού να μετατεθούν για μέσα στο 2016. Λέγεται μάλιστα ότι το αίτημά τους αυτό θα το διατυπώσουν δημόσια με τη μορφή κοινής δήλωσης τις επόμενες ημέρες.

Κούρσα για δύο

Στην περίπτωση πάντως που επικρατήσει η άποψη για επίσπευση των διαδικασιών, η ανάδειξη δηλαδή του νέου αρχηγού να γίνει από το Συνέδριο, αυτό θα αλλάξει άρδην το τοπίο των… πιθανών υποψηφίων, δεδομένου ότι ελάχιστα είναι τα στελέχη που διαθέτουν ισχυρά ερείσματα και μπορούν να απευθυνθούν στην οργανωμένη βάση και να έχουν προοπτικές επιτυχίας. Κατά την εκτίμηση των περισσότερων βουλευτών της παράταξης, τα στελέχη αυτά είναι δύο: Ο Β. Μεϊμαράκης και η Ντ. Μπακογιάννη. Όλοι οι άλλοι είναι μακράν πίσω και έχουν ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες να σταθούν με αξιώσεις απέναντί τους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και η κ. Μπακογιάννη έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν την ηγεσία, με τον πρώτο, ως λέγεται, να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Αντ. Σαμαρά και των προσκείμενων σ’ εκείνον στελεχών. Ούτως ή άλλως, «ο Σαμαράς θα στήριζε οποιονδήποτε θα ήταν απέναντι στην Ντόρα», όπως χαρακτηριστικά λένε κομματικά στελέχη. Ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι η επιρροή του πρώην προέδρου δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύεται, καθώς σε μεγάλο βαθμό στηρίχτηκε από στελέχη της πτέρυγας των Καραμανλικών. Κατά συνέπεια -άποψη που συμμερίζονται οι περισσότεροι στη Νέα Δημοκρατία- αυτό που θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου διεκδικητή είναι η στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Όπως συνέβη και στις εκλογές του 2009, ο κ. Καραμανλής θα αποφύγει να παρέμβει προσωπικά, αλλά τα στελέχη της επιρροής του θα κινηθούν δυναμικά, όπως ακριβώς έκαναν και τότε και συνέβαλαν στην εκλογή του κ. Σαμαρά κόντρα στην κ. Μπακογιάννη. Θα πράξουν όμως το ίδιο και αυτή τη φορά; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με πλήρη βεβαιότητα.

Για τον έναν ή τον άλλο λόγο, τα προηγούμενα χρόνια οι περισσότεροι από τους Καραμανλικούς ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον κ. Σαμαρά, στοιχείο που κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να συμπορευτούν μαζί του στην εκλογή νέου αρχηγού. Από την άλλη, με ποιο σκεπτικό θα επιλέξουν την κ. Μπακογιάννη, την οποία το 2009 «πολέμησαν» με κάθε τρόπο κλείνοντάς της τον δρόμο προς την ηγεσία, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν οι σχέσεις τους μαζί της ελάχιστα βελτιώθηκαν; Ορισμένα από τα λεγόμενα μεσαία καραμανλικά στελέχη κοιτούν προς την πλευρά της κ. Μπακογιάννη και προτίθενται να μπουν στη μάχη υπέρ της, ενώ άλλα στελέχη έχουν πάρει θέση δίπλα ή πίσω από τον Ν. Δένδια. Για τον τελευταίο όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να διεκδικήσει την αρχηγία, μένει ωστόσο να φανεί αν θα το επιχειρήσει τελικά στην περίπτωση που αλλάξει ο τρόπος εκλογής.


Σχολιάστε εδώ