Ψηφίζουμε ή φεύγουμε όλοι μαζί!

Η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση ήταν συγκινητική αλλά και τεταμένη σε κάποιες στιγμές, ειδικά όταν πληροφορήθηκαν το… ταξίδι Βαρουφάκη στην Αίγινα για… σοβαρούς οικογενειακούς λόγους!

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια δραματική έκκληση προς τους βουλευτές, δεν ζήτησε ωστόσο εκείνη τη στιγμή να υπάρξει ψηφοφορία επί του κειμένου της πρότασης προς τους «θεσμούς». «Δεν θα δεχθώ να δημιουργηθεί θέμα δεδηλωμένης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η ευθύνη της Αριστεράς είναι να μην καταλήξουμε σε Grexit. Ο καθένας αναμετριέται με το μπόι του και την ιστορία του», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας εμφανώς συγκινημένος.

Πλατφόρμα: Σχέδιο εξόδου τώρα…

Λίγο πριν τελειώσει η διαδικασία στην ΚΟ είχαν αρχίσει να φουντώνουν τα σενάρια σχετικά με τη στάση που θα κρατούσε η Αριστερή Πλατφόρμα, μετά τις πληροφορίες για δήλωση του Π. Λαφαζάνη. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, μιλώντας στην ΚΟ, άσκησε σφοδρή κριτική, χωρίς όμως να τοποθετηθεί ρητώς ως προς τη στάση που θα τηρήσει, αν θα καταψηφίσει δηλαδή τη συμφωνία. Ωστόσο, λίγο αργότερα κατατέθηκε κείμενο εναλλακτικής πορείας και εξόδου από την Ευρωζώνη. Το κείμενο κατέθεσαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πέντε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα και συγκεκριμένα οι Λεουτσάκος Στάθης, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Νταβανέλος Αντώνης μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, Παπαδόγιαννη Σόφη μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Λαπαβίτσας Κώστας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος – βουλευτής Μεσσηνίας Πετράκος Θανάσης.

«Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη επιλογή στην κρίσιμη αυτή συγκυρία από το να απορρίψει τον εκβιασμό… αν δεν γίνει δεκτός ένας θετικός συμβιβασμός… τότε είναι έτοιμη να ακολουθήσει ένα εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωζώνη, ενώ θα διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους».

Στο ίδιο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στις ευθύνες μη προετοιμασίας της εξόδου από την Ευρωζώνη, που είναι «δύσκολη αλλά εφικτή διαδικασία, που θα επιτρέψει στη χώρα να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, πέρα από τα απαράδεκτα προγράμματα που θα προσομοιάζουν με την πρόταση Γιούνκερ».

Οι κατά και οι ενδιάμεσοι…

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος άσκησε κριτική εφ’ όλης της ύλης και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση πήγε απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση.

Αντίθετοι στη συμφωνία, και μάλιστα με άκρως συναισθηματικές ομιλίες, δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπαλαούρας και Β. Διαμαντόπουλος.

Πιο ενδιάμεση στάση τήρησε Β. Χατζηλάμπρου (ΚΟΕ) βουλευτής Αχαΐας, τονίζοντας ότι οι δανειστές προσπαθούν να μας φέρουν σε αντίθεση με τον λαϊκό κόσμο που στήριξε το «ΟΧΙ».

Σε αυτούς προστέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, που ξεκαθάρισε στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που προηγούνται της συζήτησης στην Ολομέλεια ότι δεν θα υπερψηφίσει, αρνούμενη «να παράσχει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί».

Πώς έγινε η «στροφή» μετά το «ΟΧΙ»

Από την περασμένη Δευτέρα πάντως και μετά την αποπομπή Βαρουφάκη, κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που είχαν διαφωνήσει και με την επιλογή του δημοψηφίσματος, αύξησαν τις πιέσεις στο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό προσπαθώντας να τον αποτρέψουν από μια ενδεχόμενη απόρριψη συμφωνίας που θα οδηγούσε τη χώρα σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

Κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι κ. Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, και Δ. Μάρδας, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Σπ. Σαγιάς αλλά και στελέχη του κρατικού μηχανισμού, σε επικοινωνίες τους με τον πρωθυπουργό εξέφραζαν την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος από τις καταστροφικές συνέπειες ενός Grexit.


Σχολιάστε εδώ