Τον Καμμένο θέλουν να φάνε, για να μπει ο Θεοδωράκης

Ο Τσίπρας, μέχρι τώρα, αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις των Ευρωπαίων, ενώ και ο Καμμένος, που γνωρίζει πολύ καλά το «παιχνίδι» που παίζουν, φαίνεται να βάζει «νερό στο κρασί του» και να στηρίζει τη συμφωνία. Ήταν χαρακτηριστική η δήλωσή του ότι δεν του επιτρέπει η συνείδησή του να αφήσει τη χώρα στην καταστροφή.

Η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τον κυβερνητικό συνασπισμό και η αντικατάστασή τους από το Ποτάμι αποτελεί διακαή πόθο των Ευρωπαίων από την πρώτη κιόλας στιγμή του σχηματισμού της σημερινής κυβέρνησης. Κατ’ επανάληψη, αξιωματούχοι των Βρυξελλών (με πρώτο και καλύτερο τον Μ. Σουλτς) είχαν διαφωνήσει με τη συμμετοχή του Καμμένου, με αναφορές στις «ακροδεξιές» απόψεις του, και είχαν προτρέψει τον πρωθυπουργό να… προτιμήσει το «αγαπημένο» τους παιδί, τον Στ. Θεοδωράκη.

Ο λόγος είναι απλός: Σε αντίθεση με τον Καμμένο, που σε αρκετές περιπτώσεις αντιτάχθηκε στις εντολές των Ευρωπαίων, ο Θεοδωράκης ήταν απόλυτα δεκτικός στις «οδηγίες» που έρχονταν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σε καμιά στιγμή τους τελευταίους μήνες δεν σταμάτησε να πιέζει την κυβέρνηση να αποδεχτεί τους όρους και να συμφωνήσει σε όσα της ζητούσαν οι δανειστές προκειμένου να κλείσει «εδώ και τώρα» η συμφωνία. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία φέρει η κυβέρνηση, όσο επώδυνα και να είναι τα μέτρα που θα περιλαμβάνει.

Επιπλέον, ο Θεοδωράκης κάθε τρεις και λίγο ταξιδεύει στις Βρυξέλλες, παρακάθεται σε γεύματα με αξιωματούχους, επιτρόπους, κ.ά., ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις και θερμούς ασπασμούς με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, τον Μ. Σουλτς κ.ά. Οι Ευρωπαίοι, ειδικώς δε οι Γερμανοί, έχουν έναν επιπλέον λόγο, εξίσου σοβαρό, να θέλουν την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αφού ο Καμμένος ήταν μεταξύ εκείνων των πολιτικών που τους προηγούμενους μήνες έθεσε κατ’ επανάληψη, δημόσια και με επιτακτικό τρόπο, θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, καλώντας το Βερολίνο να πληρώσει τα χρέη του προς την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σενάριο της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση επανέφερε στο προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες η γερμανική εφημερίδα «Bild», προαναγγέλλοντας την είσοδο του Στ. Θεοδωράκη στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η πρώτη μάλιστα αντίδραση του τελευταίου δημιούργησε την εντύπωση ότι στο παρασκήνιο υπήρχαν σε εξέλιξη σχετικές διεργασίες. Αντιλαμβανόμενος τις ερμηνείες που προκάλεσε η αναφορά του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα εισόδου στην κυβέρνηση για το Ποτάμι. Αξίζει δε να σημειωθεί πως αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο Θεοδωράκης, στις συζητήσεις που είχε με τον Αλ. Τσίπρα, είχε θέσει ως «βέτο» για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τη μη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, όπως εντελώς… συμπτωματικά ήθελαν και οι Βρυξέλλες.


Σχολιάστε εδώ