Την πόρτα σε θύελλες ανοίγει η αναγνώριση του Κοσόβου

Η αναγνώριση του Κοσόβου γεννά δύο σημαντικά ζητήματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική:

Για πρώτη φορά θα αναγνωρίσει η Αθήνα τη δυνατότητα της βίαιης αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια με βάση τις επιδιώξεις μιας μειονότητας. Με δεδομένη την ευαισθησία της χώρας μας λόγω των γνωστών επιδιώξεων της Τουρκίας στη Θράκη, κανείς δεν αναλογίζεται τι σημαίνει μια τέτοια κίνηση;

Και, φυσικά, το δεύτερο έχει να κάνει με το Κυπριακό, καθώς η αναγνώριση του Κοσόβου νομιμοποιεί, ουσιαστικά, σε διεθνές επίπεδο τη διχοτόμηση της Κύπρου και την ύπαρξη του ψευδοκράτους…

Ας ελπίσουμε ότι είναι μελετημένες οι κινήσεις που σχεδιάζει η Αθήνα.

***

Κινδυνεύει η Μονή του Σινά

Στο Σινά, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες, υπήρξε τρομοκρατική επίθεση από τζιχαντιστές που έχουν διεισδύσει στην περιοχή. Ένα από τα πιο σημαντικά ζωντανά μνημεία του Χριστιανισμού, η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Η Αθήνα, αντί να καταστρώνει μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά σχέδια, μήπως θα πρέπει άμεσα να ζητήσει από τον Πρόεδρο Σίσι μέτρα αποτελεσματικής προστασίας του μεγάλου αυτού μνημείου του Χριστιανισμού;

Διαφορετικά, δεν θα πρέπει η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την ΕΕ, να αναλάβει την προστασία αυτού του μοναδικού μνημείου; Ή φοβόμαστε τις αντιδράσεις των ακραίων αραβόφωνων, με τους οποίους φλερτάρουν κάποιες συνιστώσες της κυβέρνησης;

***

* Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς την παρακμή μιας χώρας και την εξουδετέρωση όλων των «όπλων» αντίστασης που διαθέτει έναντι του ισχυρού και όλο και πιο επιθετικού γείτονα.

Οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και βραχονησίδων από ελικόπτερα μάλιστα αλλά και μαχητικά ξεπέρασαν κάθε όριο την περασμένη εβδομάδα.

Αποθρασύνθηκε η τουρκική πλευρά και με την ευκαιρία είτε της άσκησης, για την όποια είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο, είτε με την ευκαιρία του ναυαγίου του ιστιοφόρου που μετέφερε λαθρομετανάστες, επέλεξε να προκαλέσει σκληρά την Ελλάδα.

* Γιατί η ποιοτική αναβάθμιση της πρόκλησης είναι δεδομένη, με την Τουρκία να εκδίδει ΝΟΤΑΜ’s για την έρευνα και διάσωση των αγνοούμενων λαθρομεταναστών, την Ελλάδα να ακυρώνει τις συγκεκριμένες ΝΟΤΑΜ’s και τελικά να ακολουθεί ένα μπαράζ καταγγελιών της μιας προς την άλλη πλευρά χωρίς, φυσικά, να βγάζει άκρη κανείς.

* Η πολιτική της Τουρκίας είναι ακριβώς αυτή. Καταγγέλλει κάθε γείτονα για οποιοδήποτε θέμα προκύψει και μετά αναζητά τη… δικαίωση. Το τραγικό είναι ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας είναι άφαντες στα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα.

* Κινούνται δυναμικά οι Σκοπιανοί στις ΗΠΑ και ρίχνοντας αρκετά λεφτά στο Lobbying έχουν αποτελέσματα. Έτσι, στην ομάδα βουλευτών και γερουσιαστών που υποστηρίζουν τη «μακεδονική υπόθεση» προστέθηκαν, όπως πληροφορηθήκαμε, τέσσερις ακόμη βουλευτές. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Φλόριντα και της Καλιφόρνια Κ. Κλόουσον και Π. Κουκ και οι Δημοκρατικοί από την Πενσυλβάνια και τη Βιρτζίνια Μ. Μπόιλ και Ν. Μπέιερ…

Οι Τσάμηδες οργανώνονται… Κι εμείς;

Η Αλβανία σας έχουμε προειδοποιήσει ότι θα μας απασχολήσει πολύ και με έντονο τρόπο. Ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων (PDIU) Σπετίμ Ιντρίζι αποκάλυψε ότι το κόμμα του επιχειρεί να θέσει το Τσαμικό στην ατζέντα των συνομιλιών της αλβανικής με την ελληνική πλευρά.

Ας έχουν στον νου τους λοιπόν οι συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών τι τον περιμένει στα Τίρανα, για να είναι τουλάχιστον προετοιμασμένος.

* Πάντως οι Τσάμηδες υποστήριξαν ότι στις συμμαχίες που συνάπτει το κόμμα τους προτάσσει το τσαμικό ζήτημα. Και ο πρόεδρος του κόμματος αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας έχουν τοποθετηθεί για την επίλυση του Τσαμικού στις επαφές που είχαν με έλληνες ομολόγους τους.

* Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα χειριστεί το θέμα ο κ. Κοτζιάς καθώς οι Τσάμηδες δεν κρύβουν τις προθέσεις τους και βάζουν στην ατζέντα και ένα ακόμη θέμα. Την άρση του εμπολέμου, καθώς όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός του PDIU Σπ. Ιντρίζι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε θετικές συνέπειες για τις περιουσίες των Τσάμηδων και τις περιουσίες Αλβανών στη… Φλώρινα και στην Καστοριά…

* Ο εκπρόσωπος των Τσάμηδων, που αποτελεί πλέον και εταίρο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, προαναγγέλλει ότι πρέπει να υπάρξει άλλη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, με μια κίνηση ψυχροπολεμική και αλυτρωτική, τάσσεται υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας για τα στρατιωτικά κοιμητήρια, καθώς, όπως λέει, ο Ελληνικός Στρατός ήταν «στρατός κατοχής» και συνεπώς τα οστά των ελλήνων στρατιωτών πρέπει να ξεθαφτούν και να μεταφερθούν στην Ελλάδα…

* Είναι θλιβερό ότι την ίδια εβδομάδα που οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ όλου του κόσμου έχουν πρωτοσέλιδα για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ, η Άνγκ. Μέρκελ πραγματοποιεί περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια εκφράζοντας την υποστήριξη της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Σερβίας…

Δυστυχώς, η Ελλάδα θα πληρώσει βαρύτατο κόστος λόγω της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο οικονομικό αλλά και εθνικό.

Η Ελλάδα περιθωριοποιείται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια, όπου για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε τον προμαχώνα της Δύσης, της Δημοκρατίας και της προόδου και ειδικότερα μετά το 1990 αποτέλεσε την ατμομηχανή των Βαλκανίων. Στην ευρωατλαντική προοπτική τους και στην οικονομική ανάπτυξή τους…

* Ξέφυγαν της προσοχής των ελληνικών ΜΜΕ οι ειδήσεις που έφτασαν από τη Μόσχα τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με τον αγωγό Turkish Stream. Πολλές ρωσικές εφημερίδες και πρακτορεία διατύπωσαν αμφιβολίες για την ομαλή συνέχιση του έργου λόγω των διαφωνιών με την Τουρκία, η οποία ζητά μεγάλες εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου από την Gazprom, αλλά και λόγω επανεξέτασης των ενεργειακών σχεδίων της Ρωσίας ώστε τα νέα έργα και οι υποδομές να είναι βιώσιμα.

* Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση είναι ότι ενώ η Gazprom έχει ανακοινώσει ότι από το 2020, μέσω του Turkish Stream, θα εγκαταλειφθεί η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, πριν από μερικές ημέρες ο Βλ. Πούτιν έδωσε εντολή στον Αλ. Μίλερ της Gazprom για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συνέχιση της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας και μετά το 2019… Είναι μια πρώτη σημαντική ένδειξη αλλαγής πλεύσης της Μόσχας, καθώς πιθανότατα το σχέδιο του Turkish Stream, τουλάχιστον στο μέγεθος που είχε προβλεφθεί, ήταν απλώς ένα διαπραγματευτικό όπλο του Πούτιν έναντι της Δύσης για το θέμα της Ουκρανίας…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ