Σε δύο βάρκες πατάει η ΝΔ

Στην προσπάθειά της να ισορροπήσει «σε δύο βάρκες», η αξιωματική αντιπολίτευση δεν απέφυγε τις αστοχίες, τις παραδοξότητες, που σε συνδυασμό με τον… επιζήμιο αυθορμητισμό του Β. Μεϊμαράκη προκάλεσε σύγχυση ως προς τις πραγματικές προθέσεις της και τα απώτερα κίνητρά της. Βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη εξέφραζαν τη δυσφορία τους για τους ατυχείς χειρισμούς που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και έπληξαν την αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κορυφαίοι παράγοντες συνέστησαν στον κ. Μεϊμαράκη να κρατήσει χαμηλούς τόνους μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία ούτως ώστε και την προσπάθεια της κυβέρνησης να διευκολύνει και να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία, δίκαιη και βιώσιμη, ούτως ώστε να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης», τόνισε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε δε ότι αυτή είναι η εντολή που έχει ο κ. Τσίπρας.

Το εντελώς παράδοξο είναι ότι σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. «Για να συναντηθώ με τον κ. Τσίπρα πρέπει να έχω μαζί μου δύο κασετοφωνάκια», σημείωσε, αφήνοντας έκπληκτους τους δημοσιογράφους αλλά και στη συνέχεια τα κόμματα και τους πολίτες. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης αρνήθηκε να απαντήσει στις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις του πρωθυπουργού από το Στρασβούργο.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία μπήκε σε μια αντιπαράθεση με το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού να ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματά των επαφών του σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. «Η κατά μόνας ενημέρωση δεν εξυπηρετεί κανέναν θεσμικό σκοπό», παρατήρησε ο κ. Μεϊμαράκης, που ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με τήρηση πρακτικών, θέτοντας έτσι θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού. Στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, και όχι μόνο από το Μέγαρο Μαξίμου, παράγοντες της Λ. Συγγρού έλεγαν ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο και οι απόψεις που εκφράζει κάθε αρχηγός πρέπει να είναι καταγεγραμμένες ώστε να τον δεσμεύουν για το μέλλον. Το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου προσέκρουσε και στην αντίθετη άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δεν πτόησε τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αν και γνώριζε ότι ούτε οι συνθήκες αλλά ούτε κυρίως τα χρονικά περιθώρια υπήρχαν για μια τέτοια πρωτοβουλία.

Το Μέγαρο Μαξίμου τον κατηγόρησε για «τακτικισμούς» και «επικοινωνιακά παιχνίδια», ενώ η Λ. Συγγρού… διαμαρτυρήθηκε για τον λόγο ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δεν απάντησε επίσημα, αλλά με «non paper»! Και όλα αυτά ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μεϊμαράκης είχε συνταχθεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Δ. Κουτσούμπα του ΚΚΕ, και είχε συμφωνήσει και συνυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν για τους βασικούς στόχους των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ