Περικοπές συντάξεων και ανατροπές στα όρια ηλικίας

Τα μέτρα οδηγούν σε μικρές περικοπές των συντάξεων λόγω της αύξησης των εισφορών στις κύριες (από 4% σε 6%) με αποτέλεσμα να έχουμε μια ετήσια μείωση 160 ευρώ όσον αφορά τη μέση κύρια σύνταξη των 665 ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση της εισφοράς στο 5% για τις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή 9 ευρώ τον μήνα για τη μέση επικουρική των 186 ευρώ.

Τα δύο γκρίζα σημεία είναι: α) Τι θα ισχύσει με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ από τον Οκτώβριο, όταν θα ξεκινήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. β) Πώς θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ μετά το 2019.

Αντίθετα, εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ είναι η ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στα εργασιακά, καθώς αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο ένας νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις να είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015, εφόσον όμως συμφωνηθεί με τους «θεσμούς» και αφού ληφθούν υπόψη οι βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ και η γνώμη διεθνών οργανισμών.

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπως προτείνονται από την κυβέρνηση, έχουν ως εξής:

* Δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010) με την καταβολή της βασικής και αναλογικής σύνταξης.

* Δεσμεύεται να προχωρήσει, πιθανότατα από την ψήφιση του σχετικού νόμου, στην πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων. Η διαδικασία προβλέπεται να είναι σταδιακή, ώστε μέχρι το 2022 όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες με ανάπηρα παιδιά. Για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και για όσους επιδιώξουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα το πέναλτι θα αυξηθεί στο 16%.

* Όλα τα επικουρικά ταμεία θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, το οποίο, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

* Το ΕΚΑΣ καταργείται ολοκληρωτικά τον Δεκέμβριο του 2019. Η αρχή θα γίνει από τον Μάρτιο του 2016, με το πιο προνομιούχο 20% των δικαιούχων. Οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν με τους «θεσμούς». Παράλληλα, προβλέπεται καλύτερη στόχευση στις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων που δίνει ο ΟΓΑ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για μια επιπλέον μεταρρύθμιση στα προνοιακά επιδόματα, αφήνοντας ανοικτή, χωρίς να το λέει, την υποκατάσταση του ΕΚΑΣ με κάποιου τύπου ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

* «Παγώνουν» οι κατώτατες συντάξεις έως το 2021. Έτσι, από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, όσοι συνταξιοδοτηθούν θα λαμβάνουν πλήρη (αναλογική και βασική) σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν μόνο τη βασική που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.

* Ωστόσο, σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις επέρχονται μέσω της δέσμευσης για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των Ταμείων από το κράτος και εναρμόνιση της κρατικής χρηματοδότησης με αυτή προς το ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων, ήτοι νέες μειώσεις στις συντάξεις συγκεκριμένων ομάδων, όπως δημοσιογράφοι και δικηγόροι, ή αυξήσεις στις εισφορές.


Σχολιάστε εδώ