Ο συνωστισμός υποψηφίων οδηγεί στη… μονιμότητα του Μεϊμαράκη

Παραμένει αδιευκρίνιστο ωστόσο αν θα κινηθούν άμεσα -τις επόμενες ημέρες (εβδομάδες)- οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες ή θα επικρατήσει η άποψη κορυφαίων στελεχών, αλλά και του μεταβατικού προέδρου Β. Μεϊμαράκη, για ολιγόμηνη αναβολή (μέχρι τον Οκτώβριο), οπότε και, όπως εκτιμούν, θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του καταστατικού η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, ενώ κάλπες θα στηθούν σε ολόκληρη την επικράτεια. Το γενικό πρόσταγμα θα έχει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρ. Παπαμιμίκος, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που θα έχει την εποπτεία και την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας. Η πρώτη ενέργειά του θα είναι να συγκαλέσει την Επιτροπή προκειμένου τα μέλη της να ορίσουν τις διαδικασίες και την προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων αλλά και την ανακήρυξη των υποψηφίων, μετά και την εκδίκαση των όποιων ενστάσεων.

Ως προς τους επίδοξους διαδόχους του κ. Σαμαρά, το τοπίο παραμένει θολό, οι περισσότεροι… υποψήφιοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, περιμένοντας ίσως να ξεκαθαρίσει το γενικότερο πολιτικό κλίμα, αν και τα ονόματα που συζητούνται στο παρασκήνιο αγγίζουν διψήφιο αριθμό. Μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται ο… συνήθης υποψήφιος Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί στις εσωτερικές διεργασίες διότι «ο ρόλος του επιτρόπου είναι πιο σημαντικός αυτές τις ώρες στην Ευρώπη». Άσπονδοι εχθροί του εντός της Νέας Δημοκρατίας αποδίδουν την απόφασή του αυτή στο γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να επικρατήσει στις εκλογές.

Καθοριστικός ως προς την έκβαση της «μάχης διαδοχής» αναμένεται να είναι ο ρόλος του Κ. Καραμανλή, με αρκετούς να πιστεύουν ότι ο νέος πρόεδρος δεν μπορεί παρά να είναι της δικής του επιλογής, ενώ ενεργή θα είναι η εμπλοκή στις διαδικασίες και του πρώην προέδρου Αντ. Σαμαρά. Κατά τα λοιπά, ο κατάλογος των υποψηφίων είναι μακρύς: Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Β. Κικίλιας, Μ. Βορίδης, Γ. Πατούλης, Π. Τατούλης κ.ά. Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν την περίπτωση στην πορεία να προκύψει υποψήφιος το όνομά του οποίου δεν έχει ακόμη συζητηθεί και να αλλάξει τις ισορροπίες. Η κ. Μπακογιάννη απέφυγε ως τώρα να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφια, περιμένει απλώς, λένε οι πληροφορίες, να κλείσει και να εγκριθεί από τη Βουλή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους. Στελέχη της παράταξης αναγνωρίζουν ότι έχει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων πιθανών υποψηφίων, εκτός και αν επικρατήσει η άποψη ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι από την επόμενη γενιά.

Πληροφορίες που έκαναν λόγο για «άτυπη συμφωνία» Ντ. Μπακογιάννη με Ν. Δένδια και Ευρ. Στυλιανίδη για στήριξη της πρώτης δεν επιβεβαιώθηκαν από καμιά πλευρά. Από την άλλη, η κ. Μπακογιάννη έχει ένα επιπρόσθετο άγχος που έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο (αδελφός της) Κυρ. Μητσοτάκης, κάτι που αν συμβεί θα ευνοήσει τους άλλους υποψηφίους.

Διφορούμενες είναι οι πληροφορίες ως προς τις προθέσεις του κ. Μεϊμαράκη, με ορισμένους από τους συνομιλητές του να λένε χαρακτηριστικά «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Υπονοώντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα είχε καμιά αντίρρηση από μεταβατικός να εξελιχθεί σε… μόνιμο πρόεδρο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ενδεχομένως να είναι υποψήφιος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πληροφορίες που τον θέλουν να επιθυμεί την επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου ούτως ώστε να έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί καλύτερα και να ενισχύσει τις επιρροές του στον κομματικό μηχανισμό. Άλλες πάλι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω και των προβλημάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού προκειμένου ο ίδιος να αποχωρήσει μια ώρα νωρίτερα από τη Λ. Συγγρού.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ν. Δένδιας, το όνομα του οποίου συζητείται σταθερά τους τελευταίους μήνες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή. Πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό διατηρεί αρκετά χρόνια τώρα ο Ευρ. Στυλιανίδης και από τη στήριξή του συναρτά άμεσα την απόφασή του να κατέβει ή όχι στην «κούρσα διαδοχής». Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος αφήνει και ο Μ. Βορίδης, ο οποίος φιλοδοξεί να συσπειρώσει τους λαϊκιστές και τους σκληρούς δεξιούς της παράταξης, ενώ ελπίζει να έχει τη στήριξη του κ. Σαμαρά. «Στην παράταξη που ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής δεν μπορεί να γίνει αρχηγός ένας ακροδεξιός», τονίζουν στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν τα καταφέρει ο κ. Βορίδης, θα ηγείται πλέον μιας τάσης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και θα παρεμβαίνει στα μείζονα ζητήματα, εσωκομματικά και μη.

Τις φιλοδοξίες τους για το ανώτατο κομματικό αξίωμα δεν κρύβουν οι Μ. Βαρβιτσιώτης και Β. Κικίλιας, με την προσδοκία ότι η επιλογή του νέου προέδρου θα γίνει από τα νεότερα στελέχη. Ο πρώτος μάλιστα, σε δηλώσεις του στις αρχές της εβδομάδας, μίλησε για την… ανάγκη ο διάδοχος του κ. Σαμαρά να προέλθει από τη νεότερη γενιά. Ερμητικά κλειστά κρατάει τα χαρτιά της η Όλγα Κεφαλογιάννη και κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπει ή όχι στη μάχη της διαδοχής ή θα περιμένει την επόμενη φορά. Σε δηλώσεις της στράφηκε κατά όσων στελεχών έσπευσαν την επομένη κιόλας της παραίτησης του κ. Σαμαρά να δηλώσουν υποψήφιοι. «Η συμμετοχή σε πολιτικά καλλιστεία προκαλεί οργή και χλεύη στους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον τους», τόνισε.

Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δεν αποκλείει ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ενώ κυριολεκτικά από το πουθενά προέκυψε η… υποψηφιότητα του Π. Τατούλη, περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Απορίες προκάλεσε μια δήλωση του Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι εξωθεσμικά κέντρα επιχειρούν να επιβάλουν τα δικά τους πρόσωπα. Παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς συζητηθεί ή γραφτεί, υποψήφιοι για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούν, βάσει Συντάγματος, να είναι οι Απ. Τζιτζικώστας και Κ. Μπακογιάννης. Όχι νωρίτερα από το 2019.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ