«Μαξιλάρι» τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ για να μην «κουρευτούν» καταθέσεις!
Εν ολίγοις, η κατάσταση με τις τράπεζες και τις καταθέσεις, όπως τη συνοψίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος στο «Π», έχει ως εξής: Αν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να θιγούν οι καταθέτες για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες (bail in).
Το βασικό (ορθότερα, μοναδικό) σενάριο για τράπεζες και καταθέσεις, όπως περιγράφεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα επικαιροποιηθεί και θα ενταχθεί σε όποια συμφωνία κλείσει τελικά η κυβέρνηση με τους δανειστές, προβλέπει ότι:
1. Στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού «πακέτου» θα «βγουν στην άκρη» τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, δηλαδή ακριβώς το ίδιο ποσό που υπήρχε ως τον Φεβρουάριο στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
2. Όπως τονίζει το Ταμείο, αυτό το «μαξιλάρι» είναι απαραίτητο, γιατί η κατάσταση των τραπεζών θα αξιολογηθεί εκ νέου από τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο στο ΤΧΣ για πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν οι τράπεζες, μετά την περιπέτεια που περνούν τώρα, βρεθούν με έλλειμμα κεφαλαίων και δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, δεν θα χρειασθεί να συμπληρώσουν τα κεφάλαιά τους, «κουρεύοντας» τους καταθέτες, όπως συνέβη στην Κύπρο. Έτσι κλείνει οριστικά αυτή η συζήτηση, που τόση ζημιά προκαλεί στο τραπεζικό σύστημα.
Παρά ταύτα, το Reuters παρουσίασε χθες ένα «τρομολαγνικό» και εντελώς αβάσιμο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα έχουν ένα έλλειμμα κεφαλαίων έως 14 δισ. ευρώ και επειδή θα χρειασθεί να το καλύψει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη περί «κουρέματος» καταθετών, πριν την ανακεφαλαιοποίηση από τον Μηχανισμό. Άλλο «τερατώδες» σενάριο, από τους «Financial Times», έκανε λόγο για «κούρεμα» 30% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ!
Πέραν όσων ήδη αναφέρθηκαν για την έκθεση του ΔΝΤ, δύο είναι οι λόγοι που καθιστούν «διάτρητα» αυτά τα σενάρια:
1. Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ειδική περίπτωση, στην οποία δεν μπορεί να εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα για bail in, σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης από τον ΕΜΣ. Υποστηρίζονται κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι συνεγγυητής (με ενέχυρο τα περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή τις μετοχές των τραπεζών) στα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα με το δεύτερο Μνημόνιο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σε όποια νέα δανειακή σύμβαση θα υπάρξει πρόνοια για να διατηρήσει το ΤΧΣ «μαξιλάρι» για την υποστήριξη των τραπεζών.
2. Οι περισσότεροι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών έχουν υπόλοιπα κάτω -ή και πολύ κάτω- από τα 100.000 ευρώ και ένα «κούρεμα», για να είχε αποτελεσματικότητα, θα έπρεπε να φθάσει ακόμη και σε μικροκαταθέτες. Σε κάθε περίπτωση, θα «σαρώνονταν» τα κεφάλαια κίνησης που διατηρούν χιλιάδες επιχειρήσεις, με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ, κάτι που θα είχε βαρύτατο κόστος για την οικονομία και τις ίδιες τις τράπεζες. Πέρα από τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην οικονομία ένα τέτοιο «κούρεμα», θα παραβιαζόταν κατάφωρα ο ευρωπαϊκός κανόνας της προστασίας των καταθετών με υπόλοιπα κάτω των 100.000 ευρώ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εμπιστοσύνη στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής έσπευσε να τονίσει ότι όχι μόνο δεν τίθεται θέμα «κουρέματος», αλλά όποιος τολμήσει να πειράξει καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευρωπαϊκές Αρχές!
Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους τραπεζικούς κύκλους και είναι απορίας άξιον για ποιον λόγο επιμένουν ορισμένοι τραπεζικοί παράγοντες να διοχετεύουν σε ξένα μέσα αστήρικτα σενάρια τρόμου για τις καταθέσεις. Το μόνο που θα μπορούσε να υποτεθεί είναι ότι τέτοιες «διαρροές» υπηρετούν μόνο ύποπτες πολιτικές σκοπιμότητες…