Κυβερνητική κρίση προκαλεί το νέο Μνημόνιο! Με σαρωτικό ανασχηματισμό απαντά ο Τσίπρας

Κι αυτό παρότι ο τελευταίος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πρωί της Παρασκευής, είχε εμμέσως θέσει θέμα κομματικής εμπιστοσύνης. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης επιχείρησε να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις λέγοντας: «Συνεχίζουμε ως έχουμε, κανένα πρόβλημα».

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η «απάντηση» του πρωθυπουργού θα είναι ένας ευρύς ανασχηματισμός τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να αντικαταστήσει τους υπουργούς που είτε διαφοροποιήθηκαν, όπως οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης, είτε ψήφισαν «ναι», αλλά δήλωσαν ότι διαφωνούν με τη συμφωνία, όπως ο Ν. Χουντής. Παράλληλα, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο, που λόγω μη παρέλευσης του 18μήνου θα διεξαχθούν με λίστα και ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να «απαλλαγεί» από τους διαφωνούντες. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, που ψήφισε «παρών» και με την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην κυβέρνηση. Η διαφοροποίηση των 17 βουλευτών υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να εξετάσει την πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας και με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, με σκοπό να ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μαζί τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Γερμανοί, θα «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς ο σταθερός στόχος τους όλο αυτό το διάστημα ήταν η αποδυνάμωση του κ. Τσίπρα, ώστε να είναι πιο δεκτικός στις εντολές τους. Το σχέδιό τους αυτό υπηρετούν με τη στάση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα αιφνιδίασε τον κ. Τσίπρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, καθώς υπολόγιζαν ότι οι βουλευτές που θα απέκλιναν της επίσημης γραμμής δεν θα ξεπερνούσαν τους πέντε με έξι. Τελικά, οκτώ βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Βουλής και δύο υπουργοί, δήλωσαν «παρών», εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία τους με τη συμφωνία. Πρόκειται για τους Ζωή Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Στ. Λεουτσάκο, Κ. Λαπαβίτσα, Αγλ. Κυρίτση, Γ. Σταθά, Αθ. Σκούμα. Ο Π. Λαφαζάνης σε δήλωσή του μετά το πέρας της ψηφοφορίας υπερασπίστηκε την απόφασή του να δηλώσει «παρών» και επανέλαβε τη διαφωνία του με τη συμφωνία, καταγγέλλοντας ότι περιέχει όρους και μέτρα αποικιακού χαρακτήρα. Δύο, οι Ι. Γαϊτάνη και Ελ. Ψαρέα, ψήφισαν «όχι», ενώ άλλοι επτά απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Πρόκειται για τους Ελ. Αυλωνίτου, Ρ. Μακρή, Γ. Βαρουφάκη, Δ. Κοδέλα, Β. Κυριακάκη, Ελ. Σωτηρίου και Β. Χατζηλάμπρου. Με κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις τελευταίοι τόνισαν ότι διαφωνούν με τη συμφωνία και κατά μία έννοια θα πρέπει να συνυπολογιστούν στην κατηγορία των «όχι».

Το πρόβλημα για τον Τσίπρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς και άλλοι βουλευτές δήλωσαν ότι διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά την υπερψήφισαν για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Μιλάμε, δηλαδή, για περίπου 30 βουλευτές, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση που θα τηρήσουν στις ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους που θα πάνε προς έγκριση στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το παράδοξο της ψηφοφορίας ήταν ότι, ενώ η κυβέρνηση υπέστη ισχυρό πλήγμα, η Βουλή έδωσε με μεγάλη πλειοψηφία την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς να διαπραγματευτούν και να προχωρήσουν σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Από τους 291 βουλευτές που μετείχαν στην ψηφοφορία 251 ψήφισαν «ναι», 32 «όχι», ενώ 8 δήλωσαν «παρών».


Σχολιάστε εδώ