ΚΑΤΩ… στον Πειραιά

Το σοκ των υποστηρικτών του «ΝΑΙ» μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, που προμήνυαν ξεκάθαρα τι θα… επακολουθούσε, ήταν μεγάλο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης είχε μέχρι αργά το βράδυ επαφές με συνεργάτες του και στελέχη του Επιμελητηρίου και εξέδωσε άμεση ανακοίνωση στην οποία υπογραμμιζόταν ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η ανακοίνωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Ν. Μανεσιώτη. Εκείνο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι οι οπαδοί του «ΟΧΙ» ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και απέφυγαν τις προκλήσεις ή τους πανηγυρισμούς. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης, σε δηλώσεις του την Κυριακή το πρωί, είχε τονίσει ότι το «ΟΧΙ» του λαού του Πειραιά είναι σαφές ότι σημαίνει και «ΟΧΙ» στην πώληση του ΟΛΠ.

* Αύριο θα γίνει τελικά η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά που είχε αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα. Ο Θ. Δρίτσας αύριο έχει υποχρεώσεις στη Βουλή και δεν θα μπορεί να είναι στο συμβούλιο, όπως δεν ήταν και στο προηγούμενο. Όμως το συμβούλιο δεν μπορούσε να αναβληθεί και έτσι ο υπουργός θα παραιτηθεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο Γ. Δαβάκη. Κάποιοι στο δημαρχείο έλεγαν ότι η αναβολή δεν δόθηκε γιατί υπάρχει ενόχληση στον 7ο όροφο εξαιτίας των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους κατηγορούσαν τη Δημοτική Αρχή για τη ματαίωση του συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας. Η αναβολή όμως έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνδυασμών.

* Οι συνέπειες της αργίας των τραπεζών είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στον Πειραιά. Τα έργα για το μετρό και το τραμ σταμάτησαν και οι εργαζόμενοι έχουν βγει σε υποχρεωτική άδεια, ενώ οι Μύλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αναφέρουν ότι έχουν άλευρα για δέκα μέρες ακόμα! Επίσης, οι εισαγωγικές εταιρείες έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων τους. Ωστόσο, δεν παρατηρούνται ελλείψεις ειδών στα σούπερ μάρκετ, αν και κάποιες ανατιμήσεις σε ορισμένα τρόφιμα έχουν καταγραφεί. Αυτό οφείλεται στο ότι ορισμένα καταστήματα έχουν «τραβήξει» από τα ράφια τα προϊόντα τρίτων χωρών που είναι φθηνότερα, με το πρόσχημα ότι δεν γίνονται εισαγωγές και προωθούν τα ελληνικά προϊόντα που είναι πιο ακριβά. Βαρύτατο είναι το πλήγμα στον τουρισμό. Τα νησιά του Σαρωνικού, και ιδίως η Αίγινα, το Αγκίστρι και ο Πόρος, που κινούνται κυρίως με έλληνες τουρίστες, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, αφού το capital control δεν αφήνει τους Έλληνες να ξοδέψουν. Έτσι, ο εγχώριος τουρισμός βρίσκεται σε μηδενικό επίπεδο. Αντίθετα, η κρίση των τραπεζών δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στις… παραλίες, αφού όλες είναι κατάμεστες από κόσμο που αναζητεί λίγη δροσιά. Εξαιρετικά χαμηλή όμως είναι η κίνηση στο Μικρολίμανο, καθώς τις καθημερινές οι παρέες που κατεβαίνουν στα μαγαζιά μετρώνται στα δάχτυλα, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεν έβρισκες τραπέζι.

Και κάτι… χρηστικό: Τα βενζινάδικα που ανήκουν σε εταιρείες καυσίμων και όχι σε ιδιώτες βάζουν βενζίνη στα οχήματα με κάρτα. Τα υπόλοιπα την έχουν… καταργήσει. Βενζινάδικα εταιρειών βρήκαμε στην Αθηνών – Κορίνθου μετά τα διυλιστήρια.

* Φαίνεται πως ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου ξέρει να περπατά στα μονοπάτια της φτώχειας και να στηρίζει τους δημότες του που έχουν ανάγκη. Το απέδειξε προχθές, όταν εξασφάλισε μεγάλες ποσότητες παιδικών και εφηβικών παπουτσιών από γνωστή εταιρεία, τα οποία προωθούνται ήδη στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου για να διατεθούν δωρεάν στα παιδιά και τους νέους του Μοσχάτου και του Ταύρου, που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

* Ένας από τους καλύτερους Πειραιώτες, τους πιο γνήσιους εκφραστές της εντιμότητας και της λεβεντιάς, που χαρακτηρίζουν παραδοσιακά την πόλη μας, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Πρόκειται για τον Σωτήρη Μανωλάκο, που στα 65 χρόνια του εγκατέλειψε τον αγαπημένο του Πειραιά και όλους όσοι τον αγαπούσαν, «χτυπημένος» από βαρύ εγκεφαλικό πριν από δέκα μέρες. Σίγουρα το κενό που αφήνει είναι τεράστιο και ο Πειραιάς με τη φυγή τέτοιων ανθρώπων φτωχαίνει… Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο και τα παιδιά του. Να ξέρουν ότι ο Σωτήρης δεν θα ξεχαστεί ποτέ!


Σχολιάστε εδώ