Εισαγωγή… ζωονόσου από την Τουρκία

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη, η Περιφέρεια κατέχει το 17% της συνολικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα και πως εάν η νέα ζωόνοσος εισέλθει στη χώρα, αυτό θα είναι καταστροφικό για την περιοχή. Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για «νέα ζωονόσο», με δεδομένο ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ακόμα δεν έχουν καταφέρει να συνέλθουν από την ευλογιά και τον καταρροϊκό που χτύπησαν τα κοπάδια τους την περασμένη χρονιά και οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο σύνολό τους.

Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ο αριθμός των μεγάλων ζώων είναι περίπου 120.000. Σύμφωνα με τον Χρήστο Τρέλλη, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο περιφερειακό συμβούλιο, η… εισαγωγή ζωονόσων στα σύνορα της χώρας θα μπορούσε να ελεγχθεί εάν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό. Αντίθετα, τόνισε, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες παραμένουν απογυμνωμένες από το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα, στο κτηνιατρείο του Δήμου Διδυμοτείχου, με 5.000 βοοειδή και 25.000 αιγοπρόβατα, υπηρετεί μόνο ένας κτηνίατρος. Στο κτηνιατρείο του Δήμου Ορεστιάδας, με 3.000 βοοειδή και 15.000 αιγοπρόβατα, υπηρετούν δύο κτηνίατροι, εκ των οποίων ο ένας παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία των σφαγείων.

«Το ελάχιστο προσωπικό, που με αυταπάρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους και να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, δεν επαρκεί. Από τα πράγματα αναγκάζεται να περιορίζει τις εργασίες του στις τελείως απαραίτητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, που τα εγκαίνιά του έγιναν πριν από επτά χρόνια και για το οποίο δαπανήθηκαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, παραμένει ακόμα ανενεργό γιατί δεν διορίστηκε ποτέ το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό», ανέφερε ο επικεφαλής.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παυλίδης επεσήμανε την ανησυχία της Περιφέρειας.

«Προς το παρόν η αντιμετώπιση της νόσου στο έδαφος της ευρωπαϊκής κοινότητας και φυσικά και της Ελλάδας είναι ανάλογο με αυτό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, εφαρμόζεται δηλαδή μόνο εκρίζωση (θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω με ένα θετικό ζώο), ενώ δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός», τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία η Περιφέρεια ζητά να επιτραπεί ο κατ’ εξαίρεση εμβολιασμός των βοειδών που κινδυνεύουν. Ο κ. Παυλίδης ζήτησε επίσης να γίνουν εντατικές καταπολεμήσεις κουνουπιών αλλά και απομάκρυνση των ζώων από τις νησίδες του ποταμού Έβρου.


Σχολιάστε εδώ