Δεν είναι τόσο μαύρα τα πράγματα στον τουρισμό όσο τα παρουσιάζουν οι μεγαλοξενοδόχοι
Άλλωστε, ήδη από το 2013 το εισόδημα των Ελλήνων δεν επέτρεπε διακοπές. Και αυτό το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 51,7% των νοικοκυριών το 2013 δεν μπορούσε να πληρώσει μία εβδομάδα διακοπών. Το ίδιο ίσχυε και το 2012, με λίγο μειωμένο το ποσοστό.
Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Ανδρεάδη για ακυρώσεις κρατήσεων που είχαν γίνει από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά από μεγάλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς Οργανισμούς, όπως ο ΤUI και άλλοι, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι νέες κρατήσεις είναι μειωμένες σε σύγκριση με αυτές που περίμεναν, κάτι που οφείλεται στην πολιτική αστάθεια και στην αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τις οικονομικές κυρίως εξελίξεις και το τι θα γίνει με τις τράπεζες.
Αν δεν υπάρξει νηνεμία, θα χαθεί ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος όσον αφορά τον αριθμό των κρατήσεων, που είναι πάντα οι δύο μήνες που αναμένεται αυξημένη κίνηση.
Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο ρεύμα ξένων τουριστών που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολλούς τουρίστες που είχαν κλείσει να κάνουν διακοπές στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, αλλά λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές τα τουριστικά πρακτορεία αναζητούν δωμάτια σε ελληνικά ξενοδοχεία για να μεταφέρουν χιλιάδες πελάτες τους. Και το… καλό είναι ότι οι τουρίστες αυτοί δεν θέλουν να πάνε στην Τουρκία. Ήδη πολλά ξενοδοχεία του Αιγαίου κάλυψαν τα κενά που είχαν για τους επόμενους μήνες.
Και αυτό αποδεικνύει ότι τα νέα από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι τόσο δραματικά όσο υποστηρίζουν οι ξενοδοχειακοί παράγοντες. Κάτι που το παραδέχεται και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι τελικά οι μειώσεις των τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής ανέρχονται στο 20% από 30% με 40% που υπολόγιζαν μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Στην κρουαζιέρα η κατάσταση είναι καλή και οι μόνες ακυρώσεις κρατήσεων έγιναν από Έλληνες. Να σημειωθεί ότι τον φετινό Ιούνιο οι αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν αυξημένες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014. Συγκεκριμένα, ανήλθαν στο 21,9% έναντι 20,6%, που αντιστοιχεί σε 1.200.000 επιβάτες έναντι 1.000.000 το 2014.
Και αυτό κάτι λέει, κύριε Ανδρεάδη.